Uff. JESTEM szczęśliwym człowiekiem. Nie mam problemów takich jak koledzy! Robię zdjęcia! :grin:
Wersja do druku
Uff. JESTEM szczęśliwym człowiekiem. Nie mam problemów takich jak koledzy! Robię zdjęcia! :grin:
Mam wrażenie, że niektórych użytkowników Olka atakuje tajemniczy wirus powodujący silny ból d. z powodu FF. 3/4 i FF to dwa różne światy i raczej nie sądzę, żeby w realnym świecie było dużo osób mających taki dylemat przy wyborze sprzętu.
Moim zdaniem ciągłe porównywanie się z FF i "niezauważanie" APS-C, to błąd marketingu Olka.
tutaj nie chodzi o porównywanie FF z m4/3, ale co zamiast m4/3? mam wrażenie, że 10v4 jest ostatnim korpusem m4/3 od olka, co będzie po sprzedaży działu obrazowania to wielki znak zapytania, mamy teraz sprzęt najlepszy na jaki nas stać i to jest ok, tylko nic nie jest wieczne :( panas zrobi S5 o następnych "poważnych" korpusach pokroju G9 nic nie słychać, podobno ma być GH6 dla filmowców, dla mnie osobiście m4/3 jest super i nie potrzebuję nic więcej ale co będzie za kilka lat jak mój G9 odmówi posłuszeństwa ? używka ? jaka będzie dostępność części zamiennych i serwisu - oto są pytania, czy zostanę z kilogramami "szklarni" wartymi grosze ?
Spokojnie, są jeszcze kompakty i APS-C.
Tylko że porównywanie m4/3 z kompaktami przemilczę bez słowa, a zysk z przesiadki na APSc jest bardzo dyskusyjny. Jaki tu zysk jakości, czy wielkości szkieł? No i jedynie Fuji przyzwoicie rozbudowało ofertę optyki. Jak bym musiał to bym wolał już wybrać FF niż APSc
A niby dlaczego? Do kompaktów trafiają nie tylko 1-calowe matryce, ale też 4/3, i APS-C, i FF. Dla wielu szukających małego sprzętu w okolicach standardowego zakresu ogniskowych takie kompakty mogą dobrą alternatywą.
Ja odpowiadałem na pytanie virussa "co zamiast m4/3?" w sytuacji, gdy Olek zamknie już swój kram. Tu nie chodzi już o zysk, tu będą same straty. Ale gdzieś spierdzie*lić trzeba.
A ja spokojnie będę sobie odkładał na zmianę systemu. Potrwa to kilka lat bo mam dość nowe korpusy :-) do tej pory ciągle się powstrzymywałem przed zmianą systemu licząc że Olek czymś zaskoczy. Teraz kiedy prawdopodobnie jest to koniec systemu i na omd em1 mklV nie ma co liczyć będzie łatwiej. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. :-)
Z drugiej strony tak patrzę na nowości Sony Nikona itd i tam nie ma postępu w obrazowaniu w porównaniu do ich poprzedników. Patrzę na zdjęcia przykładowe z A7Slll kurcze tylko 12 milionów pikseli wydawałoby się że to bajka dla pogromców szumów a tam kasza na średniowysokich ISO... brak postępu a sprzęt za naście tysi. Lepiej kupić sobie dwie puszki byłych flagowców na przecenach i w ogóle nie bawić się najnowsze korpusy.
Te 12-megapikselowe Sony to są sprzęty do filmowania po ciemku, a nie do robienia zdjęć.
Reklamowane są jako aparat fotograficzny