Dzięki
Wersja do druku
Boże! gdzie ty mieszkasz.... :mrgreen:
Toż ja idę za płot do sklepu bo jechać dalej nie ma potrzeby i kupuję co chcę ze spirytualiów...(Piękne słowo - trąci nieco duchem, magią a i zwykłym bimbrem)
Orzechówka jest super... nalewka mocna musi być z nutką goryczki w słodkim, dominującym konwenansie....
Kurde ale artysta jednak jestem. Inny by się..... itd :mrgreen:
Liliowce kapitalne, całą resztę również miło się ogląda, widać postępy w fotografowaniu kwiatów.
Nie ma się co smucić, owoce za chwilę dojrzeją:-P.
Podoba mi się różnorodność gatunków jaką pokazujesz.
Szkoda, że tak szybko przekwita. Kwiat bardzo okazały, pięknie się prezentuje.
Bardzo ładny kadr, zwłaszcza w pełnym powiększeniu, zresztą wcześniejsza hortensja równie piękna.
I taki sposób obróbki może się podobać, fajna tonacja.
Pozdrawiam
Wyglada na balkonowy,
Załącznik 178612
A tak korzystajac z okazji to co toto jest.Tez mamZałącznik 178647 na balkonie
Zona na nią mówi milion dzwonków.Ale jej nie słucham jak na temat dzwonka wchodzi.
:) jest też bardzo podobna Calibrachoa Million bells bardzo podobna kuzynka petunii i surfinii, więc może żona i rację ma :)
Jeszcze dwa takie ogrodowe moje pokażę:
Prezentuję moje zdjęcia prosto z puszki. Nie obrabiam na razie nic, ponieważ mój sprzęt komputerowy to laptop,którego bebechy są słabsze niż w tablecie z którego teraz piszę. Jak dorobię się czegoś lepszego to zacznę robić w rawach i rozpocznę naukę obróbki. A na razie chwalę się tym co mam. Wkrótce też postaram się coś wrzucać coś w zakładce dla początkujących.
Karty są już tanie. Przestaw się na tryb raw+jpg. Jotpeg na teraz raw na później.
OV3 - obrabiarka rawów od Oly: http://support.olympus-imaging.com/ov3download/
w polu # seryjny wpisz prawdę lub 123456789
Zdjecia obrabialem na kompie ktory mial 256kb ramu i jakies pentium 1,6 albo cos kolo tego.Tak,ze to nie argument.
Ale moze przestaw aparat jakos inaszej.Po prostu pokombinuj aby z puszki lepiej wychodzily.Fakt,ze sam lepszych nie robie ale od innych wymagaac moge.
[QUOTE=Grzegorz1974;127928[/QUOTE]
Robione kitami. Preselekcja przysłony. Pomiar światła matrycowy. Iso ustawiam tak żeby mi czasy do nieporuszonych dopasował. To nie wiem czemu takie słabe? A co w nich słabego? Kolory, ostrość? Na moim laptopie i tablecie fajnie wyglądają :cry:
A mam na laptopie wgrany program do obróbki co to na płytce był dołaczony do aparatu i ledwo mi go ten mój laptopik otwiera :|
A ja nie mam stacjonarnego. Ale co z nimi nie tak? Jak Ty to widzisz?
Jak Ja to widze?
No to moze o irysie.Jak ja bym go pokazal.Obrocil bym aparat pionowo.Przyslone bym ustawil taka aby caly byl w GO.Pomiar ustawial bym na najasniejsze miejsca Irysa.Wciskajac spust do polowy przekadrowal bym aparatem kadr aby najciekawsze miejsce jego znalazlo sie w nazwijmy to mocnym punkcie.obrabiajac takiego JPG nawet darmowym foto filtre wyostrzyl bym krawiedzie,poprawil kontrast iWyszlo by mi moze takZałącznik 178720Pomijajac obrobke z aparatem w pionowym kadrze ustawil bym sie wg tej czerwonej strzalki aby pokazac wnetrze jego.Ogladacze kwiatkow patrza tak jak Ty.Fotografujac kwiata i chcac nim zachwycic widza musisz na niego inaczej popatrzec.Popatrzec tak jak ogladacz nie patrzy.Wtedy Twoje zdjecie nie bedzie jednym z miliona podobnych w sieci.
Ale dosc mądrzenia sie bo to watek nie o mądrowaniu.
Aha :cool:. Muszę nad sobą popracować. Dzięki za porady.
OK. nie obrabiaj, tu nawet nie trzeba wielkiej obróbki. Jednak przynajmniej zmniejsz te zdjęcia. Po co tak wielki rozmiar ? Do zmniejszenia rozmiaru nie potrzebujesz jakiegoś wyszukanego programu. Po powiększeniu do rozmiaru w jakim zostały wstawione nie wyglądają dobrze (ostrość, szum).
Przykładowo ten irys powiększony (zawsze powiększam i uważam, że tak powinno się robić) do rozmiaru w jakim wstawiłeś, tak wygląda (jego fragment):
Załącznik 178721
PS.
Jeśli to zdjęcia (jpg) prosto z puszki to za mało ważą, niespełna 3 MB, a powinny raczej ważyć 2x więcej. Najprawdopodobniej masz ustawioną kompresję w puszce na taką średnią, a nie najlepsza jakość (dla pliku JPG). Druga możliwość, że forum (po zmianach możliwe) skompresowało automatycznie , choć wtedy także był wycinany EXIF,a tu jest, wiec raczej pierwsza opcja.
Muszę sprawdzić w aparacie. Mnie też się coś wydawało, że mało ważą.
Tak jeszcze na marginesie mówiąc, pliki jpg prosto z puszki wrzuca sie bardziej dla celów testowych, np. użytego obiektywu/jego ostrości. Na forum wstawiamy pliki jpg już pomniejszone, choćby dla samej wygody dla ogladajacego, który klikając na zdjęcie widzi je (w całości ) na ekranie monitora. Wiadomo, są wyjątki kiedy warto wstawić większe np. panorama
Ok. Będę próbował zmniejszać.
Słoneczniki, ale nie te van Gogha :smile:
Takie tam przydrożne - przdżniwne
Kwiotek :)
Załącznik 178968
Ładny kwiotek:)
Już się nie będę pytał czy ten mniód to z ogródka sąsiadkihttps://forum.olympusclub.pl/images/...icon_smile.gif:wink:
Na pewno z ogródka sąsiadki, nigdzie indziej tak nie rosną. :-P:mrgreen: