Normalnie Hitchcock :mrgreen:
Wersja do druku
Smutny widok tym bardziej, że zjada swój gatunek. Chruściele mają mieszaną dietę, więc to jest typowe zachowanie. Ciekawy kadr i sytuacja.
Pięknie złapana, takie naloty nie są łatwe do fotografowania :)
A u mnie dzisiaj na chwilę zaświeciło słońce i od razu ptaki nabrały kolorów...
Czyż - samica
Załącznik 229964
Czyż pierwsza klasa , gratulacje
Wczoraj była wiosna, a dzisiaj zima w pełni :) , czyże coraz chętniej pozują...
Załącznik 229990
@Muminek, nie jesteś oryginalny. Już Abir przed Tobą kukiełki fotografował:wink:
PS. Świetne foto!
@Rick Dobrej jakości kukiełka to podstawa, zwłaszcza przy takich zbliżeniach ... :wink:
Pozdrawiam Ryszardzie :)
Pustułka - samiec
-zanim wkleję zdjęcia opowiem historię ich zrobienia. Historię ponieważ taka może się pewnie zdarzyć niespodziewanie tylko raz w życiu.
Wracając ze spaceru troszke zdegustowany brakiem efektów fotograficznych zobaczyłem na lampie przy deptaku pustułkę, która wydawała się zupełnie obojętna na moją obecność. Zbliżyłem się na ok. 10 -12m i wycelowałem aparat. W tym momencie się zerwała. Zrezygnowany chciałem wyłączyć aparat aż nagle zawisła nade mną na wysokości ok. 5m . Ponieważ miałem 300mm + MC1,4 nie zmieściła mi się w kadrze . Ale na część zdjęć z serii AF zadzałał dobrze. (Zdjęcie niestety kompozycyjnie do kosza ale nie mogę się powstrzymać wklejenia jego.) Po ok. kilkudziesięciu sek. siadła na kolejnej lamie i pozoliła sie zbliżyć na ok. 10m. Niestety latarnia nie jest elementem na którym by się chciało ją sfotografować. Ale jak sie nie ma co się lubi to się lubi co było.
(zdjęcie bez cropowania)
Załącznik 230008
Załącznik 230009
Kapitalna pustułka:) Widzę, że ten "nieostry" mc1.4 aż taki "nieostry" wcale nie jest:)
czyż i pustułka super, gratulacje !!
fajnie wyszło , gratuluję
Kadry fajne, ale jeśli te zdjęcia świadczą o ostrości obiektywu... ;)
Pustułka piękna. Miałeś szczęście (zawsze trochę trzeba go mieć)
DzejPi, gratuluję spotkania :)
Dziekuję.
Dzisiaj było "Raniuszkowo"
Piękne, małe i bardzo ruchliwe ptaszki. Mam wielką radość z tego spotkania.
Załącznik 230100
Załącznik 230101
Załącznik 230102
za raniuszki duży plus, ciężkie ptaki do fotografowania, ciągle w ruchu :)
u mnie miał być biegus morski z Helu, niestety brak szczęścia dzisiaj :( ale....
https://images92.fotosik.pl/469/55b190737b1c3740.jpg
kwiczoł
https://images91.fotosik.pl/468/a91097fdec52dbbc.jpg
trznadel
Bardzo ładnie panowie:wink:
Dzięki. Kwiczoł i trznadel tez pięknie w światełku złapane.
Mi system pozwala, wec zaplusuje Raniuszki. Piekne, szczegolnie pierwszy portrecik. Blisko byles? To chyba dosyc plochliwe ptaszki, w kazdym razie wedlug moich doswiadczen.
Dziękuję.
Byłem od nich. ok. 4m. Właśnie nie są płochliwe ale bardzo! ruchliwe. Na szczęście zlatują się graomadnie i można wybierać modeli. Problem w tym, że ciągle się przemieszczają w różne miejsca. I już od kilku dni nie widzę ich w tym miejscu i okolicach. Ale ptaszyny cudowne.
To jeszcze 2 maluszki na zakończenie tego "rozdzaiału"
Załącznik 230151
Załącznik 230152
Raniuszki tak zatrzymane w kadrze to piękny widok. System przeciwnie zły:evil:.
Tyran melancholijny. Załącznik 230160
Dzisiaj na spacerze znów się spotkaliśmy. Może się nawet zaprzyjaźnilismy. Zobaczyłem go jak leciał i pomyslałem to ten sam. Usiadł ok 100 m dalej. Kurczę ma dziwny zwyczaj siadania na niezbyt ładnych konstrukcjach . Podszedłem na ok 10 m od niego. Spokojnie dał się sfotografować. Jak już skończyłem odleciał. Muszę się jemu odwdzięczyć jakąś piersią kurczęcą. :grin:
Wystemplowałem koszmarny kawałek słupa.
Załącznik 230175
Siedzi na słupie ale obserwację baczną prowadzi, zasłużył na dobry kawałek drobiu.
Ladny.
Niestety one maja zly gust, a moze brak wyboru, tyle tego nastawialismy.
Jedyny pikujacy zimorodek jakiego uadlo mi sie mniej wiecej uchwycic pikuje z 4 drutami elektrycznymi w. tle. I to w "dzikiej" Guyanie francuskiej :roll:
https://images92.fotosik.pl/470/e9a26c8644372a99.jpg
parkowy rudzik
Rudzik bardzo ładny.
@Camilo Brawo! :)
Dzięki:wink:
Ajajaj pięknie :)
Thx:wink:
Załącznik 230265
Och te kolce :roll:
Miodnie :)
Jak przegladam zdjęcia na fejsie na grupie w UK to tłumacz przekłada nazwę na ,,długi cycek'' :mrgreen:
Załącznik 230266
Piękne ptaszki. "Długi cycek" dobre, toż to nasz Raniuszek. :grin:
pokrzywnicą (?) rozwaliłeś !!