Jerry_R, poproszę o jakiś komentarz do tych zdjęć, bo naprawdę trudno mi na nich zauważyć jakąś różnicę w ostrości.
Wersja do druku
Jerry_R, poproszę o jakiś komentarz do tych zdjęć, bo naprawdę trudno mi na nich zauważyć jakąś różnicę w ostrości.
Mysle, ze nie ma co komentowac dwoch roznych kadrow. Wrzucilem po prostu dla pokazania, ze oba systemy moga dac duzo przyjemnosci i dobrych rezultatow. Troche tez dla ozywienia watku :wink:
Jak sie uda zrobic dwa takie same kadry - wtedy bedzie mozna ewentualnie bardziej sie wypowiedziec.
Zeiss, Cosina (Voigtlander), Sigma, Tamron - maja wypuscic szkla z bagnetem Sony E.
Sony bezplatnie udostepnia szczegoly techniczne 1 kwietnia:
"Sony Corporation announced today it will disclose the basic specifications of its "E-mount" for interchangeable single lens cameras, without fee, to manufacturers of lenses and mount adaptors, starting April 1st, 2011."
http://www.sony.net/SonyInfo/News/Pr...18E/index.html
Ciekawe co SONY ma na myśli pisząc "basic specifications" Bo może to nie będzie obejmowało AF, ani elektronicznego sterowania przesłoną.
To zdjecie z Fuji X100 wyglada jak typowe zdjecie z NEX z podpieta dobra optyka:
http://d2b8yfhnsfhl3f.cloudfront.net/x100/DSCF3983.JPG
Ta matryca, z jej filtrem AA - nie potrafi po prostu odwzorowac detali, ktore potrafia matryce bez filtra lub z mocno oslabionym.
To samo obserwuje na co dzien, to samo pokazaly probki z DP Review.
Z drugiej strony popatrz na to tak - nex ogolnie stawia poprzeczke wysoko, moze spokojnie konkurowac z lustrzankami w przedziale do 3k, fujinon x100 to ta sama klasa, z lepszym, lecz stalym obiektywem, oraz oryginalnym wygladam. Oba aparaty kontynuuja to co rozpoczal olympus swoim pen-em. Jesli do nex-a podepniesz cos sensownego - mozesz pstrykac bez kompleksow, oczywiscie - M9 to to nie jest, ale np. juz x1 moze sie chowac... Wada nex-a jest kiepska opytka, ale jak juz wiemy niebawem wysypie sie kilka przyjemnych szkielek, sam juz nie moge doczekac sie zeissa 24mm - i mam wrazenie, ze nex-5 + wlasnie takie szkielko - bedzie duzo lepszym zestawem niz fujinon x100 - za te same pieniadze (body nex-5 1500PLN, obiektyw zakladam, ze bedzie kosztowal ok. 2500PLN).
Mysle, ze wiekszosc uzytkownikow X100 bedzie uzywala hybrydowego wizjera.
Plus mogla czasem podpiac lampe zewn.
Weekend Steve'a z NEX'em i 16'ka [EN]: http://www.stevehuffphoto.com/2011/0...-pancake-lens/
sony wycofuje się z NEX3
http://www.fotomaniak.pl/35484/sony-alpha-nex-3-2/
Jerry,
Stiviemu to zazdroszcze tylko towarzystwa, do mnie nex nie przemawia kompletnie i caly ten hajp na niskoszumiace swietne matryce... choc widac, ze fan faktor z fotek to koles ma, tez bym mial jakbym pstrykal taki kaliber... co ja gadam pstrykam przeciez taki kaliber tylko w polskich realiach, brakuje mi zas spokoju pstrykania chwili rozmowy na normalnym, a nie wiesniackim reporterskim poziomie, tak, reporterka w Polsce to wies o paparaccich to juz nie wspomne.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Ale juz o tym wiadomo od paru ladnych dni. NEX-3 spada, wejdzie NEX-3C...
Taka sama naturalna kolej rzeczy, jak z E-PL2 po E-PL1...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Cos w tym tonie nie tak dawno sie przebijalo na Canon desce. Ludzie zaczeli miec dosyc jedynie tematu kotleta i potrzeb zwiazanych, chciali porozmawiac rowniez o fotografii krajobrazu i innych, nie wazne.
Zna ktos moze ciekawe forum o fotografii, nie sprzetowe?
Moze gdzie chociaz proporcje sa odwrocone:?:
:cool:
W komentarzach pod zdjeciami mozesz porozmawiac o fotografii samej w sobie na podstawie konkretnego przykladu :)
jerry,
zle mnie odebrales, wyrazilem sie o reporterach i ich rozmowach z celebrytami, nie o merytoryce wypowiedzi na forum...
Brakuje mi ludzkiego podejcia do osoby z ktora robimy reportaz, w tej chwili, to zenada od strony reporterskiej...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Witam
Znacie może jakiś lepszy obiektyw do NEXA od Voigtlander Ultra Wide Heliar 12 mm f/5.6 Aspherical II
Chodzi mi o fotografowanie pomieszczeń, ten wojtek jest fajny lecz trochę ciemny może znacie jakiś jaśniejszy a może i szerszy;)))
Ja jestem ciekawy jak z ostroscia tego dalmierzowego szkla przy rogach kadru. Jakbys kupil, daj znac. A moze najpierw "przymierz" w sklepie?
Moj NEX ze szklami od 24mm dziala dobrze, ale Zeiss 21mm byl miekki przy brzegach niezaleznie od przyslony.
A propo ciemnosci - osobiscie bym uzywal najnizszego ISO, oparcia i f/8, zakladajac, ze zalezy mi na jakosci.
Chyba, ze chodzi Ci o zupelnie inny rodzaj zdjec, np. ludzie w pubie? Wtedy przychodzi mi jedynie do glowy manualny Canon 24mm f/2 - ponoc sprawuje sie CHOLERNIE dobrze na NEX'ie, ale to jedynie 36mm po przeliczeniu.
Jeszcze jest nalesnik i nakladka "wide"...
Jerry_R a co sądzisz o Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM z bagnetem sony i przejściówka oryginał to nawet AF powinien działać i szerszy znacznie szerszy;))
ten i wojtek mnie interesują i nie wiem który będzie lepszy;)
a obiektyw potrzebuję do pracy zdjęcia z statywu
Dzieki Fotomic, zajrze!
Tomek,
wypozyczylem ta Sigme z jej siedziby w W-Wie i bylo jak dla mnie slabo. Wrzucalem tu nawet info chyba wczesniej. Ostrzenie manualne, choc to akurat przy takiej fotografii najmniejszy problem. Trzeba ja przymknac do f/8. Wtedy 'najwyzej' dojdzie do tego, co Lumix u43 7-14mm daje na f/4. Stad brak mojego entuzjazmu...
Mialem problem z uzyskaniem ostrego zdjecia sredniego pokoju po przekatnej. Jak wyostrzylem na srodku, czyli najdalej - boki mialem nieostre. Jak wyostrzylem blizej brzegu - srodek, albo drugi bok gubil ostrosc...
Moze kopia byla slaba, choc byl wyjmowany z folii przy mnie. Po jakims czasie ogladalem zdjecia z Sigmy bodajze SD14 z tym szklem i... zauwazylem podobne zachowanie.
Ponoc mniej szerokie zoomy daja lepsza jakosc, z tego co slyszalem 12-24mm, ale sam juz nie sprawdzalem.
szkoda ;( więc zostaje wojtek
dzięki bardzo za pomoc;)))
A tymczasem pojawily sie pierwsze doniesienia o nadchodzacym NEX-7:
A Photorumors source said that: “When you look in front of the new Sony NEX 7 with the 24mm Zeiss mounted, the new camera looks like a twin of the Minolta Dimage A2 – a really small nice pro body.”. According to Photorumos that camera should be releeased very soon.
zapowiada sie ciekawy rok, oby tylko sytuacja w Japonii sie ustabilizowala...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i jeszcze fotka A2... nie powiem, to by bylo cos, nawet kiedys mialem taka minolte, dobrze wspominam :)
Mam nadzieję, że to jednak nie będzie tak wyglądać.
Wygląd to kwestia gustu, mi akurat Minolty A1/A2/A200 podobają się ogromnie a ich funkcjonalność była dla mnie wzorcowa.
Nie chodzi o kwestie estetyczne, tylko o logikę. Po co komu taki aparat, skoro jest A55? Coś małego - to miałoby sens.
Mi się podobał właśnie taki "pro" wygląd. Dużo przełączników, wyraźny grip. Tylko żeby nie było tego wybrzuszenia lampy błyskowej.
wizjer z regulowanym katem to tez bylo cos, chetnie takie EFV bym widzial...
Wyglad super, jesli ma to czego brakuje aktualnym NEX'om - bedzie sukces - EVF i sanki lampy. Zakladam wygodny grip i odchylany (chociaz w jednym kier.) LCD.
Wreszcie bedzie mozna wygodniej podpinac, uzywac szkla "M". Sony samo przyznalo, ze jest zaskoczone iloscia ludzi chcacych uzywac NEX'ow ze szklami dalmierzowymi.
może i PENa wsadzą kiedyś w starą obudowę ;)
http://www.8080.net/pics/341508512.jpg
ach... 8080 - czemu kiedys robili ciekawsze aparaty niz teraz? :)
Gdy kupowałem Minoltę A1 to kosztowała, o ile dobrze pamiętam, około 4000zł (koniec 2003 roku), zakładając, że 4000 wtedy i dziś to te same 4000, to dziś mamy w tej cenie lustro z przyzwoitym zamiennikiem kita lub GH1 z 14-140 czy 14-150 ... więc nie wiem czy kiedyś robili ciekawsze aparaty niż teraz.
Chyba Wam się w tyłkach poprzewracało ... :wink:
PS
Zastanawiałem się też nad 300D (z jego "wspaniałym" kitem i trzeszczącą w uścisku obudową ) ale 6500zł było poza moim zasięgiem.
super będzie jak ktoś wpadnie na pomysł zastosowania tej technologi na matrycach światłoczułych;)))
http://www.sfora.pl/Przelom-w-elektr...-ciepla-a30808
tak powinien wyglądać zawansowany PEN - maksymalne przesunięcie na prawo obiektywu daje dużo miejsca na grip,,
Ciekawe czy rozmiar bagnetu Pena pasował by w miejsce c-8080
Pozdrawiam
Zeby nie pisac tego samego w dwoch miejscach:
https://forum.olympusclub.pl/showthr...663#post713663