A OV daje radę :mrgreen:
Wersja do druku
Skoro wrzucone i można grzebać, to też się pobawiłem.
Załącznik 144472
Następna próba z wysokim ISO- 6400:
kolor Załącznik 144583 BW Załącznik 144582
Kolor ładny, BW ciekawsze. :grin:
Brawo, elegancko :)
No to jeszcze jeden :)
Załącznik 144594
Test ISO udany, zwłaszcza w odcieniach szarości, zawsze chętnie tutaj zaglądam.
PS. Gratuluję nowego nabytku:grin:
Pozdrawiam
Helmuth dorwał Olka i szaleje.
Świetne fotki:grin: i.....pouczajaca dyskusja o odszumianiu.
Przyszła przejściówka z 4/3 na m4/3 więc miałem okazję sprawdzić "duże 70-300 z E-M10.
Działa! :)
Załącznik 145263Załącznik 145264Załącznik 145265
[QUOTE=helmuth;1185377]Przyszła przejściówka z 4/3 na m4/3 więc miałem okazję sprawdzić "duże 70-300 z E-M10.
Działa! :)
Załącznik 145263Załącznik 145264Załącznik 145265[/QUOTE
A ja się właśnie zastanawiam nad takim rozwiązaniem....
hahaha - ten parasol z wody na ostatnim to fajny motyw. Może warto tu coś poeksperymentować?
PS - co do testu ISO - ja wiem, że dla Ciebie, po przesiadce ze starego 4/3 to może być szokiem to co nowe matryce potrafią :) Ale potrafią naprawdę dużo, zwłaszcza, jeśli ktoś tak jak Ty potrafi zdjęcie dobrze obrobić.
To pozwól że naśmiecę Ci na 2 minutki i zaraz wywalę, ten plastik mi się nie spodobał :cool:
Załącznik 145324
Nie musisz wywalać, piękny to on nie był :)
Tylko co to teraz jest? Wygląda jak lej/lejek wodny :)
Teraz trochę "z miasta":
Załącznik 145453 Załącznik 145452
Wygląda jak rydz. Mógłbyś nieco więcej napisać o współpracy e10 z dużym 70 - 300?
W sumie za krótko jeszcze mogę się pobawić tym zestawem i moja opinia może być niewiarygodna.
Odnoszę jednak wrażenie, że 70-300 lepiej pracuje z E-M10 niż z E-520. AF szybciej znajduje ostrość. Co prawda zawsze przejeżdża przez punkt ostrości i musi wracać, jednak jest to niewielka poprawka. Bardzo rzadko poprawia kilkakrotnie, tylko wtedy jeśli ma jednolity obraz (np bezchmurne niebo).
Minusem jest stosunek wagowy. Mam nieodparte wrażenie, jakbym to aparat przypiął do obiektywu :-P.
Mocowanie tego zestawu na statywie wydaje mi się mocno ryzykowne. Z E-520 właściwie mijało się z celem bo obiektyw ciążył i trudno było dokładnie "wycelować" przy mniej stabilnym statywie ale przy M10 wydaje mi się to zbyt ryzykowne dla puszki.
Dlatego rozglądam się za pierścieniem do zamocowania obiektywu, z mocowaniem statywowym.
Już dawno to pisałem. Co więcej - porównuję E-30 z E-PL5.
Nie bój żaby, M10 jest większe od E-PL5 - podpinałem i na statywie robiłem - jak pamiętasz ten wodospad na Dziamerze właśnie takim zestawem robione: Statyw + E-PL5 + MMF1 + ZD 70-300.
Fakt, że statyw konkretny i głowica też.
Dzięki, coraz bliżej mi do niego :)
Czysta geometria:
Załącznik 145552 Załącznik 145553
1509- Ładnie wypełniony kadr busynkami. Bardzo przyjemny w odbiorze kadr. Podobnie 1508-fajna symetria.
Ostatnie geometryczne też do mnie gadają i trudno znaleźć tu faworyta. Ostatnie dwie wrzuty bardzo na plus!
O tak, powrót do korzeni ;) Dobrze jest.
W ramach prób z wysokim ISO popełniłem coś takiego:
Załącznik 145686
Biedni statyści, nieświadmi że je zaraz jakieś iso zje :-P
Heniu, nie płakaj. Mam od nie dawna tą samą niunie i jest świetna. Tylko k...a wizjera brak :(