Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Moje wspomnienie z letnich eskapad rowerkiem. Rzeka Rospuda niedaleko Augustowa.
---------- Post dodany o 22:43 ---------- Poprzedni post był o 22:39 ----------
Boguś kwiatuszku przemiły ja wcale na Wievera nie narzekam, ale niektórych funkcji on nie ma. A mnie by się przydało wszystko w jednym, tak mi łatwiej.
Ale chłopaki spokojnie powoli sobie poradzę, tyle fotek nim obrobiłem i jest OK. Poukładam swoje problemy to sie tym zajmę, zresztą mam umówione spotkanie z osobą która może mnie trochę podszkoli:grin:
Z darmowych programów do wywoływania RAW chwalony jest program Raw Therapee.
http://www.dobreprogramy.pl/Raw-Ther...ows,13042.html
Ma spore możliwości tylko jest dość powolny w działaniu nawet na dobrym komputerze. Musiałbyś sobie ewentualnie przetestować. Do tego Gimp i masz całkiem dobre programy za free.
Andtor a nie wiesz przypadkiem czy Microsoft nie ma programu do Rawów uzupełniającego Live galery???
---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post był o 22:58 ----------
Microsoft Camera Codec Pack 16.4.1620.0719 wiesz co to takiego i czy warte grzechu???
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Nie wiem jak mam Tobie odpisać, więc krotko nie mogę, muszę pilnie prace znaleźć może wtedy. Reszta jest zbyt smutna:cry:
Rozumiem. Poważna sprawa, bez tego ani rusz. Trzymam kciuki, żeby się udało.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Andtor a nie wiesz przypadkiem czy Microsoft nie ma programu do Rawów uzupełniającego Live galery???
Microsoft Camera Codec Pack 16.4.1620.0719 wiesz co to takiego i czy warte grzechu???
Szczerze, to nie wiem. Przypuszczam, że jak nazwa wskazuje jest to kodek umożliwiający w ogóle wyświetlenie RAW-a.
Z Live galery nie korzystałem nigdy i nie wiem z czym to się je:) Jeżeli w tym Live galery jest możliwość obróbki zdjęć to być może po zainstalowaniu tego Codeka mógłbyś coś tam zrobić. Przypuszczam jednak, że możliwości obróbki będą niezbyt duże, jeśli w ogóle będą.
Może ktoś będzie więcej wiedział w tym temacie.
I masz rację, tak go wstępnie opisują na "dobrych programach".
Microsoft Camera Codec Pack to bezpłatny zestaw kodeków dla plików RAW, wprowadzający obsługę tego formatu w powłoce systemu Windows Vista i 7, a także programie Windows Live Photo Gallery.
Format RAW służy do zapisu zdjęć przy zachowaniu maksymalnej ilości informacji z matrycy aparatu fotograficznego, oferowany jest zwykle przez lustrzanki. Dane nie są filtrowane ani poddawane kompresji stratnej. Zwykle też stosowana jest większa ilość bitów dla poszczególnych kanałów, np. 12-14 zamiast standardowych 8, co daje większą dynamikę. Z tego względu RAW bywa nazywany cyfrowym negatywem, z niego dopiero uzyskuje się docelowe pliki graficzne, np. JPEG. Różni producenci aparatów fotograficznych stosują swoje własne odmiany formatu RAW. Udostępniony Microsoft Camera Codec Pack pozwala na obsługę plików RAW z ponad 120 modeli aparatów cyfrowych.
Żeby trochę słońca na forum przwrócić, mam kilka "ciepłych" kadrów z.......niespodzianką.
Na poczatek leśne blaski
teraz park Cheiblera )Źródliska) pod śniegową czapą
i niespdzianka ze zlotu w Łodzi, zgadnijcie kto w tle stoi???
:grin:
Szykuje się nam trochę słońca na niebie, więc w weekend wracam do..............przędzalni Grohmana, a może nie tylko:grin:
A póki co to jeszcze jedno wspomnienie
Mam nadzieję że słońce pozwoli uzyskać lepsze efekty:grin: