klikałem, czytałem i pytałem o M10 :) a tam chyba tylko jak narazie dodatkowe ISO, ale pewny nie jestem więc pytam Ciebie jako bardziej oblatanego w temacie :) w M10 nie ma jak narazie 2.0 jest 1.1
Wersja do druku
Z ciekawości, wgrałeś już? Ciekawe jak to się będzie spisywało.
Przypomina mi się wgrywanie nieoficjalnych firmwerów do odtwarzacza manta :)
Nie, nie mam jeszcze swojego M1. Wgram na bank, po kilku tygodniach, bo Czechy raczej nie będą honorować gwarancji USA, poza tym ciekawe czy będzie limit 29:59 w wideo?
Fri13 na 43R dosyć dokładnie omawia obawy osób zatroskanych ewentualnym zepsuciem aparatu. W oprogramowaniu jest furtka przywracania do życia :) czyli: recovery. Wrzucamy Olkowy firmware na kartę, jednocześnie: 1) wciskamy OK i 2) włączamy aparat i uruchamiamy aktualizację do... stanu fabrycznego.
Biorę w ciemno; jak na korpus Oly jest moc
https://www.youtube.com/watch?v=qZUUer2CVXQ
Teraz tylko podnieść bitrate do 28-36 mega i jest dostatecznie.
Czy może mi ktoś wyjaśnić co to znaczy "Full Sensor read in video mode. No crop."? Gdyby filmy były czytane z cropa matrycy to przecież miałyby inny kąt widzenia niż fotki. Czy ten zhackowany firmware to może być jakaś ściema żeby sobie wgrać do aparatu jakieś śmieci?
Sony przy okazji premiery RX10 pochwaliło się, że w trybie filmików ta kamerka ma odczyt z całego sensora, co wyraźnie wpływa na zwiększenie rozdzielczości. W Olku no crop może oznaczać, że nie ma przycinaniania. Kiedy jest? Weź sobie aparat Oly, popatrz na ekranik i kliknij w czerwony przycisk uruchamiający nagrywanie filmiku, kąt zauważalnie się zmniejsza. Może w tym hacku tego nieporządanego zjawiska nie ma.
Odgrzeję kotleta, ale muszę o coś zapytać.
Czy w Waszych E-M1 też nie idzie włączyć funkcji Antishock? U mnie jest tak, że można ją ustawić na 0s ale nie idzie jej włączyć. Okienko z wł/wył pokazuje tylko wył i nie ma nic do wyboru.
Dopiero rozgryzam E-M1 więc proszę o wyrozumiałość jeżeli już było takie pytanie. Szukałem i nie znalazłem nic.
Edit, już sobie poradziłem :) Gdyby ktoś miał taki problem to Antishock włącza się dwukrotnie naciskając ok po ustawieniu jego czasu bo nie ma wyboru pomiędzy wł/wył.
Nie znajduję lepszego wątku- ale czy to oprogramowanie ver 3.0 jest już dostępne? Jak na razie soft do aktualizacji mówi że nie.