Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.
Wuzet powiedz mi jedno bo może wiesz. Jakbym chciał użyć mojego PEN'a jako światłomierza do zdjęć nocnych z analogów to co zrobić? Podpiąć do PEN'a obiektyw z analoga, ustawić takie samo ISO jak kliszy, przysłonę, której będę chciał użyć w analogu a później ustawić jakiś pomiar na matrycy? Tylko jaki pomiar ustawić? Mówię o ustawaniu pod OM10 i Zenita bo na razie te mam.
A czemu się pytałeś czy to nadal ProFoto? Coś mi w końcu wyszło czy coś jak zwykle skopałem? :D
A kto tam ustawił Jagiełłę?
Pytałem z ciekawości, ładny kolor nieba przy piorunochronie ;-)
Co do światłomierza, to tak jak piszesz. Ustaw zbliżoną ogniskową w przeliczeniu do PEN'a, czyli np. na nalogu bedziesz miał 50mm, to na Penie ustaw 25mm. Do tego ustawiasz ISo takie jak na filmie, a pomiar w zasadzie obojętny, moze najprostszy, czyli punktowy. Klisza jest tak uniwrsalna, ze lekka odchyłka nie bedzie widoczna :-)
---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post był o 18:28 ----------
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_..._w_Nowym_Jorku
Chłopaki z przyjemnością podlądam te Wasze popisy analogowe i pogaduchy. Fajnie się tym pasjonujecie. Ja też zacząłem, ale klisza wciąż tkwi w Canonie EOS 300 zrobiona do połowy. Czekam na lepsza pogodę, to ja skończe i może też się do Was dołączę.:grin:
Zapraszamy. Niech nasz bedzie cała kupa. W kupie siła ;-)
Cztery klisze leżą sobie w zapasie w lodówce, czekają na lato i eskapady na rowerku albo inne okazje.:grin:
Zerknąłem teraz na szybko do lodówki, i tak jakbym dodał 1 przed Twoje 4 i potem jeszcze 0 na koniec, to by wyszło tyle ile mam w tej chwili filmów :twisted:
1 załącznik(ów)
Dzięki za info Wuzecie Wielki Pomocny :)
Z tym kolorem nieba to może być tak, że oczko przy piorunochronie było akurat Vivitar 28-210. Na tej Olkowej 50 Zuiko, której przeważnie używam mam cały czas od kiedy ją zakupiłem z aparatem filtr Cokina Skylight 1A (bo tak już był założony) i cały czas zapominam go zdjąć. Z filtrami jestem na bakier oprócz szarych, UV, polaryzacyjnych i IR ale mam wrażenie, że ten Cokina czasami pomaga a czasami wręcz na odwrót. Czytać mi się nie chce i wszystko zawsze robię na zasadzie prób i błędów hehe :). On jakoś zaczerwienia niebo i obraz i jeżeli są jakieś kolory z zakresu czerwieni i pokrewnych to mi się podoba ale z niebem to raczej już mało mi się podoba a szczególnie jak jest pochmurne. No i trawa też czasami śmiesznie wychodzi taka normalnie super soczyście dziwnie zielona :)
No i proszę bardzo wpisałem teraz w dr Google hasło Cokin Skylight 1A i co mi wyskoczyło pierwsze z brzegu :)
"Filtr ten redukuje dominante niebieskiego koloru na zdjęciu, nadając mu lekko cieplejszy odcień"
No jak w mordkę jeża wszystko się zgadza a wystarczyło tylko przeczytać i nie musiałbym sam tego stwierdzić :D
Dobra odkręcam teraz ten filtr bo znowu zapomnę. Tylko teraz to ma założonego Solutiona 200 2 lata po terminie :D
Przykładowo z tym filtrem Cokina to zdjęcie poniżej mi się podoba :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1370645228
Z moją córką podobały mi się też fotki z tym filtrem, które już wstawiałem takie z zimy jak była w takiej różowej kurteczce :)
Nadal Oli z Kodakiem tancoli :)
BIKER Ty nie pitol o pogodzie tylko trzaskaj :)
Ładnie to zuiko rysuje. Oglądałem nawet kilka dni temu na ebayu takiego z gwintem M42 i myślałem czy sobie nie fundnąć i podpinać do Pentaxa, ale skusiłem sie na tą 50/1.2 i odpuściłem.
Swoja drogą dzisiaj doszła przesyłka z obiektywem, jutro wyprowdzam na spacer. Ciekaw jestem jak bedzie bokehował ;-)
Noooo właśnie miałem się Ciebie zapytać czy Ci nowe "cacuszko" już przyszło. Rób, rób zdjęcia i się pochwal bo jestem bardzo ciekawy efektów. Co do Zuiko to bardzo lubię tą swoją 50'tkę 1'8 podpinać do PEN'a. Podoba mi się jak ona tło rysuje bo tworzy taki trochę efekt wirówki z PS'a (mnie się to podoba) i jak jest słońce to dalsze tło z fajnymi blikami wychodzi. Te ruskie Heliosy i Zenitary 2; 1,9; 1,8 co mam już tak fajnie nie robią ale za to jak jest jakieś z tyłu ciemne tło przeplatane z innymi kolorami to fajnie je łączą i rozmazują :)
Kurde też mi po łbie chodziło od kiedy kupiłem OM'a jakieś Zuiko 1,4 czy 1,2 ale to drogie cholernie jest i szczerze szkoda mi kasy :). Może się kiedyś trafi coś zagrzybione i zaoliwione do renowacji po barszczowych kosztach albo ktoś nie będzie wiedział co sprzedaje hihi :)
A przez Ciebie to nakręciłem się na Pentaxa i chyba walnę sobie tego MZ50 i dodatkowo SF7 bo podobno pięknie mlaszcze lustro ;)
Tak, tak jutru, tfu dzisiaj na ślubie i weselu córki się pobawię w wolnej chwili. Bedzie "rezerwa" z wrażeń i analogowa wersja wspomnień.:grin:
Co ja tu jeszcze robie. Żal mi Was opuścic, ale....................:grin: