Kwiatki palce lizać, niech im słońce świeci:grin:
Wersja do druku
Kwiatki palce lizać, niech im słońce świeci:grin:
Jakie śliczne kwiatuncie. Koszałek Opałek wyszedł na spotkanie wiosny ;)
Dzięki drodzy moi za zaglądnięcie na peryferia Polski :D
Właśnie zasypuje wczorajsze krokusy :(
Bogdanie piękne krokusy i przebiśniegi, patrząc za okno aż trudno uwierzyć, że to tegoroczne, no ale w końcu od dziś mamy wiosnę ;-)
no kwiatki - pierwsza klasa
zwłaszcza fioletowe krokusy przypadły mi do gustu...
20 było pięknie a potem huknęło śniegiem i w Krk i w rodzinnych stronach mych również ;)
mam jednak nadzieje ze jeszcze uda się nam przez te święta podobne cuda napotkać ;)
a śnieg już se pójdzie w siną dal ;)
Bardzo, bardzo, bardzo długo nic nie wrzucałem z "mojej" :) klasyki. Ale zima trwa tak długo. Wszyscy pragną ciepełka i zieleni...
Dziś pokażę jeden z większych cmentarzy wojennych z I Wojny Światowej.
Jak kiedyś wspominałem,cmentarze usytuowane były zazwyczaj w eksponowanych miejscach - najczęściej na wierzchołkach wzgórz. Podobnie jest w przypadku tego cmentarza - Cmentarza Wojennego nr 80 w Sękowej.
Pisałem, że to jedna z większych nekropolii. Pochowano tu 468 żołnierzy armii austro-węgierskiej; 378 żołnierzy armii niemieckiej i 360 żołnierzy armii rosyjskiej. To ponad 1000 ofiar pochowanych w jednym miejscu, a w najbliższej okolicy, na dwu sąsiednich wzgórzach są dwa kolejne cmentarze.
Kilka słów przypomnienia :)
W niedzielny poranek 2 maja 1915 roku, na ponad 100 km froncie - 1000 dział rozpoczęło przygotowanie artyleryjskie, atak na pozycje rosyjskie. To natarcie, ten ostrzał zniszczył wszystkie budynki w Gorlicach, w ogniu stanęła rafineria nafty. Eeech - m.in. dlatego Gorlice to jedno z niewielu miast w Polsce, które nie ma w ogóle zabytków.
Armia rosyjska została wyparta daleko na wschód. W dalszej perspektywie, to zwycięstwo w Bitwie pod Gorlicami zaowocowało zdobyciem niepodległości.
Efektem tych walk były setki tysięcy zwłok żołnierzy wszystkich armii. Trzeba to było jakoś uporządkować. Zajęło się tym dwu architektów: Dušan Jurkovič ze Słowacji, i Hans Mayer - Austriak spod Wiednia.
Ten cmentarz jest dziełem Hansa Mayera. Jego styl charakteryzowały masywne betonowe lub kamienne krzyże, oraz olbrzymie pylony.
ten cmentarz składa się z dwu tarasów. Na górny prowadzą kamienne stopnie. Centralny element to duży betonowy krzyż i pergola. Są tu nagrobki z krzyżami żeliwnymi, ażurowymi, oraz betonowe płyty nagrobkowe.
Budowa nigdy nie została ukończona. Ale postanowiono zostawić ją w stanie jaki pozostał po budowniczych. Na górnym tarasie planowana była jeszcze budowa olbrzymiej kaplicy.
651.
652.
653.
Załącznik 84833Załącznik 84832Załącznik 84831Załącznik 84830
CDN...
przepiękny ten cmentarz,
okolice Gorlic dzięki m.in. Tobie kojarzą mi się mocno właśnie z tymi starymi wojennymi/żydowskimi itp. cmentarzami...
ten w tej zieleni wygląda cudnie, a sam pomysł budowniczych - dość oryginalny :)
jak masz więcej z tego miejsca to chętnie pooglądam
Ależ tak :) - widzisz jak dobrze, że mnie pogoniłaś, bo dopiero wieczorkiem chciałem wrzucić kolejne. A tak, fajnie że teraz :D
655.
656.
657.
658.
659.
Załącznik 84853Załącznik 84854Załącznik 84855Załącznik 84856Załącznik 84857
CDN...