Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
27 lat mieszkałem na osiedlu Radogoszcz Zachód i bardzo lubię tą "FABRYKĘ-POMNIK". Masz rację, wracaj i foć i pisz o historii bo z TV to jedynie można się dowiedzieć, że w czasie wojny to samych Żydów mordowano a inne nacje jedynie co to tylko balowały i nawet nie zauważyły, że jacyś Niemcy (upsss sorry, powinienem napisać Naziści) do ich kraju na wakacje czołgami przyjechali :)
Nie wiem Biker czy wiesz ale kilka kilometrów dalej na pograniczu Łodzi i Zgierza w lesie zgierskim są groby pomordowanych przez NIEMCÓW harcerzy. Będę tam kiedyś znowu na spacerze z córką to zrobię zdjęcia i wrzucę u Ciebie w wątku bo on taki fajny patriotyczny :). Przepraszam za użycie słowa patriotyczny bo to teraz przecież takie niemodne, bercierskie i obciachowe.
CzaRuś wielkie dzieki za odwiedziny i ciekawe ifo. Ja bym chętnie do tego lasu na parę fotek pojechał, ale to ode mnie szmat drogi. A do obozu na Radogoszczu to dzisiaj córke zabrałem przy okazji wizyty w szpitalu. I ku mojej radości bardzo ją to miejsce zainteresowało, nic o nim nie wiedziała i objecała że tam ze mną rowerkiem przyjedzie. To najpiękniejsza nagroda za to co robię, bo właśnie do naszej młodzieży to wszystko adresuję. Może trochę sama sobie przekaże o naszej historii, zanim jej całkowicie świadomość i wiedzę wypiorą. Ja o tym wiem od dziecka bo mnie tam kiedyś ojciec zaprowadził i w szkole trochę mówili.
Jest stacja Radegast w Lizmanstadt Getto i jest obóz na Radogoszczu, a to też Radegast(po niemiecku). Tylko że o tym drugim dziś duzo mniej się mówi, a nie uczy wogóle. A czy to patriotyczne, może. Siedzi we mnie to głęboko i do poznawania historii zachęca, a że mam Oleczka pod ręką chęć jest jeszcze większa.
Resztę można sobie samemu ocenić.:grin:
Zapraszam na małą wycieczkę po Łodzi, ale tym razem nieco inaczej widdzianą.
1. Słońce, cień i mury....Manufaktury
2. Brama też wydawała mi się ciekawa
3. W bramie Piotrkowskiej 77 ścianę zdobi takie malowidło, zrobiłem z niego wersję otworkową
4. Przy ul. Andrzeja Struga w lustrach C.H. odbija się zabytkowy budynej dawnego Domu buta, a w głębi ładna kamienica
5. A na drugiej stronie ul. A.Struga słońce "zacieniowało" zabytkowy budynek w którym pamiętam kino.
W głębi widać kościół Podwyższenia ś. Krzyża przy ul. Sienkiewicza
I tak polując na ciekawe kadry przeszedłem 2 km ul. Piotrkowskiej
:grin:
Biker zrób coś z tą bramą, no proszę Cię... patrzę i cierpię.
BIKER Twoje foty za 300 lat będą niezłą dokumentacją :)
Andrzejku tak program wyprostował, ale OK, wyrzucę to i zrobię drugie.:grin:
CzaRek tak po drodze mi było i słońce świeciło, a bez Olka nie wychodzę:wink:
---------- Post dodany o 00:08 ---------- Poprzedni post był o 00:02 ----------
Tu jest "rekompensata" za wszelkie cierpienia:grin:
5. To też brama do Manu
Ja Ci tu wieczorem wrzucę kawałek ogrodzenia, co w Krakmana nie trafiłem, tylko jak kulą w płot :D
Miło Ciebie Boguś widzieć przy moich obrazkach. Nasz Andrzej apz wspomniał coś o cierpieniu na widok pokazanej wyżej bramy Manufaktury. Fotka została wyprostowana w Mirkowym programie. Kadr jest wąski, bo ja faktycznie chciałem wycinek, tak trochę na próbę. I mnie się spodobało, więc wstawiłem pokazać, ale to ja i mój gust wcale doskonały być nie musi. Niezależnie od tego taki kadr świetnie nadaje się na...hadeera i taką wersję zamierzam zrobić.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Miło Ciebie Boguś widzieć przy moich obrazkach. Nasz Andrzej apz wspomniał coś o cierpieniu na widok pokazanej wyżej bramy Manufaktury. Fotka została wyprostowana w Mirkowym programie. Kadr jest wąski, bo ja faktycznie chciałem wycinek, tak trochę na próbę. I mnie się spodobało, więc wstawiłem pokazać, ale to ja i mój gust wcale doskonały być nie musi. Niezależnie od tego taki kadr świetnie nadaje się na...hadeera i taką wersję zamierzam zrobić.:grin:
BIKER, myślę, że APZ-towi chodziło o lewą część zdjęcia. O na jeszcze jest do podprostowania.
Pozdr
sprawdzę jeszcze raz prostowanie.