Ładny ptaszek ale fotomontaż słaby ;-)
Wersja do druku
@tyrkand :) niestety, często są zbyt blisko i dlatego nie mieszczą się w kadrze...
Dzisiaj troszkę chętniej pozowały i w końcu pojawił się śpiewak.
Załącznik 231472
Samica kosa zagląda do obiektywu.
Załącznik 231473
Pokrzywnica
Załącznik 231474
tutaj oczywiście zbyt blisko i ledwo zmieściła się w kadrze, to tylko testowe zdjęcie, sprawdzałem jak działa śledzenie ostrości na oko ptaka.
Załącznik 231475
cudne, masz czatownię koło domu czy pod siatką siedzisz ?
Bardzo ładnie:wink:
Załącznik 231508
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Miło, że się podoba. Mam czatownię w ogrodzie już chyba od pięciu lat, ptaki już się oswoiły z tą konstrukcją :)
Może i dobry, ale często ptaki są za blisko i kadry są zbyt ciasne, lubię jak jest więcej przestrzeni, zwłaszcza przed ptakiem :)
Dzięki
Załącznik 231543
zajumales kukielki abirowi - ostatnie dla mnie bomba
Kilka dzisiejszych, bo nawet chętnie pozowały ...
Pokrzywnica
Załącznik 231604
Czyż - samiec
Załącznik 231605
Czyż - samica
Załącznik 231606
Kos - samica
Załącznik 231607
Rudzik
Załącznik 231608
Modraszka
Załącznik 231609
Rudzik sliczny, taki wysmukly. A modraszka cos napuszona. Pare dni zaledwie nie zagladalam a tyle pieknych zdjec przybylo.
@Muminek, dlaczego nie podepniesz zoom'ów? Od oswojonej starej czatowni nie co oczekiwać mobilności. Piękne ptaszki by się w kadrze pomieściły.
Piękne ptaki, piękne zdjęcia, ale najbardziej zazdroszczę rudzika :grin: Moje rudziki jakoś bardzo bojaźliwe są :roll:
W takim razie czyż zamiast rudzika :lol:Załącznik 231612
i modraszka :)
Załącznik 231611
i mazurek :grin:
Załącznik 231610
Nie :-P
Bardzo ladnie panowie:wink:
Załącznik 231634
Bardzo ładnie panowie:wink:
Wczoraj byłem nad rzeką i taki jeden rudy przy nogach mi skakał, chwyciłem za telefon ale zapomniałem że w pionie filmów się nie nagrywa:lol:
[/QUOTE]
Ten gościu (gościówa) z czerwonym dziobem to tak jakby prosto z gabinetu piękności wyszli.
Hełmiatki mają bujną czuprynę:mrgreen:
Rudzik wyszedł zarąbiście. Camilo dobrze, że zrezygnowałeś z ramki:).
@Camilo dwie ostatnie wrzutki bardzo ładne!
Dzięki:wink:
Załącznik 231674
Załącznik 231675
Jedno w gratisie:mrgreen:
Załącznik 231677
@Camilo - ślicznoty pokazujesz :grin:
Rudziki jeden lepszy od drugiego. Dozujesz napięcie:). Czapla równie piękna ale czerwonak to już inna liga:grin:.
Z zoom-em byłoby zbyt łatwo :wink:, a na poważnie to testuję automatyczne śledzenie ostrości na oko ptaka C-AF TR, dlatego podpinam 300mm.
Wczorajszy rudzik.
Załącznik 231684
@lisiajamka1 Jeszcze nigdy nie miałem tylu ostrych zdjęć przy drobnych, ruchliwych ptakach. Zawsze wybierałem punkt ostrości, raz z prawej raz z lewej strony, by zdążyć z nastawem w zależności jak ptak usiądzie,
przy mniej ruchliwych trafiałem centralnie w oko i przesuwałem aparat dla wykadrowania, ale wiadomo jak się to najczęściej kończyło.
Teraz jest czas na kadrowanie, aparat trzyma ostrość tam gdzie trzeba. Samą sylwetkę ptaka rozpoznaje błyskawicznie, a oko dopiero po chwili, ale i tak trwa to ułamki sekund.
Jeżeli ptak ukryje się gdzieś za gęstymi gałązkami to sylwetkę rozpoznaje od razu, natomiast oko nie może być zasłonięte, bo go nie znajdzie.
Jedyny minus jaki jest, to szybsze zużycie baterii spowodowane ciągłym szukaniem sylwetki i ostrości na oku, oczywiście przy wciśniętym częściowo spuście migawki.
Fajnie jak technika pozwala na tak niesamowite ujęcia tych drobnych przepięknych ptaszków.
Bardzo mi miło:oops:
Muminku cudny robin:wink:
https://www.youtube.com/watch?v=bpqyBRbVWbM
Kurde ale szalejecie koledzy :)
ten nieśmiało wrzuce swoje ptasie polowanie
nie umywa sie do ostatnich kadrów - ale jak je robiłam to jarałam się jak pochodnia :mrgreen:
no i lekka zdrada bo foty z Canona :shock::roll: sorry - ale moim to nic by mi nie wyszło a wtedy też radość byłaby sporo mniejsza ;)
kowalik, modraszka i bogatki :mrgreen:
Załącznik 231714
Załącznik 231715
Załącznik 231717
@Muminek - dzięki za info :) @gulasz - śmiało wrzucaj, nawet z Canona :grin: Świetne fotki! :)
Czyże i sikory :grin:Załącznik 231728
Załącznik 231729
Załącznik 231726
Załącznik 231727
Pięknie pokazany ptasi drobiazg.
lisiajamka - jestem fanem Twojego bokehu :)
piekne okazy :)
ostatnia fajnie przyczajona :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Piękne zdjęcia:cool:
Załącznik 231763
Kaczor? ;)
Samiec karolinki
Dziwnie wygląda taki wystrojony samiec. Niby u ptaków to norma, ale ten kaczor trochę przesadził ;)