Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Wg przecieku z Norwegii Panas X12-35 ma mieć f/2.5 i kosztować $1.7k, Panas X35-100 ma mieć f/2.8 i kosztować $1.3k przeliczając z euro ceny w Norwegii.
Ciekawe czy Janko zaakceptuje i kiedy zda relację z optyki m12-60. W dobie mocno naginanych recenzji na światowych portalach bardziej preferuję "wykresik" z optyczne plus sample Janko. Tak czy siak ciekawe jaką cenę zrobi Oly PL - osobiście obstawiam okolicę max. 3500.
Witam
To Oly PL sprzedaje pansikowe objektywy? Nie widziałem w cenniku.
Pozdrawiam. romeq
Ciekawe też kiedy dostępność, bo znając Panasa, to nieprędko. Z tych dwóch obiektywów bardziej interesuje mnie X 35-100 jako spacer zoom.
gietrzy pisał o domniemanym Olympusie mikro 12-60, ponoć ma wyjść, będzie ogłoszony w grudniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
gietrzy pisał o domniemanym Olympusie mikro 12-60, ponoć ma wyjść, będzie ogłoszony w grudniu.
Na 43R (ale czasy :)) admin właśnie podniósł wiarygodność informacji z FT3 do FT5 czyli to szkło - mZD 12-60mm - istnieje a premiera "za chwilę".
Na chwilę obecną nie znamy jeszcze dokładnych wartości przysłony, choć pewnie każdy z nas chciałby słyszeć tylko o jednej wartości/cyfrze ;)
Mi by wystarczyło 2.8-3.5 nie musi zaraz być o stałym świetle.
Byle cena też była z tych w miarę, powiedzmy do 3 tysięcy :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
A mnie niezmiernie ciekawi wielkość i konstrukcja tego szkła.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Na 43R (ale czasy :)) admin właśnie podniósł wiarygodność informacji z FT3 do FT5
Tak między nami, słyszałem, że początkiem przyszłego tygodnia ten news ma dostać FT6 a może nawet FT7 ;-)
Nowy jasny zoom Oly (prawd. 12-60) będzie ogłoszony 14 grudnia, będzie wys. klasy obiektywem i będzie miał powerzoom:
http://www.43rumors.com/ft4-olympus-...has-powerzoom/
Cytat:
Zamieszczone przez
cezar
To jest nie fair, ja jeszcze mZD 12mm nie kupiłem :(
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
To jest nie fair, ja jeszcze mZD 12mm nie kupiłem :(
No to super, masz większy wybór: stałka vs zoomidło
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Byle cena też była z tych w miarę, powiedzmy do 3 tysięcy :wink:
mnie by wystarczyło nawet 12-60mm f/4, lub wersja 14-54mm o tym samym świetle co ZD*
-----------------------
*- byleby nie kosztowało więcej niż obecne ich wersje 4/3, ale jakoś w to najtrudniej mi uwierzyć.
PS a o makro szkiełku nadal nawet plotek nie ma a co dopiero konkretnie o wiecznie nadchodzącym 100mm...