I dlatego podbiłeś ISO do 200?? Przepraszam, że to wałkuję, ale chcę żebyśmy się dobrze zrozumieli. A skoro udało Ci się osiągnąć zamierzone czasy, to w czym problem? ISO 100 i jeszcze łatwiej takie czasy osiągnąć
Wersja do druku
Jaskier, a czemu żeś na w tryb M nie przełączył? Ustawiłbyś czas i przysłonę jaką potrzebujesz.
Nie podbiłem ISO do 200 tylko niestety zagapiłem się. Tryb zdjęć czarno-białych mam ustawiony pod C1. Ustawiałem to dość dawno temu i uznałem wtedy, że ISO 200 będzie OK a teraz nie przestawiłem. Zauważ, że zdjęcia kolorowe są zrobione na ISO 100. Przeanalizowałem właśnie moje stare zdjęcia robione Pentaxem i okazało się, że się nieźle zamotałem podczas robienia tych zdjęć. Teraz już wiem czemu nie wyszło mi to tak jak chciałem. Oczywiście nie aparat winny tylko fotograf do d...y :D
No właśnie, patrz zdanie wyżej :)Cytat:
Jaskier, a czemu żeś na w tryb M nie przełączył? Ustawiłbyś czas i przysłonę jaką potrzebujesz.
No dobra, tylko o co z tym "mrożeniem" wody Ci chodziło :?: :)
Pewnie chodziło o taki efekt
Efekt kefiru zwłaszcza przy fotkach morskich :-) Tu wersja kefiru rozrzedzonego :-) Nie mam nic do fotki niech sie autor nie obraża
Dokładnie o taki efekt mi chodziło. Niektórzy nazywają to właśnie zamrożeniem ruchu. Tak mnie jakoś przy tym zamotało, że kombinowałem w złą stronę :)