Przejrzałem zaległości z czasów mojego urlopu i największe wrażenie wywarły na mnie DC-9 - ze względu na kapitalny sposób wyeksponowania - i Transavia PL-12 ze względu na ciekawą konstrukcję.
Wersja do druku
Przejrzałem zaległości z czasów mojego urlopu i największe wrażenie wywarły na mnie DC-9 - ze względu na kapitalny sposób wyeksponowania - i Transavia PL-12 ze względu na ciekawą konstrukcję.
Dassault Mirage IIIEE
Załącznik 193558
No cudo - dziękuję - Ty to masz katalog :grin:.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A może Super Etendard ?
Proszę bardzo!
Niestety mam ''zwykłego'' Étendarda IVM.
Kolejny eksponat - Bo 105CBS.
Załącznik 193592
Su-22M4
Załącznik 193647
Wygląda dość żałośnie... Nawet na wystawę nie mogli go choć trochę odmalować?
Ten egzemplarz nie wygląda jeszcze tak źle, być może pozyskano go w nienajlepszym stanie. Widać, że służył kiedyś w barwach NRD, więc pewnie pochodzi z Niemiec. W innych muzeach widziałem wiele znacznie gorzej zachowanych eksponatów. Zbiory wystawiane na wolnym powietrzu niszczeją wszędzie. To bolączka każdego muzeum, które ma ekspozycję plenerową. W przypadku Hiszpanii jest pod względem klimatu i tak lepiej, niż w większości europejskich krajów. Poza tym sprzęt prezentowany w tym konkretnym muzeum, poddaje się ciągłej renowacji. Dobrym przykładem jest Viggen, którego fotę zamieściłem w poście #504 - kiedyś był w gorszym stanie od Suchoja z ostatniej wrzutki, a obecnie wygląda świetnie.
Coś w lepszym stanie - Beechcraft Baron.
Załącznik 193658
Boeing 727
Załącznik 193715
Jak się nazywa to muzeum? Ciekawe eksponaty mają.
Przedstawiłem je w poście #447, ale przypomnę, że jest to MLiA w Madrycie.
Northrop F-5 Freedom Fighter
wersja myśliwska F-5A
Załącznik 193793
wariant rozpoznawczy RF-5A
Załącznik 193794
Agusta-Bell 206A JetRanger
Załącznik 193839
Rodzina F-5 piękna - Operator gratulacje.
Sorry za powtórny cytat, ale po dokładniejszym przejrzeniu swoich zbiorów, znalazłem to o co Ci chodziło. Dla porównania wrzucam też wcześniej produkowany typ. Maszyny sfocone podczas dwóch ostatnich edycji salonu w Le Bourget - są to eksponaty tamtejszego muzeum.
Dassault Étendard IVM
Załącznik 193858
Dassault Super Étendard
Załącznik 193859
Dzięki! :)
Samoloty lat 60-70 ubiegłego wieku są fascynujące.
Chciałbym je kiedyś zobaczyć (i sfotografować).
Dziękuję bardzo - zdjęcia na Forum ogląda się z większą sympatią, niż w mediach.
To może jeszcze Jaguar do kolekcji :grin:.
SEPECAT Jaguar E - to samo miejsce, co w poprzedniej wrzutce.
Załącznik 193917
Samolot szkolno - bojowy TS 11 Iskra BIS.
W Muzeum w Gdyni.
Załącznik 195536
Kojarzy ktoś Łosia z Dłutowskiego Lasu? Ładna rekonstrukcja.
Załącznik 206026
Przesadnie czysty. Trochę zmatowić, upaćkać i mamy realistyczny wrak, atrakcyjny pomnik.
Moim zdaniem jest słaba. Dużo lepsza powstała w Mielcu, choć też nie brakowało krytycznych uwag pod jej adresem.
https://www.youtube.com/watch?v=V4HNyZ9FNWE
W zeszłym roku będąc na Białorusi, miałem okazję zwiedzać Muzeum Techniki Lotniczej, znajdujące się na peryferiach Mińska. Obiekt umiejscowiono na terenie aeroklubu DOSAAF, przy trawiastym lotnisku. Ekspozycja nie jest duża, ale za to bardzo ciekawa. Są tam dość rzadko spotykane maszyny, których poza obszarem byłego ZSRR, raczej nie zobaczymy. Na początek prawdziwy unikat, zbudowany w jednym egzemplarzu cywilny pierścieniopłat.
Załącznik 209140
Jak-18
Załącznik 209190
Jak-52
Załącznik 209217
An-2
Załącznik 209230
Ił-14
Załącznik 209264
An-24
Załącznik 209304
An-26
Załącznik 209325
An-12
Załącznik 209359
Ił-18
Załącznik 209420
Dziwne wrażenie okna robią - zabite blachą? zamalowane?
Jakaś badziewna imitacja oszklenia. Wyglądało to z bliska na pomalowaną blachę.
Jak-40
Załącznik 209437
Załącznik 209438
Dzięki. Ciekawsze eksponaty dopiero będą. :)
Aero L-29 Delfín
Załącznik 209495
To Jaki nie są ciekawe? A na dodatek są piękne :D
Chodziło mi o to, że swego czasu były popularne i eksploatowane w wielu krajach, a więc powszechnie znane. Co do piękna, to już kwestia gustu.
Akurat była to udana konstrukcja, którą używano w wielu krajach świata.
Tym razem również bardzo znany samolot - MiG-17.
Załącznik 209544
MiG-19
Załącznik 209574
MiG-21
Załącznik 209596
MiG-27
Załącznik 209641
Ciekawy okaz - raczej trudny do spotkania, gdyż poza Rosją, Białorusią i Ukrainą w Europie nie był używany.