No to wypróbuj jeszcze A6000 z SEL16-50, uniwersalny zakres + małe body. Albo Gx7. Mi bardziej odpowiada centralnie umieszczony EVF, ten z A6000 wydaje się zdecydowanie za mały (ale nie miałem jeszcze przyjemności)
Wersja do druku
No to wypróbuj jeszcze A6000 z SEL16-50, uniwersalny zakres + małe body. Albo Gx7. Mi bardziej odpowiada centralnie umieszczony EVF, ten z A6000 wydaje się zdecydowanie za mały (ale nie miałem jeszcze przyjemności)
Zacząłem czytać o tym Gx7 i bardzo dużo pojawia się problemów z tym odchylanym wizjerem.
Wyrabia się i sam się odchyla :D
Mnie nie. W bezlusterkowcach nie ma konieczności żeby wizjer był centralnie, tym bardziej żeby tworzył wystający garb jak pryzmat. IMHO to takie zagranie na sentymentach, upodobnienie aparatu do mini lustrzanki, może to i cieszy oko, ale ergonomiczne nie jest. E-M10 byłby prawie idealny jakby miał wizjer z boku jak w dalmierzach, co ma praktycznie same zalety: taki aparat nie miałby garba, nie jeździ się nosem po LCD, który można by było wykorzystać wówczas jako jako gładzik do wybierania punktów AF - przy korzystaniu z EVF. Poza tym aparat stylizowany na dalmierz też może być ładny ;-).
14-140 Panasa jest albo w starszej wersji wielki i ciężki, albo w nowszej - sporo droższy od Olka i Tammiego (ale ma stabilizację). Raczej stawiałbym na 14-150 Olka.
Jeżeli zdecyduje sie na korpus Panasa, to stabilizowany obiektyw ma sens.
Jeżeli nie - to Tamron lub Olek Jesli Tamron nie ma pompki ( nie mam pojęcia) to plus dla niego.
A w ogóle, to może Stylus 1 ??
http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...fications.html
Do krajobrazu i architektury wolałbym Sony z jego szerszym kitem 16-50; do portretu to w każdym systemie znajdzie się coś niedrogiego i jasnego.
Do tak uniwersalnych zastosowań nie zaszkodziłoby wziąć jeszcze krótkie tele, jak 50-200 lub ekwiwalent.
Koniecznie pójdź do sklepu i pomacaj Sonego A6000 + 16-50, oraz Samsunga NX 300.
Tutaj sample z tego ostatniego: http://www.dpreview.com/articles/683...-scene-samples
---------- Post dodany o 14:50 ---------- Poprzedni post był o 14:49 ----------
Zapytaj w wątku o GX7, jest tutaj paru jego użytkowników.