Uczta przed snem.Dzieki za uwagi o filmie:Rollei superpan to bardzo ciekawy negatyw uczulony trochę bardziej na światło czerwone
Wersja do druku
Uczta przed snem.Dzieki za uwagi o filmie:Rollei superpan to bardzo ciekawy negatyw uczulony trochę bardziej na światło czerwone
Przy zastosowaniu filtra podczerwonego i naświetlaniu f16 czas 1 sekunda (niezależnie od natężenia światła) uzyskasz na nim efekt podczerwieni.
Piękne zdjęcia.
Dziękuję Rafale. Od Ciebie taka pochwała cieszy x2
To ja już więcej nie będę chwalił hehehee
Na podwieczorek...
381
381 magiczne. Z tego chyba też jesteś zadowolony? :)
Pozdr
Też owszem z tego samego filmu i z tej samej wyprawy zresztą ;)
Mam nadzieje,ze jeszcze pare ujec z tej wyprawy masz.
Ciesze oko przed snem.
ujmuje mnie szczegółowość tych fot
OT i podwieczorek się udał
Na dobranoc kilka zdjęć w podczerwieni na nieodżałowanym filmie Efke 820 IR.
382
383
384
Piękne kadry.
Ujmujące.
382 <3.
Dziękuję za ciepły odbiór i może coś jeszcze...
384
Sam skanujesz? Do mnie dotarły skany 6x4,5, facet zarobkowo się tym zajmuje, duży zakres usług, wywoływanie różnych formatów, skanowanie, powiększenia, ale takie paprochy na zdjęciach że jak by to jakiś amator robił.
Skanuje sam. paprochy są bardzo często wynikiem niechlujnego wywoływania a dokładniej suszenia w zakurzonym pomieszczeniu lub zbyt twardej wody(kamień) użytej w procesie więc to niekoniecznie jego wina. W każdym razie jest jedna jedyna na to rada... Wołać samemu, odbijać samemu i skanować samemu. Jak chcesz to i ja mogę ci coś powołać i zeskanować za drobną opłatą.
Wina jest tylko po jego stronie bo on też wołał ten film. Myślałem że tu sprawę załatwi ta cała technologia Digital ICE ale już wiem że to tylko przy kolorowej albo czarno-białej ale wołanej C-41, przynajmniej tak twierdzi ktoś z innej tego typu firmy.
Ok, jeśli możesz wołać i skanować to jak będę miał coś to chętnie Ci podeślę, co do kosztów się dogadamy raczej;) Nie będą to dzieła ale liczę że kilka na filmie będzie takich z których choć trochę zadowolony będę, a to będzie dopiero drugi naświetlony film średnioformatowy;)
Zoran, to norma w dzisiejszych labach. Mnie zajęło dużo czasu i nerwów, zanim znalazłem lab, z którego jestem zadowolony, ale tylko z wołania. Większość wysyła do firm zewnętrznych do wołania, poszukaj labu gdzie sami wołają. Też skanuję sam, w labach lecą na presetach i nikt się nie bawi z pojedyńczą klatką, a jeśli już , to cena z kosmosu.
Ten wszystko robi sam, wołał już i skanował mi kolorowy slajd 135, nie było paprochów a tym razem bardzo kiepsko to wyszło.
A wołanie w domu wychodzi tak... (no zwykle lepiej bo trochę za gęsto w cieniach)
385
Zgadza się. Z Łobzowskiej.
Fajnie fajnie to wołanie w domu Ci wychodzi, a te trochę za głębokie cienie nie można trochę w programie rozjaśnić tak do publikacji tu czy z zasady nie tykasz programem analogów?
Te moje co do tonalności i ostrości to wyszły dobrze tylko paprochy musiałem pousuwać.
Zapytam jeszcze w jakiej rozdzielczości skanujesz średni format, moje 6x4,5 skanowane były na 2000dpi i ostre, myślałem że to będzie za mało ale wystarczająco. można dosyć mocno powiększać.
Nie dowołałem tego ostatniego i biorę to na klatę :) dlatego nie wyciągałem z cieni.
Nie. Wołałem w dość nowym dla mnie aculuxie i przyjąłem krótszy czas niż zaleca producent wywojki. w dodatku podejrzewam że w tej wywojcę trzeba trochę prześwietlić tak o 1/3 EV. Na pocieszenie dobrze wywołana foma 9x12
386
za każdym razem zachwycam się równie mocno :)
raz lepsze raz słabsze kadry, ale to co z nich bije - jest IMO niewytłumaczalne
piękno szczegółów i spokój - idealne na dobranoc :)
i nie tylko
Dzięki Gulasz. Na dzień dobry...
387
388
Na podwieczorek...
389
Apetyczny dzien...Wieczor bedzie ekstra.
Te z tym czarnym niebem są takie piękne...
389-bardzo ładna IRenka
No to czas na moje najlepsze zdjęcie w IR
390
389 chyba jednak bardziej mi leży :P :).
W końcu zebrałem się w sobie i stworzyłem własną witrynę internetową z galerią i możliwością zamawiania moich odbitek robionych tradycyjnie pod powiększalnikiem. Zapraszam wszystkich do odwiedzania....
http://czmielek.wix.com/chmielewski
391
Jest w ulubionych.
Udało mi się już kilka odbitek sprzedać więc dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Jeżeli podoba Ci się jakaś fotografia której nie mam w ofercie tu http://czmielek.wix.com/chmielewski to pisz śmiało na PW.
391
392
393
393 swietna.