Eeee tam, Bodzio by go królikiem poszczuł :D
Wersja do druku
Eeee tam, Bodzio by go królikiem poszczuł :D
W pierwszym momencie, gdy biegł do nas, to przyznam że tak. Nie wiedziałem co zrobi. Z tym że ja mam jakieś takie coś... żaden pies mnie nigdy nie ugryzł. Zwierzęta kocham, nawet królikowi daję się gryźć :mrgreen:
Oto huculski ogier w całej swojej łbiej okazałości :D
Ogier huculski, pięknie zaprezentowałeś, ta cała historia... kocham ogry :mrgreen:
Do zdjęć to mi jeszcze morze wiedzy i doświadczenia potrzeba, na dziadkowej klaczy siedziałem jak miałem 5 lat.
Kwidzyn, Kwidzyn, Kwidzyn. Już za chwileczkę, już za momencik, Krzyżacka twierdza Kwidzyn zaraz się wkręci :mrgreen:
A na razie... na podworcu stały sobie armaty. No nie byłbym sobą, chłopem, turystą - gdybym ich nie strzelił :lol:
210.
211.
212.
no nie byłbyś...
koniki fajne
armaty tyż mogom być
na twierdze czekam...
Ciekawe jaka mialy skutecznosc (zasieg i celnosc) armaty 24/105 ? :-)
Ho, ho, bojowo się w wątku zrobiło :D
i to z grubej lufy... :)
Ostatnio tak zimowo wrzucałem :)
To teraz wspomnienie lata, wycieczki po kaszubskich zamkach Krzyżackich.
Zamek a właściwie twierdza w Kwidzynie jest integralnie połączona z Katedrą.
Zwiedzanie zamku to bilet i łaź sobie sam. Nie ma przewodnika, sam zamek jest podzielony na wystawy samodzielne, tyle dobrze, że związane z epoką.
W katedrze mieliśmy fuksa. Oprowadzał nas kościelny. Bardzo dużo informacji i szeroka wiedza - pełen szacunek. Co więcej, pokazał nam miejsca pochowania komturów, a także wprowadził do miejsc gdzie turyści nigdy, lub prawie nigdy nie wchodzą.
Cz. I - Zamek
No cóż, >>Zapraszam<< :D
Jak przystało na Bodzipkowe różności - rozstrzał tematyczny... jest inspirujący, intrygujący, żeby nie powiedzieć podniecający...takie lufy :mrgreen:
Już tak, na poważnie, ciekawie się zapowiada.
wycieczka zaliczona, zamek zwiedzony, nie robię tego rodzaju zdjęć, znaczy się czasem pstryknę ale na użytek własny... Masz do tego typu fotografii smykałkę, przyjemnie się ogląda :)
Zamek... fajnie poskladane :-)
Mój ulubiony zamek. Od prawie 30 lat nic tam się nie zmieniło, wciąż te same wypchane zwierzaki:wink:
W II klasie byłem na zimowisku w Kwidzynie. Jak wracałem do domu, to odklejały mi się podeszwy od butów, tak szaleliśmy:mrgreen:
Zaschło tu :(
Krasiczyn - coś tam popstrykałem. Będzie po kilka. Wprawdzie mam SKS ale chyba tu nie wrzucałem ? :mrgreen:
Załącznik 83488 Załącznik 83487
Nadrobiłem zaległości.
Bardzo ładnie pokazałeś jego wnętrza, piękne meble i rekwizyty.
Dziękuję.
Zawsze jak widzę ten zamek, to się zastanawiam czy kiedyś oczyszczą i zaleją wodą ten wyschnięty stawik. Taki porośnięty chwastami, średnio się komponuje z całością:mrgreen:.
Pozdrawiam
Fajne są takie 'nadrabiania zaległości" ;-), dzięki Muminkowi i ja do Bodzipa zajrzałem :-D. No i wyszło słodko-gorzko, bywałem w tamtych okolicach (Kwidzyn), ale jedynie przejazdem. To teraz pozostaje mi nadzieja, że jeszcze tam kiedyś trafię, albo... gdy mi mocno odpali, to zafunduję sobie letnią wyprawę "śladami młodszych lat", 'bez grzechu i do syta' :-D.
@ Muminek - jesienią byli znajomi. Chaszcze nadal są. Całość jest teraz własnością jakiejś korporacji z Warszawy.
215. Załącznik 83541 216. Załącznik 83542 217. Załącznik 83543 218. Załącznik 83544
Zamkowa architektura ma tyle fajnych szczegolow, podoba sie.
sgraffito?
Na początku się zastanawiałem skąd pomysł na taką szeroką fosę :D A to staw jest/był. Wlazłem na google i inne zdjęcia zamku zacząłem przeglądać, bo nigdy tam nie byłem. Kiedyś tylko w Przemyślu. Na zdjęciach, co drugie jest prawie toćka w toćka jak Twoje pierwsze :) Podejrzewam, że jak się podchodzi do zamku to nie można się oprzeć żeby takie ujęcie zrobić :D
Fajowy teraz ten zameczek.
"Ostatnio" jak tam byłem (noclegownia to była) to jedna wieża tylko była i wszystko w roz... - znaczy w renowacji :)
Pozdrawiam.
Arku, to moje pierwsze to od dupska strony robione jest. Być może dawniej to właśnie było główne wejście. Teraz to po drugiej stronie wejście mają.
Szczerze mówiąc, to pojechałem do tego Krasiczyna, bo to było coś w rodzaju sentymentalnej reminiscencji z wycieczki z podstawówki.
Drugie szczerze mówiąc - to nie warto. Masz Witku rację. Do zwiedzania jest ładna odnowiona kaplica, katakumby i słownie jeden pokój. Warto też - jak już jesteśmy, wejść na basztę. Reszta, jak pisałeś - rozpierdówa. Acha, park mają bardzo ładny.
Mają robić część hotelową, więc może coś przy okazji będzie.
219. Załącznik 83580 220. Załącznik 83581 221. Załącznik 83579 222. Załącznik 83578
Ogladając tylko zdjęcia nie spodziewałbym się zastać tam "roz..." :-)
Wiesz, jak jest brzydkie to się zdjęć nie robi. Ale dla Ciebie... :mrgreen:
223. Załącznik 83609 224. Załącznik 83610
Fajne zamczysko Boguś przedstawiłeś.:grin:
Ale z zewnątrz wygląda świetnie.
Ten pierwszy kadr z przedostatniej wrzutki - świetny.
Pozdrawiam.
Park to urokliwe miejsce. Górny staw tworzy bardzo ładną kompozycję z otaczającą zielenią. W parku znajdziemy wiele starych egzemplarzy, bardzo ciekawych gatunków drzew. To takie moje zboczenie zawodowe, będąc w parkach, sprawdzam jakie roślinki tam rosną.
Jedne z ładniejszych to wysokie daglezje zielone, rarytasik w postaci dębu dachówkowatego o bardzo ciekawych liściach. W to miejsce warto się wybrać końcem maja jak zaczyna kwitnąć piękny okaz tulipanowca amerykańskiego.
Widać, że park jest dobrze prowadzony i zadbany.
Pozdrawiam
Patrząc na Twoje kolejne świetne zdjęcia myślę sobie, że gdyby ten 14-35 był troche dłuższy byłby już mój. Mógłbyś gdzieś wrzucić kilka RAW-ów z niego do ściągnięcia? Albo jeszcze lepiej wziąć go do TG.?
Nie sadzisz, że czas na przyzwoity test tego szkiełka spod Twojego pióra?
Na zakończenie pałacu - panorama z tarasu na baszcie szlacheckiej.
Wybaczcie, nie umiałem jeszcze wtedy robić panoramy 360
Załącznik 83636
Tak, ogród jest piękny. Tylko jak widać po zdjęciach, zwiedzałem go w kapturze i pod parasolką. Ale jak powiedziałeś - jest wart grzechu.
Andrzeju, szkło będzie w TG, łącznie z przejściówką do podpięcia do PEN-ów i OMD. Mam zamiar zobaczyć co pokaże w kopalni.
Później jeszcze kilka migawek z kaplicy.
Dzięki za odwiedziny i dobre słowo :)
Świetne zdjęcia u Ciebie i ciekawa prezentacja różnych miejsc.
Pozdrawiam