A ktoś mówi, że zdjęcia nie będą identyczne?
Wersja do druku
A ktoś mówi, że zdjęcia nie będą identyczne?
wiec jaki sens dyskusji na temat jakosc zdjec i wklejania probek, skoro zdjec z x-pro1 w sieci od groma?
hellbike, nikt Cię nie zmusza do dyskusji, jeśli uważasz, że jest bez sensu. Jakoś nie zauważyłem, żebyś w wątku o E-PL5 przejawiał taką aktywność w krytykowaniu idei zamieszczania sampli z tego aparatu. Przecież on ma taka samą jakość, jak OM-D!
Pewnie się nie mylisz - masz spore doświadczenie w zakresie fotografii.
Ja dopiero teraz spojrzałem na exify i faktycznie są dziwne.
Dla mnie najważniejsza do oceny jest amatorska paczka RAW-ów bo na jej postawie mogę określić jak aparat pracuje i ile mogę z podobnych zdjęć wyciągnąć - tak kupiłem K-7 i do tej pory jestem w zasadzie zadowolony z aparatu.
Ja porownywalem na palcach do iso200.Skoro liczymy czas otwarcia migawki do trzeciego miejsca po przecinku to niech te iso tez w miare bedzie dokladne.Bo moze nam wyjsc jedna dzialka nizej i juz nie mamy 25600 tylko 12800.Tez dobrze,ale dwa razy mniej:mrgreen:
Przy iso 200 czas jest 1/3s dalej powinno być: 1/6, 1/12, 1/25, 1/50, 1/100, 1/200, 1/400 i tak w zasadzie z małymi odchyłkami jest.
np. zamiast 1/50s jest 1/45s, 1/100s (iso 6400) już się zgadza
Tak na ISO 400 mam już szumy, ISO 1000 jest jeszcze dobre i użyteczne ale 1600 to już max - kolory są już wyprane a szum jest silny ale z LR4 daję radę. Wyżej nie wchodzę bo już tracę detale. DR jest porównywalny do Olkowego ze starych matryc.
Lightroom 4 trochę odmłodził aparat - sporo można z niego wyciągnąć.
Co by nie mówić to wygląda to imponująco. Jestem pod wrażeniem, mozna spokojnie na maksa podnieść ISO a i tak jakość jest co najmniej przyzwoita:shock:
Sprzedaż w Polsce rusza 16 listopada.
Dla mnie to już jest na granicy - w listopadzie w zasadzie juz musze dokonać zakupu, a znając realia może się okazać, że aparat bedzie mozna dostać do ręki na początku grudnia. Pocieszające jest to, że na forum Fuji przedstawiciel firmy w zasadzie potwierdził cenę 1300 Euro więc można się spodziewać, że nie przekroczy 5500 zł.
Niepokojaca jest za to cisza odnosnie zooma. Strasznie pozytywnie go opisali, świetna stabilizacja, szybki AF - tylko, że papier przyjmie wszystko... A ja na początek byłbym skazany tylko na tego zooma bo pozostałe stałki jakoś mi nie odpowiadają. Z kolejnym zakupem czekałbym na 23/1.4
Oj trudny będzie wybór. X-E1, OMD, a może nowy PEN? W sumie to pytam sam siebie ;-)
Za 5500 to kup sobie używki d700 +50 1.8G (no wyjdzie z 6000) i idź focić bo cię rozterki z jedzą a zdrowia szkoda i kadry, kolory uciekają.. ;) :mrgreen:
Oj to bardziej w formie żartu było.. Buzki dodałem. ;) Choć teraz, gdy zostałem bez olka (oby do nowego roku), to moim mini zestawem jest właśnie ww. I w sumie jest spoko i jakoś przestałem narzekać, że ciężko itd. Ot robie zdjęcia i już. ;)
O, a co z Olkiem ?
No wlasnie kurcze, niepokojace wiesci od Pamaru :-)
A wracajac do Fuji X-Pro1 i X-E1. Zastanawiam sie, czy to nie jest po prostu matryca 16 MPix od Sony, tylko z filtrem x-trans zamiast tradycyjnego bayerowskiego? W sumie sensowne to by bylo.
Szczerze mówiąc, to średnio interesuje mnie, kto wyprodukował tę matrycę. Do kompaktów Fuji matryce produkowała Toshiba, ale tutaj może to być nawet Panasonic - dla mnie bez różnicy.
A nic, musiałem się chwilowo wspomóc dosyć mocno finansowo i poszedł w diabły. Ale powoli ostrzę kły na 17 1.8 i 60 macro i jak da radę to po nowym roku om-d w takim zestawie zawita u mnie z powrotem (o ile 17tka wyjdzie do tego czasu poza "kartkę").
Szybkiego odkucia sie ;-)
Dzięki. ;)
W komentarzach do nowego testu 60/1.4 szef optycznych już zapowiada, że będzie test tego zooma. Niewykluczone, że X-E1 z zoomem ze względu na rozsądną cenę zostanie potraktowany jako "koń pociągowy" systemu- i dystrybutorzy dołożą starań, żeby testy tego zestawu pojawiły się szybciej niż miało to miejsce w przypadku bardziej niszowego X-1Pro.
W przyszłym tygodniu nowy zoom już ma być wysyłany do testów do różnych redakcji. Info jest z zagranicy (Hong-Kong, jeśli dobrze pamiętam), więc nie wiem, czy dotyczyć to będzie również Polski.
Ciekawe ile czasu takie testy zajmą?
Chętnie zobaczyłbym test AF z tym obiektywem w porównaniu do OM-D albo lustrzanki którejś Nikona, może nawet najlepszego D300s.
hej, pojawił się już test 18-55: http://brandonremler.blogspot.it/201...55mm-lens.html
Test to za dużo powiedziane.
w sumie tak, ale skoro tak to nazwał ;) na marginesie to jest pracownik fujifilm ;)
Wiem, że nie na temat, ale nie mogę się powstrzymać... Ten aparat ma max. iso 25600 i w miarę użyteczne. Najdalej za dwa lata mz. (może prędzej) użyteczne iso będzie powyżej 100tyś, a te najmniejsze pewnie 400. Dokąd to wszystko zmierza... Był wyścig na MPix matrycy, krotność zooma (w hybrydach), teraz iso... Mnie to wogóle nie "podnieca"...
Bedzie wreszcie mozna fotografować o północy czarne koty w ciemnych bramach :wink: