Takie klocki nie podobaja mi sie, architekt cienki byl :-(
Wersja do druku
Takie klocki nie podobaja mi sie, architekt cienki byl :-(
Fakt, może i szczególnej urody budynek nie jest, ale na tamte czasy była to nowoczesna architektoniczne budowla. Od początku przeznaczony zresztą na szkołę o profilu sportowym.
Może z drugiej strony prezentuje się lepiej :) : klik
Teraz jest tam zaniedbane nieduże boisko, a zaraz za nim boisko piłkarskie miejscowego klubu Olimpia Elbląg. Do szkoły dobudowano także drugą salę gimnastyczną.
Pozwoliłem sobie zrobić je (EL53n) jako czarno białe
ale przedwojenne zdjęcie miało lepiej podkreślone poziome podziały. teraz chyba to zostało troche zagubione.
Ciekawe jaka była oryginalna kolorystyka?
Załącznik 172702
No może i nie piękny, ale jakby dziś taką szkołę wybudować to nie wiem czy było by do czego się przyczepić...Duża, przestronna , duże boisko z tyłu. Z rozmachem.
Jak pisałem wcześniej:
Różnica tylko taka, że kiedyś była to czerwona cegła, a teraz budynek został docieplony styropianem i pomalowany. Kolor poprzedniej elewacji przed remontem : klik1 , klik2
Edit.
Z tego drugiego linku cyt:
..."Najbardziej rzucającą się w oczy zmianą będzie ocieplenie zewnętrznych ścian i przywrócenie budynkowi koloru nawiązującego do pierwotnej ceglastej barwy elewacji"...
PS. W czerni i bieli jak to zrobiłeś też można, ale do tego konkretnie wątku niezbyt pasuje mz. Chodzi o pokazanie obecnego stanu, łącznie z kolorem.
chwała za odrestaurowywanie starych, historycznych budynków, jednak te nowe elewacje (tynki, ocieplenie) czasem gaszą piękno i czar tych budowli.
fajnie, że dalej kontynuujesz wątek :)
Liceum Ogólnokształcące nr. 1 Budynek powstał w latach 1873 - 1875 i został rozbudowany w latach 1911 - 1913.
56. (foto archiw.)
Załącznik 173111
56n.
Załącznik 173112
57. (foto archiw. - 1915r.)
Załącznik 173113
57n. (Obecnie - 2016r)
Załącznik 173114
kolejne fajne porównanie :)