Zamieszczone przez 
arhtus

Witam 
Mam mały problem z E-M1
Zaktualizowałem firmware do wersji 2,2 i w ciągłym AF zauważyłem dziwne zachowanie aparatu. 
Gdy wcisnę spust do połowy aparat ustawia ostrość, ale robi to w taki szarpany, skokowy sposób, a dodatkowo obraz w wizjerze, czy na wyświetlaczu tak rwie, klatkuje, dopiero po paru sekundach trzymania spustu wszystko się normuje, obraz staje się płynny, również ostrość ustawiana jest z płynnymi przejściami tak jak podczas filmowania. Podczas wspomnianego filmowania AF działa w porządku, od początku płynnie. 
Nie wiem czy tak miałem przed aktualizacją, bo CAF nie używam, raz chyba po zakupie puszki z ciekawości sprawdziłem czy działa i tyle, nie pamiętam czy było podobnie. 
Z obiektywów m4/3 posiadam tylko 12-40, więc nie mam możliwości sprawdzić czy to nie szkło coś paskudzi.
Jeśli ktoś z posiadających jedynkę mógły sprawdzić jak zachowuje się jego puszka w CAF byłbym wdzieczny.
Dodatkowo zauważyłem, że w obiektywie na początku korzystania z CAF słychać dźwięki jakby się korzystało z SAF czyli taką skokową pracę, a właśnie dopiero po paru sekundach wydobywa sie z niego jednostajny szum i praca AF staje się wtedy płynna, tak jakby dopiero po jakims czasie CAF zaczynał pracować tak jak należy.