Jedenasty.
Wersja do druku
Po raz pierwszy w życiu, spróbowałem fotografować fajerwerki.
Wybrałem się do Mainz, na most nad Renem. Przed północą zaczęli się schodzić ludzie. Pomyślałem "jest dobrze", będzie niezły pokaz.
Niestety z wybiciem północy, mina mi zrzedła. Pokaz, owszem, zaczął się ale był to pokaz prywatnych fajerwerków, które prawie każdy na moście, miał ze sobą.
W tych warunkach, polowanie na małe, wybuchające w różnych miejscach fajerwerki, okazało się niezwykle trudne. Przypominało to polowanie na błyskawice :)
Kilka zdjęć:
Załącznik 138294Załącznik 138295Załącznik 138296
Tym razem trochę wcześniej się wybrałem. Jeszcze nie wieczór a już nie dzień.
Zaczęły już świecić lampy.
Załącznik 138776Załącznik 138777Załącznik 138778Załącznik 138779
A ja łażę dalej późnym popołudniem, prawie wieczorem ;)
Załącznik 139027
Robi się ciekawiej...
No, no... :)
Ładnie tam w Twoim Helmutowie o zmroku. :grin:
Żeby tylko umieć to pokazać :roll:
Mam problem, który kadr?
Załącznik 139038Załącznik 139039
Pierwszy.
Liny podtrzymujące są "beczkowate" czy mi się wydaje?
Na pewno nie są ale może w wyniku sklejania panoramy tak wyszły :roll:
Ździebko to ile?
Pokaż :)
Nie mogłem się zdecydować- Wyciąć cały murek i wtedy cały budynek po prawej (cięcie byłoby w połowie budynku) czy zostawić budynek i ciąć tuż za murkiem.:roll:
No tu akurat +5 i przeraźliwie zimny wiatr. Niektóre zdjęcia poruszone wyszły, mimo statywu :)
W każdym razie jak wracałem do domu, włączyłem podgrzewanie kierownicy, żeby paluszki rozgrzać :-P
Dla mnie drugi.
Jak chciałeś pokazać most na tle panoramy miasta - to pierwszy.
Jak chciałeś pokazać panoramę miasta - to drugi. Tyle że w tym przypadku liny i konstrukcja mostu zbyt duża. Wtedy może zza lin ujęcie nie przecięło liną wieżowca z lewej strony.
Zatem - wg mnie pierwszy kadr :)
Mnie zdecydowanie bardziej podoba się pierwsza wersja. Tylko w czasie robienia fotki zrobił bym pół kroku w bok(dla lepszej symetrii). Obcięcie prawej strony IMHO niewiele daje.
---------- Post dodany o 10:11 ---------- Poprzedni post był o 10:05 ----------
Mnie podoba się drugi kadr i to zdecydowanie. Bardzo podoba mi się też zdjęcie pierwsze (drzwi szklane) z poprzedniej wyrzuty.
Miło to czytać :D
Jeszcze dwa z tego popołudnia:
Załącznik 139053Załącznik 139054
Tym razem dwójeczka. IMO ciekawsza.
Też jestem za drugim zdjęciem .
Dla mnie z tej wrzutki ostatniej też 2.
A jak zobaczyłem 1. to pomyślałem, czy takiego czegoś na Wiśle w Krakowie nie mogli zrobić. Wygląda na lżejszą konstrukcję niż obecna kładka bernadetka.
Znalazłem w komórce zdjęcie. Technicznie- "takie se", zrobione na stacji metra.
Obrobiłem
Załącznik 139481
i zakręciłem
Załącznik 139482
Wybrałem się koło lotniska. Było po południu, mało światła ale ciekaw byłem co da się zarejestrować.
Mała ilość światła, zmusiła mnie do "zjechania" z czasem do 1/40 sek (ISO200).
Oto efekty:
Załącznik 139630Załącznik 139631Załącznik 139632