Niestety, nikt z odwiedzających nie zabrał głosu :|
Dalej nie wiem jak to jest- są te szumy, czy ich nie ma :roll:. Na mój rozum nie powinno ich być.
Może nie wszyscy widzą EXIF, więc podaję:
statyw (wyzwalane wężykiem), ISO100, 1/2.5sek, F22
Wersja do druku
Ja żadnych szumów nie widzę
Załącznik 23447
ta kaszka to raczej faktura tych drzew w takim świetle wynikająca z kontrastu cieni. Zielone liście wtedy wyglądają jak kaszka na tle prawie jednolitego nieba i wody
To nie szum,ale "zaleta" przyslony 22.Gdybys zjechal na 11 bylo by calkiem inne zdjecie.I GO z tej odleglosci takie same.
Ale pewnie zaraz ktos napisze ze nie mam racji.
Wez zrob jeszcze raz z moja przyslona,a nawet zjedz o dzialke nizej do 8-sam zobaczysz roznice.
Też pomyślałam o tej wysokiej wartości przysłony, ale potem spojrzałam na exif poprzedniego zdjęcia, w którym już takich szumów nie widać (przynajmniej moje oko nie widzi). Też f/22. To jak to jest?
Moze inaczej-Rozdzialka,ostrosc szkla przy bardzo malym otworze wzglednym drastycznie maleje.Mydlo sie robi po calosci a w ciemnych obszarach wychodzi to bardzo mocno widoczne.
Nie wiem czy rozdzielczosc to prawidlowe slowo-nie moge se przypomnie za cholere-starosc nie radosc
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wystepuje,tylko caly kadr to jasne pola-w cieniu tam gdzie drzewa juz jest.
Tamto na przyslonie 5,6-8 bylo by duzo ostrzejsze.
Mirek to się nazywa dyfrakcja;) przy F22 "przeszkoda" czyli w tym wypadku załóżmy liście (jaśniejsze elementy na tle cieni) czy cokolwiek to było spowodowało to tzw."mydło". Przy F11 "przeszkody" stają się łatwiejsze do pokonania - większy otwór. Dlatego tyż Ci Znani i Sławni polecją robić krajobrazy na F8- F14
Dzięki za dyskusję a najbardziej Mirkowi, za wyjaśnienie problemu szumów i jakości zdjęcia.
F22 ustawiłem świadomie, chcąc uzyskać wygładzenie wody (dłuższy czas). Nie mam filtra szarego, więc był to jedyny sposób. Teraz wiem, że nienajlepszy :-P. Inna sprawa, że ja nie dostrzegam jakiejś koszmarnej jakości(pewnie wzrok już nie ten :???:), po prostu traktuję to zdjęcie jako zrobione przy niekorzystnym świetle i choćby dlatego nie przyglądam mu się tak krytycznie.
A masz polar? Bo jak potrzebuję wydłużyć troszkę czas to go nakręcam.
Akurat miałem - w pudełku :mrgreen:
W ogóle mi to nie przyszło do głowy, mam go od niedawna i jeszcze nie poznałem wszystkich jego zastosowań :wink: