Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
WoRaS
Sprawdź na Ceneo/Skąpcu :)
Kilka uwag poza tym:
1. Czy wiesz juz jakie szkła chcesz kupić? Czy też może pozostajesz przy obiektywie podstawowym?
2. Jeśli masz okazję pomacać gdzieś te aparaty (MM, Saturn itp.) - zrób to koniecznie. Może się okazać, że któryś z nich bardzo źle leży w Twojej dłoni albo po prostu "coś Ci w nim nie pasuje" - fotografowani takim sprzętem będzie męczarnią (a w końcu powinno sprawiać przyjemność).
3. Czy waga i rozmiar zestawu ma znaczenie? Szkła m43 będą mniejsze i trochę lżejsze.
No właśnie miałem w ręce em10 i nie wygodne było dla mnie spoglądanie przez jego wizjer.
Jeśli chodzi o wagę to ma to dla mnie znaczenie bo będę głównie tego sprzętu używał na wyjazdach.
Widziałem ze szkła m4/3 są dosyć drogie a jak wygląda sprawa szkieł do sony?
nie wiem na ile to jest podpucha a na ile poważna oferta ale 3179 za GX7 + 20/1,7 to jak za darmo
http://www.redcoon.pl/B515460-Panaso...Bezlusterkowce
Aparat niezły, wizjer z boku (jak w Sony), a w komplecie obiektyw kultowy.... Może nie ma co gdybać o E-M10?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Lepszy niż em10 i a6000?
w jednym lepszy, w drugim gorszy. Są testy, opinie, opisy.... poczytaj porównaj. Ja bym się skusił...
w czym lepszy? mówimy o różnych aparatach różnych producentów (E-M10, GX7) i różnych systemach - MFT i Sony Alpha). Nie da się tego porównać na zasadzie ten lepszy, ten gorszy.
Nowy GX7 + 20/1.7 w tej cenie to imho bardzo dobra propozycja. Ale jest jeszcze Samsung NX30, do którego można dokupić parę ciekawych szkiełek za rozsądne pieniądze.
W tej cenie wszystkie aparaty zapewnią możliwość wykonywania zdjęć dobrej jakość i zdecydowanie przewyższają umiejętności większości ich użytkowników.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
w czym lepszy? mówimy o różnych aparatach różnych producentów (E-M10, GX7) i różnych systemach - MFT i Sony Alpha). Nie da się tego porównać na zasadzie ten lepszy, ten gorszy.
Nowy GX7 + 20/1.7 w tej cenie to imho bardzo dobra propozycja. Ale jest jeszcze Samsung NX30, do którego można dokupić parę ciekawych szkiełek za rozsądne pieniądze.
W tej cenie wszystkie aparaty zapewnią możliwość wykonywania zdjęć dobrej jakość i zdecydowanie przewyższają umiejętności większości ich użytkowników.
Ale jeśli chodzi o późniejszy zakup szkieł to lepiej wybrać system m4/3 ?
cały czas powraca to samo pytanie - jakich szkieł? Do krajobrazu, do portretu, uniwersalnych zoomów czy jasnych stałek? Czy priorytetem jest jakość czy cena czy może gabaryty sprzętu? Wolisz wyższą rozdzielczość matrycy (Sony, Samsung) czy stabilizację matrycy E-M10, E-M5, GX7? Umieszczony centralnie większy wizjer o niższej rozdzielczości (E-M10, E-M5), czy o większej rozdzielczości ale mniej ergonomiczny (GX7)? Ważniejszy dla Ciebie większy grip czy odchylany ekran LCD?
to właśnie próbował powiedzieć Ci WoRaS.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
cały czas powraca to samo pytanie - jakich szkieł? Do krajobrazu, do portretu, uniwersalnych zoomów czy jasnych stałek? Czy priorytetem jest jakość czy cena czy może gabaryty sprzętu? Wolisz wyższą rozdzielczość matrycy (Sony, Samsung) czy stabilizację matrycy E-M10, E-M5, GX7? Umieszczony centralnie większy wizjer o niższej rozdzielczości (E-M10, E-M5), czy o większej rozdzielczości ale mniej ergonomiczny (GX7)? Ważniejszy dla Ciebie większy grip czy odchylany ekran LCD?
to właśnie próbował powiedzieć Ci WoRaS.
Spoko nie trzeba tak nerwowo.
Poszukam odpowiedzi na innym forum :)
ale przecież ja zupełnie nie nerwowo :) źle odczytałeś moje intencje. Tylko, żeby coś konkretnie poradzić w przypadku tak podobnych do siebie rozwiązań to trzeba wiedzieć nieco więcej, albo po prostu samemu doświadczyć posiadania danych sprzętów.
Zarówno w Sony jak i w 4/3 i Samsungu są odpowiadające sobie puszki i częściowo obiektywy. Najłatwiej byłoby określić - np. potrzebuję ekwiwalentu ogniskowych 24, 35, 50 mm i jakiegoś tele. Wybrać odpowiednie body + obiektywy z różnych systemów i porównać cenę zestawów.
Problem w tym, że to będzie dopiero początek mojej przygody z fotografią więc nie wiem jeszcze czego chce :)
Sądzę, że na ten moment nie będę potrzebował stałek bo z aparatu będę korzystał przede wszystkim na wyjazdach czyli portrety, krajobraz, architektura.
Zależy mi na tym aby aparat razem z obiektywem nie był zbyt ciężki.
EM10 miałem w rękach i dosyć kiepsko korzystało mi się z jego wizjera.
No i priorytetem jest cena zarówno podczas kupna aparatu jak i w późniejszym czasie dokupienia jakiegoś dodatkowego obiektywu..