1 załącznik(ów)
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
coś pomieszałam ale mam wrażenie że to nie w tym kierunku idę...
Kierunek dobry moim zdaniem. Jest lepiej. Tak na szybko, jeśli można, tak bym to widział:
Załącznik 115652
2 załącznik(ów)
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
1. Zmniejszyłem jasność całego zdjęcia.
2. Odznaczyłem mamę i zmniejszyłem jasność tylko córki.
W kolorystykę nie ingerowałem.
Załącznik 115653Załącznik 115654
1 załącznik(ów)
Załącznik 115667
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
eeee... MIXER CMYK
Jeśli to odpowiedź do mnie to:
Czy walczysz z jpg'iem czy orf'em?
To co wysyłam zajęło mniej niż minutę i możesz to, a nawet sporo lepiej osiągnąć tym co masz, lecz bez odpowiedzi na powyższe lekko nie będzie.
pracuję na jpg. Tylko że twoja propozycja mnie nie do końca zadowala, córka ma siną twarz.
Moim zdaniem Be_Beato na żadnym z tych trzech nie poradziłaś sobie z za jasną twarzą córki.
3. jest całkowicie nieakceptowalne (ciemną elipsę na głowie córki widać bez zbytniego przypatrywania się)
U jck córka wygląda trochę jak kocmołuch.
Najbardziej podoba mi się moja 2 i andtor2, który jednak już ingerował w kolory.
Grunt to skromność :)
......................
Ups, zniknęło to co komentowałem :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
pracuję na jpg. Tylko że twoja propozycja mnie nie do końca zadowala, córka ma siną twarz.
Jpg. to taki wynik końcowy i do obróbki tak średnio się nadaje. Pstrykaj jpg+raw i przy obróbce używaj raw-a. To tyle co mogę podpowiedzieć, a sama wiesz jak powinno wyglądać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
U mnie nie ma, a to znaczy, że nie masz poprawnie zkalibrowanego monitora. Mając E-M10 tylko idiota fotografuje w jpg'ach a ty na taką nie wyglądasz. Ty masz wrażliwość i niezłe "oko", upór by osiągnąć to co chcesz. Bez rawów się nie obejdzie. Od producenta masz Olypus Viewer 3, na początek wystarczy. GIMP nie jest ci potrzebny. Nie masz ambicji grafika, tylko fotografa - i z siostrzenicy nie chcesz zapewne stworzyć słuchaczki radyja a takowej na jej wersję z przed półwiecza? Nieprawdaż?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
... i z siostrzenicy nie chcesz zapewne stworzyć słuchaczki radyja a takowej na jej wersję z przed półwiecza?...
Załącznik 115669
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
U mnie nie ma, a to znaczy, że nie masz poprawnie zkalibrowanego monitora.
Skalibrowany monitor, fakt dużo daje.
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Mając E-M10 tylko idiota fotografuje w jpg'ach a ty na taką nie wyglądasz. ...
Tu chyba trochę przesadziłeś. Nie widze za bardzo związku pomiędzy akurat E-M10 i fotografią w jpg. To dotyczy wszystkich aparatów i wiadomo, ze przy obróbce zawsze lepsze efekty się uzyska z surowego pliku raw.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
A jak myślisz? Chce? Nie sądzę.
---------- Post dodany o 23:28 ---------- Poprzedni post był o 23:26 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Skalibrowany monitor, fakt dużo daje.
Tu chyba trochę przesadziłeś. Nie widze za bardzo związku pomiędzy akurat E-M10 i fotografią w jpg. To dotyczy wszystkich aparatów i wiadomo, ze przy obróbce zawsze lepsze efekty się uzyska z surowego pliku raw.
To się zdecyduj. Chociaż i tak to wiesz.