Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Miło Ciebie Boguś widzieć przy moich obrazkach. Nasz Andrzej apz wspomniał coś o cierpieniu na widok pokazanej wyżej bramy Manufaktury. Fotka została wyprostowana w Mirkowym programie. Kadr jest wąski, bo ja faktycznie chciałem wycinek, tak trochę na próbę. I mnie się spodobało, więc wstawiłem pokazać, ale to ja i mój gust wcale doskonały być nie musi. Niezależnie od tego taki kadr świetnie nadaje się na...hadeera i taką wersję zamierzam zrobić.:grin:
Nie jestem Andrzejem, ale się domyślam :wink: Tak na mój rozum - brama jest ciachnięta ... hmmm, paskudnie. Trzeba było się cofnąć. Dużo cofnąć. Z exifa widzę, że robiłeś na 14 mm, a 14 mm prawie nie gnie, więc prostowania było niewiele. Do wyboru - albo się cofnąć aby mieć zapas na kadrowanie i prostowanie, albo użyć szerszego obiektywu. A jeśli już nie dasz rady, to patrz na szczegół. Ten motyw kwiatowy w kształcie róży wiatrów na dole bramy jest wart uwiecznienia. Bardzo wart.
A szczegół ? - popatrz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nie jestem Andrzejem,/.../
Nawet nie Wiesz jak się cieszę, że się Przyznałeś. :-D
edit:
detale super pomysł! +1
Boguś dzięki za fajne rady. Mam sporo ujęć tych detali, może największym błędem był mój wybór zdjęcia. Nic straconego, pokażę Wam też inne. A tą fotkę obrobię jeszcze raz.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Boguś dzięki za fajne rady. Mam sporo ujęć tych detali, może największym błędem był mój wybór zdjęcia. Nic straconego, pokażę Wam też inne. A tą fotkę obrobię jeszcze raz.:grin:
Zobacz BIKER, u Bogdana cały urok prac, polega na płytkiej GO, jeden element i rozmyte tło, nie przeszkadzające w skupieniu na detalu.
Spróbuj zrobić podobnie.
Biker, nie zawsze pisze ale czesto zagladam do Twojego wątku :-) Podoba mi się Twoje podejście do focenia i widać, że sprawia ci to radość.
Ja się z Wami całkowicie zgadzam, te detale są cudowne na foty. Ale niezależnie od tego spróbujcie mnie zrozumieć. Przez kilka minut świeciło mi słońce, więc ja pomyślałem wyłącznie skomponowaniu kompozycji ogrodzenia i cieni na murach. Nie skupiałem się na zbliżeniach samych detali z ogrodzenia i bramy. Zrobiłem również kilka zbliżeń, takich jak Boguś. Jest tego kilka kadrów i mam w czym wybierać, a dzisiaj byłem z kol. ZbiZim na poprawkach, tyle że to on miał okazję focić, ale niestety bez słońca.:grin:.
---------- Post dodany o 17:49 ---------- Poprzedni post był o 17:33 ----------
A z tego wszystkiego to zapomniałem. Boguś Twoje fotki palce lizać, będę miał takie same- na pewno!!!:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Biker, nie zawsze pisze ale czesto zagladam do Twojego wątku :-) Podoba mi się Twoje podejście do focenia i widać, że sprawia ci to radość.
Ja uważam, że to jest generalnie pozytywnie zakręcony gość :). Normalnie cały skład metalowy z nakrętkami i śrubkami w zakręceniu się przy BIKERKU chowa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nie jestem Andrzejem, ale się domyślam :wink: Tak na mój rozum - brama jest ciachnięta ... hmmm, paskudnie.
Jest krzywa i paskudnie ciachnięta. Pokazałeś sporo nieciekawego muru a zupełnie zlekceważyłeś ciekawy ażur bramy.
Ciekawe jakiego obiektywu użyłeś, bo EXIF o tym milczy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Andrzejku tak program wyprostował ...
A Ty nie widzisz, że program nie zrobił tego poprawnie?
Wyluzuj trochę z ilością, połóż większy nacisk na jakość ;)
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ja uważam, że to jest generalnie pozytywnie zakręcony gość :). Normalnie cały skład metalowy z nakrętkami i śrubkami w zakręceniu się przy BIKERKU chowa ;)
Macie obaj rację, a przy okazji przy bezpośrednim kontakcie bardzo miły i uczynny facet.
...
A teraz dla Janusza taki przykład: cerkiewka w Izbach. Chciałem zrobić ujęcie takie aby brama wejściowa była w osi cerkwi. Okazuje się, że się nie da. Budowniczowie spaprali robotę. Nie dość że brama wejściowa jest skrzywiona i pochylona, to jeszcze nie w osi.
Pierwsze zdjęcie to bezpośrednie z RAW-a, z wszelkimi naleciałościami obiektywu. Drugie to poprawiona perspektywa. Ale - prawa nawa bardziej wystaje, krzyż na bramie i głównej kopule się nie pokrywają, prawe okno bardziej wystaje i wiele więcej innych błędów. Zobacz jaki był zapas na oryginale, i jak dużo zezarło po korekcji.
No cóż, czasem się nie da.
...
A może ? Zrobimy poprawkę ? Załączam rawa. Ale to już Saboorek musi zawalczyć.
Załącznik 80787Załącznik 80786
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
/.../
A może ? Zrobimy poprawkę ? Załączam rawa. Ale to już Saboorek musi zawalczyć.
Orfa zabrałem.
Będzie w następnej edycji popRAWki.
Tak że wstrzymajcie się, zrobimy konkurs, na mistrza perspektywy i prostowania fot.
Data popRAWki 2/2013 to: 13-02-13.