Bo jakby była większa, to już nie byłoby tych "filigranowych kształtów".
Wersja do druku
Większa fizycznie matryca to większe fizycznie obiektywy.Olek nie przejdzie na matryce np. jaką ma FZ50 1:1,8 czy na jeszcze większe 2:3 bo cena tych hybryd przewyższyłaby lustrzanki i pewnie obiektyw o zakresie 28-520 miałby jakość optyczną podobną do szkieł typu "musztardówka"/ dla młodych wyjasniam-musztardówki to były kiedys grube szklanki najniższej jakosci szkła, w które zapakowana była musztarda i służyły później do zalewania robaka// Ile na tym forum naczytałem sie o kiepskiej jakości Zuiko 18-180 Wychodzi na to,że nie warto, ale się zobaczy.
napaliłem się na ten aparat z zróżnych wzgledów
przede wszystkim kompakt --bo mały, poreczny ,a mozliwosci wiele
plastycznośc ogniskowania --spory zakres
zdjęcia seryjne w niezłej rozdzielczości
zdjecia makro--super opcja
kompensacja cienia
podwójna stabilizacja
i inne mało uzywane ale czasem potrzebne mozliwosci tego aparatu
Przeglądam opinie nabywców tego aparatu i jestem zawiedziony , a jeszcze bardziej załamany fotkami ,które są prezentowane na tym i na innych forach.
NAPRAWDĘ--sledzę uważnie całość opini na forum i .....nie rozumię co jest z tym aparatem.
Gdzie ma on feler , że nie mozna zrobic zdjecia ,powiedzmy --''normalnego'' czyli takiego jakie mozna wykonac zwykłą małpką za 400 zł..w programie AUTO , które to zdjęcie jest jak najbardziej poprawnwe i nie razi czym kolwiek. Nie wierzę że ktoś kto zrobił tym aparatem 1000 --2000 zdjęc , nie umie focić ,byłaby to bzdura .A mimo to nadal fotki są mdłe lub nie takie jak zamierzone ,stale problem z uzyskaniem zadawalajacych-choćby normalnych fotek.CZYŻBY bubel w cenie lustra, a jakośc gorsza od SMIENY-8 M. Taki kompakt jak 570 byłbu dla mnie i dla wielu innych idealnym aparatem ,dla średnich wymagan ,gdyby dało się go używac zgodnie z przeznaczeniem, uzyskując dobro--sredniej klasy jakość , ale na razie nie widzę takiej mozliwości .Jezeli komuś udało się opanować opcje tego aparatu , to prosze o obiektywną opinię dla mnie i dla innych.ZADAJCIE JAKIES NORMALNE FOTKI Z TEGO APARATU , MYŚLĘ ŻE JEDNAK TEN APARAT ZA TAKĄ KASĘ CHYBA ROBI NORMALNE ZDJĘciA.
Prosze -bez obrazy ,nie wysmiewam sie , nadal mysle o tym modelu , ale jednak narazie to WIELKI SZOK za wielką cenę.
Proszę bardzo pierwsze z brzegu jakie mi się napatoczyło: http://www.pbase.com/marielou/image/96137891 - napewno jakością dorównuje wspomnianym przez beycena małpką
To akurat nieudany przykład :(
Zdjęcie jest nie z SP-570 a z C7070
http://www.pbase.com/marielou/image/96137891&exif=Y
Nie zrobiłam jeszcze dużo zdjęć tym aparatem. Większość robiłam na próbę i zaraz kasowałam
http://pl.fotoalbum.eu/Ellen/a58998
Zaznaczam, że fotki robiłam nie do albumu, tylko dla przetestowania aparatu. Przy dużych zoomach widoczna jest "mgła" ale to z pewnością wina ostrego słońca i mało przejrzystego powietrza.
Poza tym mam już wężyk i może zrobię kilka fotek w nocy.
mam zamiar zakupić aparat w wakacje na "spółkę" z moją dziewczyną bo nie chcę bardzo obciążać mojego dość skromnego studenckiego budżetu (część środków przeznaczona na już zarezerwowane wakacje) i tutaj na starcie pojawił się problem do tej pory używałem analogowej lustrzanki canona (nie kręciły mnie te cyfrowe zabawki za 500zł bo mój aparat te same obiekty fotografował lepiej) ale jako że moja panna pojęcie o fotografii ma raczej małe żeby nie powiedzieć żadne chcę pójść jej na rękę i kupić kompakt ale zaznaczyłem że ma to być aparat który mnie nie uwsteczni i dlatego rozpocząłem zakrojone na szeroką skalę poszukiwania i w związku z tym
mam kilka pytań do osób z branży fotograficznej i tych znających aparat:
1 Czy sądzicie że do sierpnia aparat stanieje jeśli tak to ile w Waszej opinii będzie kosztował??
2 po przestudiowaniu całego tematu chciałbym usłyszeć opinię kogoś kto miał trochę bardziej do czynienia z tym aparatem i z panasonikiem fz50 który z nich uważa za lepszy??
Tu masz takie:
http://www.pbase.com/marielou/image/96698075
rembiel-z całym szacunkiem do SP-570, ale FZ50 to aparat z półki wyżej, o zdecydowanie lepszej optyce i mechanice obsługi, choć ma mniejszy zakres zooma.Jest w tej cenie co SP-570! Jeżeli potrzebujesz duzego zakresu zooma to znacznie taniej wyjdzie SP-560 i chyba najlepszy z takich hybryd Panasonic FZ18
Dzięki don Pedro:)
Wielki zoom nie jest dla mnie sprawą pierwszorzędną. fz18 nie do końca odpowiada mi z innego powodu, mianowicie nie można do niego dołączyć lampy zewnętrznej a tę możliwość chciałbym mieć....
A jaka jest Twoja opinia o fuji s9600??? Z tego co o nim czytałem to nie jest zły ale ja aż tak bardzo się nie znam dlatego chciałbym poznać o nim opinię kogoś kto bardziej się zna.