Nie robiłbym z tego tragedii. Coraz więcej produktów ma metkę "Made in China".Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
Wersja do druku
Nie robiłbym z tego tragedii. Coraz więcej produktów ma metkę "Made in China".Cytat:
Niefajnie. Właśnie sobie kilka sampli wywołałem i... poległ mój plan. Szkoda, trzeba będzie kupić to barachło na literę C. Tu problemy są z dynamiką i z mikroszczegółami. Szumy akurat są w miarę okej. Ja akurat nie lubię żylety, więc ten problem niemożności ostrzenia z małym promieniem mnie nie interesuje, ale wyciągania z cieni to tam wiele nie będzie.Cytat:
Ale dla tych, co szopują ''po bożemu'' to fajny aparat, różnica nad poprzednie jest spora.
Chyba, że mnie jeszcze jakiś sampel zaskoczy, ale mniej więcej to, co napisałem, wiadome było od wersji beta firmware.
Janko, ktory ORF przybil gwozdz do trumny?
To barachło wcale nie jest takie złe...Cytat:
Zamieszczone przez Janko Muzykant
Ja właśnie wyprzedałem barachło na literę N i z dusza na ramieniu wszedłem w C. I wcale nie jest takie złe jak je opisują wszyscy ;)
sorki za OT
Zaklepałeś już kolejką w serwisie do kalibracji obiektywów? ;)Cytat:
Zamieszczone przez RasteR
Rafał:
to jest akurat coś co robią tam (prawie) wszyscy a o czym się nie mówi... jak chłopak zakupi dwa body, to do każdego będzie miał inne słoiki pewnie, z naklejkami (jaki pasuje do jakiego body).
potem, po wymianie aparatów na inne znowu "kalibracja"...
Mam 5d i 40d + 24-70
Nie z polskiej dystrybucji, a z pewnego źródła. Wszystko ostrzy w punkt, a szkiełko jest super od 2.8.
Nie kupiłbym takiego sprzętu, gdybym musiał go potem justować (nie mam na to czasu bo sprzęt zarabia na siebie).
Janko mógłbyś zapodać jakiegoś sampla z porównaniem go do czegoś na C albo N? Sam ciężko dostrzegam takie detale a chętnie dowiedziałbym jakie to są aleCytat:
Zabawny jesteś. Coś jest nie tak z E-510? Może z E-410? Hmmm... a może problemy wystąpiły z E-330? Nieeee??? Kurtka no popatrz :roll:Cytat:
Olympus nie wyłapał jeszcze wpadki. Chcesz to czekaj i dwa lata!!!
Na jakim samplu sprawdziłeś DR?Cytat:
:mrgreen: Janko napisał "Niefajnie" i tłum pośpieszył ku przepaści :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez qbic
Tłum pospieszył ku dowodom :DCytat:
Zamieszczone przez The z00m
Cytat:
Janko mógłbyś zapodać jakiegoś sampla z porównaniem go do czegoś na C albo N? Sam ciężko dostrzegam takie detale a chętnie dowiedziałbym jakie to są ale
Ludzie, macie jakiś kompleks guru? Janko to równy gość i żywię do niego szacunek, ale to, że jemu coś nie odpowiada nie znaczy, że mi nie odpowiada. Sample są ogólno dostępne, znajomi mają sprzęt innej marki, łatwo można wyrobić sobie własne zdanie. A jak nie widać różnicy, to po co przepłacać? :twisted:Cytat:
Na jakim samplu sprawdziłeś DR?
Radek, ponowię pytanie: czy http://raw.fotosite.pl/download-Olym...4/PB020085.ORF ma włączony SAT?
Nie pamiętam, ale SAT możesz włączyć/wyłączyć w OM/OS, więc pytanie traktuję metodą pani Fatygi jako niebyłe.
ps.
Na rozprawie rozwodowej sędzia pyta górala, co sprawiło, że chce się rozwieść.
- Małżonka nie pasuje mi pod względem seksualnym. - Odpowiada baca.
Na to głos z sali.
- Wszystkim w wiosce odpowiada, a jemu nie odpowiada!
Pozdrawiam
Bo aparat to nie dosia, a różnice widac nawet jak już pisałem wcześniej miedzy moim stareńkim E-1 a nowym błyszczącym E-3...Cytat:
Zamieszczone przez P
Mimo wszystko chciałbym od nowego sprzętu DR wyższego niz na E-1 i nizszych szumow na iso 100... czy to tak wiele? Pamiętajmy o tych paru latach różnicy...
Moze tak przewrotnie zapytam, czy ktoś porównywał E-3 (2007) z 1Ds-em (z roku 2002)?
qbic:
no to dorzuciłeś do pieca... to weź jeszcze porównaj ze ścianką PhaseOne i będzie finito.
prosze Canon 5D vs Hassel i Nikon D2x vs Hassel
Rożnica w latach powinna zlikwidować dystans. Technika cmos nie stoi w miejscu. Czy E-3 jest segmentem pro czy nie?Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
ale piksele z gumy nie są. ile można upchać, tyle można. OLEK do ośmiu MPIX był git, teraz to już trochę pole minowe... ideałem byłoby 6-7MPIX i o 1EV więcej dynamiki.
Zgadza sie, nie sa z gumy, ale popatrz ile teraz pixeli canon upchał w następcy 1DsMk2. Moim zdaniem 5 lat powinno zredukować różnice do zera. Pytanie w jakim kontekście E-3 jest pro....
Gwoli ścisłości nie zadaje tych pytań dlatego ze jestem złośliwy albo źle nastawiony. Po prostu interesuje mnie czy warto czekać na kolejne "E-coś tam" jeżeli iso 100 z E-3 okaże sie kiepskie.
Na trochę większej powierzchni, niż sensor w 4/3Cytat:
Zamieszczone przez qbic
Mnie nie interesuje powierzchnia sensora ani uzasadnianie dlaczego Wielkanoc jest lepsza od Halloween.
Suche fakty
Czy Cn 1Ds jest lepszy od E-3 pomimo tego ze był wypuszczone 5 lat temu? No nie żartujmy sobie.
To ma być segment PRO "consider barriers broken"? Nadal nie wiem jak to do końca jest z tym iso 100 bo dobrych sampli nie widziałem.
Na mój gust to E-3 nie jest pro i porównywanie go z aparatami dwa razy droższymi też chyba nie ma sensu...
Używany 1Ds kosztuje 6.900 PLN.
oczywiście ze to jest puszka totalnie amatorska :) porównywać jąmożna conajwyżej z z 400D i tu wychodzi drogo :DCytat:
Zamieszczone przez suchar
ale i tak ją kupię, po co mi pro puszka? :P
No ale producent chyba pisze ze to PRO, wiec o co chodzi? :P
Ło matko, jeśli uznamy, że Smark to jest puszka pro to E-3 pro nie jest. E-3 to poziom mniej więcej 40D/300D, czyli semi-pro. I tyle.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Tak chyba trudno to sklasyfikować. IMHO - to zależy. E-3 podobnie jak E-1 ma wiele walorów sprzętu profesjonalnego i tak przez niektórych był i jest używany - znaczy, że jest pro. Można zadać pytanie czy C5D jest pro? I znów i tak i nie. Tak - bo wielu nim zarabia i ten aparat oferuje jakość zdjęć dystansującą rywali z mniejszymi sensorami ale nie bo przecież inne cechy tego aparatu raczej sklasyfikują go jako sprzęt amatorski - budowa, szybkość, AF...Cytat:
Zamieszczone przez qbic
Olek będzie miał zastosowania gdzie zdystansuje konkurencję, dla kogoś innego C5D będzie lepszy... - nie ma się co rozwodzić nad tym.
IMHO E-3 to bardzo fajny korpus, posiadający cechy niedostępne dla konkurencji, z jakością obrazu jak najbardziej OK dla wielu zastosowań, w tym profesjonalnych, co nie znaczy, że do wszystkiego będzie najlepszym wyborem...
Ło matko a porównuj se do czego chcesz, mnie to rybka :)Cytat:
Zamieszczone przez suchar
cra3y już sie zamykam :)
mialo byc o samplach a jest zrzedzenie, czy pro, czy nie ...
Tu jest tylko jeden problem. Tego ze poza E-3 nie ma nic droższego i lepszego w tym momencie dla E systemu.
Cray ja cały czas czekam z niecierpliwością na sample z iso 100 :)
Radek wlasnie wrzucil kota na ISO100, odnajdziesz na mojej stronie. jak bedzie pogoda, to moze i widoczki beda.
Radek chyba utknął w studio na dobre :DCytat:
Zamieszczone przez qbic
ano. Nad Poznaniem sporo słońca. pewnie w innych częściach kraju też świeci.. tak propos tego co Radek mówił nt sampli z iso100 ;)Cytat:
Zamieszczone przez qbic
A u nas chmury.Cytat:
Zamieszczone przez lukafa
Pozdrawiam
cóż..jak do tej pory to sample przemawiają za tym sprzętem...
powiedzmy szczerze że ISO3200 to mało kto wykorzysta bo to raczej dla efektów specjalnych, typu koncert, teatr itp...a tu rzeczywiście pewnie lepiej użyć 5D.
Rozpatrując w kategoriach pro czy nie pro to trzeba jeszcze uwzględnić to że w E-systemie E-3 to jest pro, w innym systemie pewnie byłby półkę niżej....
A porównywanie do pełnej klatki to już w ogóle nieporozumienie...to zupełnie "inna półka" i póki co zajęta tylko przez Canona i ma być Nikon oraz Soniacz. Tam nie ma miejsca na E-3.
RE:
a tak z czystej ciekawości... coś tam kiedyś wyczytałem że w E-3 będzie uszczelniony bagnet. widać tam gdzieś gumę dookoła blachy?
http://raw.fotosite.pl/index-Olympus...-60_f2.8-4.htm
Jest jeden IZO 100.
Jak dla mnie jest ok... ale ja się nie znam ;pCytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Dałoby sie takie zrobić tylko np naświetlone "do prawej" na histogramie?
Proszę :)
RadioErewan, jak wg Ciebie wygląda sprawa odzyskiwania przepaleń?