Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
A jak myślisz? Chce? Nie sądzę.
Najpierw musiałbym wiedzieć o co ci chodziło w tym zdaniu, bo czytałem go kilka razy i nie mogę rozszyfrować tej zagadki:)
Abyś nie myślał, że czepiam się z powody "radyja" wstawię losowo: RMF FM.
"i z siostrzenicy nie chcesz zapewne stworzyć słuchaczki RMF FM a takowej na jej wersję z przed półwiecza?"
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
To się zdecyduj. Chociaż i tak to wiesz.
Nie bardzo wiem na co mam się zdecydować, myślę,że dość jasno i zrozumiale się wypowiedziałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Najpierw musiałbym wiedzieć o co ci chodziło w tym zdaniu, bo czytałem go kilka razy i nie mogę rozszyfrować tej zagadki:)
Abyś nie myślał, że czepiam się z powody "radyja" wstawię losowo: RMF FM.
"i z siostrzenicy nie chcesz zapewne stworzyć słuchaczki RMF FM a takowej na jej wersję z przed półwiecza?"
Zapewne wiesz, jak wygląda standardowa słuchaczka radyja. Otóż programy dla grafików komputerowych, a GIMP do nich należy, służą do tego by z Claudii Schiffer takową stworzyć.
---------- Post dodany 22-04-14 o 00:00 ---------- Poprzedni post był 21-04-14 o 23:41 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie bardzo wiem na co mam się zdecydować, myślę,że dość jasno i zrozumiale się wypowiedziałem.
No to jeszcze raz. "ze przy obróbce zawsze lepsze efekty się uzyska z surowego pliku raw" - to twój cytat. Tak oto i odpowiedź w której pozostaję a tobą w pełnej zgodzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
......................
Ups, zniknęło to co komentowałem :(
usunęłam bo sama dojrzałam błąd.
---------- Post dodany o 08:17 ---------- Poprzedni post był o 08:10 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Skalibrowany monitor, fakt dużo daje.
Tu chyba trochę przesadziłeś. Nie widze za bardzo związku pomiędzy akurat E-M10 i fotografią w jpg. To dotyczy wszystkich aparatów i wiadomo, ze przy obróbce zawsze lepsze efekty się uzyska z surowego pliku raw.
:P nie dotykają mnie takie komentarze... :D a tak na marginesie mam również w raw'ach... a chwilowo jestem poza domem i cierpię na brak czasu...
---------- Post dodany o 08:21 ---------- Poprzedni post był o 08:17 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
To się zdecyduj. Chociaż i tak to wiesz.
Wydaje mi się że nie o "racje" chodziło tylko o sposób jej przekazania :D
---------- Post dodany o 08:24 ---------- Poprzedni post był o 08:21 ----------
No i jak już zabrałam głos w tej dyskusji to chciałam was przeprosić że zniknęłam tak szybko.
Dwa słowa.
@ jck - odradzanie używania Gimpa, jest hmmm nieporozumieniem - delikatnie ujmując. Chyba nie zaproponujesz PS-a za ponad 3.000 zł.
Używanie samego OV3 także jest nieporozumieniem. Każde zdjęcie wymaga korekty. Jakiejś. Każde. O programach do obróbki był cały wątek.
Beato załącz tego RAW-a zobaczymy co da się zrobić.
Najpierw muszę wywołać a jestem poza domem...
Jeśli już była mowa o programach z swej strony polecam Ci Photoshop Elements 12. Będziesz mieć jedno dobre i kompletne narzędzie do obróbki zdjęć (także plików raw). Na początek dla amatora w zupełności wystarczy. Cena nie jest zbyt duża i program jest wart tych 330zł. Jeśli z czasem Twoje wymagania wzrosną wtedy Lightroom5.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Najpierw muszę wywołać a jestem poza domem...
Cześć,
Ja podsumuję to tak: liznęłaś troszkę obróbki końcowej, moim zdaniem wystarczy.
Teraz kolej na samo tworzenie kadru i malowanie światło-cieniem, jak opanujesz choć trochę
światło zastane, polecimy dalej.
Beata, ćwicz, ćwicz i ćwicz tak, żebyś zrobiła fotę, przy której naprawdę nie wiele będzie
do poprawy.
Sabor Masz rację... Teraz jak mam nowy aparat a przedewszystkim obiektyw to znów jestem zupełnie zielona! Wiem że tylko ćwicząc nauczę się świadomie robić zdjęcia. Potrzebuję czasu i oczywiście cierpliwości... Tego 2 raczej mi nie brakuje, jestem uparta i sprawia mi to ogromną przyjemność! A wy wszyscy bardzo mnie motywujecie i wskazujecie odpowiedni kierunek... Dzięki!
134. zdecydowanie najfajniejsze, choć prosi się o więcej.. radości w świetle :P ale najlepsze z serii "matka - córka" :)
T.