No, tak to jest.
Skakun extra, ja mam w tym sezonie plany na pofocenie pająków w zbliżeniach, w tym skakunów.
Wersja do druku
No, tak to jest.
Skakun extra, ja mam w tym sezonie plany na pofocenie pająków w zbliżeniach, w tym skakunów.
Zatem czekam z niecierpliwością na Twoje skakuny. Domyślam się że będą to świetne stacki.
Dzięki za komentarz!
Kulczanka kosaćcówka - stack z 51 klatek wykonanych za pomocą funkcji Post Focus występującej w korpusach Panasonica:
6857.
Załącznik 253399
Świetne foto.
To składa puszka, czy w programie jakimś skladałeś.
Kulczanka 6857 technicznie i estetycznie super.
TJ
W programie Franzis Focus Projects. Puszka też składa ale efekty składania w puszce są gorsze - często bardzo dziwne artefakty wychodzą.
Dzięki za komentarze!
Próbowałem tego programu i jakoś nie za bardzo go rozgryzłem.
Fota świetnie wyszła, aczkolwiek przy szczególowej analizie widac pewna niekosekwencje w głebi ostrosci, np łodyga pomiedzy przednimi nogami nieostra, pewnie zabrakło klatki z ostrą.....ale to takie smaczki, moze nawet przez to obrazek jest bardziej 3D?
Co do firmy Franzis to mam złe doświadczenia- skusiłem się kiedyś na program do odszumiania Franzis Denoise Project (chyba versja 3.0). Absolutne bezużyteczne gie. Nieintuicyjny, trudno wyłączyć jakies automatyczne algorytmy - np. po wczytaniu zdjecia wykonuje dziesiątki niepotrzebnych propozycji odszumień dla róznych ISO od 50 do 51 000 chyba, ignorując oryginalne ISO, co trwa kilka minut. Efekt odszumiania mówiąc szczerze żaden, pokazuje jakies tam różnice w % zaszumienia, które sa niewidoczne w obrazie (chodziło mi o odszumienie gładkiego tła w zdjeciach makro a nie jakieś ekstremalne nocne foty). Przy mocniejszych ustawieniach - zjada szczegóły, a ma tylko prymitywne maski geometryczne - koło, romb itp, praktycznie nie do wykorzystania w przyrodniczej fotografii. Do tego ZMNIEJSZA plik !!!! Już po samym wczytaniu oryginalny plik z Oly wyświetla mniejszą rozdzielczość. Nie znalazłem na to rozwiazania! Kontaktowałem się z firma i po prostu odpowiedzieli po miesiącu ze ich program nie zmniejsza plików :-):-) Tyle w temacie pomocy użytkownikom. No chyba że ktoś tutaj umie go obsługiwac i zna sposoby które nie sa opisane w instrukcji :-)
To że łodyga pomiędzy przednimi nogami wyszła nieostra jest wina programu - ma on problem tam gdzie granicą ce sobą dwa obszary znajdujące się w strefie ostrości ale w znacznie różniących się odległościach od aparatu. Zapewne dałoby się to skorygować pracowicie grzebiąc w programie (ma on możliwości 'ręcznego' decydowania z której klatki w danym miejscu brać obraz z jaką wagą) ale prawdę powiedziawszy zabrakło mi cierpliwości do takiej zabawy.
Mam nawet zainstalowanego tego Franzis Denoise Projects (załapałem się kiedyś na jego darmową promocję) ale go nie używam - kupiłem kiedyś przed laty NeatImage v7, nauczyłem się dość dobrze jego obsługi i zaspokaja w pełni moje potrzeby.
Dzięki za komentarze!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Młodziutka samica kwietnika z upolowaną ofiarą:
6858.
Załącznik 253433
Dlatego jednak wolę Helicona, fakt czasem trzeba trochę posiedzieć, ale funkcja retuszu jest tam bardzo przydatnym narzędziem. Zenere też jest bdb, ale mam Helicona pro i kolejnego programu już kupować nie będę.
Schylik przepaskowiec - maleńki chrząszcz o dość nietypowym kształcie żerujący na kwiatostanie krwawnika:
6859.
Załącznik 253458
Borczyniec owocowy:
6860.
Załącznik 253471
6861.
Załącznik 253472
6862.
Załącznik 253473
U Ciebie gatunków rożnych można się naoglądać. Ten Schylik ciekawy, szkoda że nie zrobiłeś stacka, choćby kilka klatek. Brakuje mi więcej ostrości na jego główce. Borczyniec już w pełni ok.
Schylik mimo że pospolity jest trudnym modelem - nie dość że maleńki to jeszcze bardzo ruchliwy. Z kilkudziesięciu wykonanych zdjęć wybrałem do pokazania najlepsze.
Dzięki za komentarz!
Samiec obrostki letniej:
6863.
Załącznik 253512
6864.
Załącznik 253513
6865.
Załącznik 253514
Samica kolczaka zbrojnego w swoim gnieździe:
6866.
Załącznik 253598
6867.
Załącznik 253599
o, widać, że bardzo nie chciała medialnie zaistnieć...ale "ząbki" pokazała...
Chciała mi dać do zrozumienia że jeśli podejdę za blisko będę miał się z pyszna. I faktycznie robiąc te zdjęcia zachowywałem sporą ostrożność.
Dla nieznających się na pająkach - kolczak zbrojny to jeden z nielicznych polskich pająków będący w stanie przebić szczękoczułkami ludzką skórę. Broniące jaj lub młodych samice są agresywne. Ukąszenie kolczaka powoduje długotrwałe bóle, osłabienie i dreszcze. Objawy ukąszenia mogą utrzymywać się do dwóch tygodni.
Samica rusałki kratkowiec - z pokolenia letniego o ciemnym tle skrzydeł:
6868.
Załącznik 253617
6869.
Załącznik 253618
6870.
Załącznik 253619
Maleńka ćma - rozszczepka nosatka. Stack plenerowy wykonany Panasonikiem G9 z Olympusem mZD90f3.5 macro:
6871.
Załącznik 253635
- i jeszcze pojedyncza klatka wykonana tym samym zestawem przy przysłonie 11:
6872.
Załącznik 253636
Fajna modelka, jedna klatka jest ok, ja dziś robiąc z MC14 i pierścieniem stwierdziłem, że f11 to z dużo. Lepsze foty są przy f9. Jak widać bez dodatkowych akcesoriów jest całkiem dobrze. Szkoda, że na stacku nie zrobiłeś takiego samego ujęcia jak na pojedynczej klatce. Lepiej wygląda z łebkiem nie zlanym z gałązką.
Jak oceniasz pracę z tym szkiełkiem? Ja powoli się przyzwyczajam do odległości roboczych. Pierwsze ustawienia ciągle robię za blisko... Sprzedałem już 60, zamówiłem OM-1, Raynoxy też idą do ludzi.
Na razie to dopiero wstępne doświadczenia - aby wydać kompetentną opinię musiałbym jeszcze sporo z nim popracować. Ostrzy wolniej niż mZD60, natomiast przy przysłonach 8-11 obraz wydaje mi się nieco ostrzejszy niż na zdjęciach z mZD60 wykonanych tej samej modelce. Ale po jednej sesji trudno się wiążąco wypowiadać - nie wykluczam np. że na moje wrażenie miały wpływ minimalne poruszenia (zdjęcia były robione z ręki) lub drobne błędy w ustawieniu ostrości. W każdym razie nie planuję sprzedaży ani mZD60 ani Raynoxów. Zanim sam sprzedasz Raynoxy sprawdź jak się spisują z mZD90 - może się okazać że zamiast dokładania do ekstremalnych skal pierścienia pośredniego lepiej założyć DCR-250 - jakość i dystans roboczy mogą być podobne przy mniejszej stracie światła.
Podpinałem DCR250 i nie byłem zadowolony, dlatego kupiłem MC14. Za to jak już dopracuję i zgram się z MC14 i pierścieniem pośrednim to będzie myślę dobrze. Dlatego sprzedaję Raynoxy. Postaram się załatwić i potestować sobie jeszcze MC20, Być może wcale nie jest tak źle jak niektórzy piszą. Ale to jak sezon trochę się ruszy, bo teraz za mało modeli jest.
Znalazłem na dysku zekwencję do stacka z niemal identycznym jak na 6872 kadrem:
6873.
Załącznik 253655
A żeby nie było nudno (w końcu wczoraj niemal identyczne zdjęcie pokazałem) - dla odmiany trochę jaj (stack wykonany z ręki za pomocą funkcji Post Focus występującej w aparatach Panasonica):
6874.
Załącznik 253656
6873, czyli drugi stack, podoba mi się o wiele bardziej od pierwszego.
Dzięki za komentarz!
Zawijak żółtawy z upolowaną pszczołą:
6875.
Załącznik 253678
Smukwa czwórplamna zwana też smukwą białoplamą:
6876.
Załącznik 253699
Zawijak super, świetnie uchwycony moment. Gratulacje.
Dzięki za komentarz!
Srogoń baldaszkowiec:
6877.
Załącznik 253724
Spotkanie maleńkiej błonkówki (a może muchówki?) z piórolotkiem. Przy takiej proporcji rozmiarów mimo że całkowicie niegroźny pewnie jej się strasznym potworem wydawał:
6878.
Załącznik 253743
Łanocha pobrzęcz:
6879.
Załącznik 253753
6880.
Załącznik 253754
Zażartka mrówkowata pożywia się schwytanym pluskwiakiem. A małe muszki z rodziny Milichidae kręcą się niecierpliwie czekając na swoją kolej do uczty:
6881.
Załącznik 253770
6882.
Załącznik 253771
6883.
Załącznik 253772
Akcja że hej. Fajna, ciekawa seria.
Dzięki za komentarz!
Kolejna seria - tym razem kwietnik z motylkiem:
6884.
Załącznik 253780
6885.
Załącznik 253781
6886.
Załącznik 253782
Opuchlak truskawkowiec:
6887.
Załącznik 253787
6888.
Załącznik 253788
Jakiś niewielki chrząszcz - niestety gatunku nie udało mi się ustalić:
6889.
Załącznik 253806
Osmyk pszczolinkowiec samotny:
6890.
Załącznik 253816
- i w towarzystwie:
6891.
Załącznik 253817
Zmięki żółte w akcji - zastanawiam się lepszy prostokąt czy kwadrat?
6892.
Załącznik 253841
6893.
Załącznik 253842
Cóż, moje zdanie jest niezmienne. :)
Pamiętam:-) Miałem nadzieję że inni też się w sprawie tych kadrów wypowiedzą.
Dzięki za komentarz!
Dziś będą same poziomy:-)
Żółwinek zbożowy - jakoś tak trochę dziwnie wygięty:
6894.
Załącznik 253859
Oglądam go bardziej od dołu:
6895.
Załącznik 253860
Kadr boczny przynosi rozwiązanie zagadki - to samica podczas składania jaj:
6896.
Załącznik 253861
Czekałem dość długo licząc że uda mi się uchwycić moment składania następnego jaja (żółwinki zazwyczaj składają całe ich grupy) ale niestety samicę chyba zaniepokoiła moja obecność gdyż dalszych jaj już nie złożyła.
Super obserwacja, nieczęsto udaje się takie tematy pofotografować.