Sony jeszcze głośniej... nawet w TV ;)
Wersja do druku
Ciekawe czy korpusy mikro4/3 będą miały w ogóle migawkę. Większość małpek takowej nie ma. Po prostu włącza się na ułamek sekundy sensor, a potem wyłącza.
Może ktoś bardziej obeznany w technikaliach się wypowie...
Myślę, że będą miały migawkę. Tak trochę głupio wystawiać gołą matrycę na światło dzienne, kiedy wymienia się obiektywy. Poza tym przyda się ona jeszcze do substrakcji czarnej klatki. Musieliby z tego zrezygnować, rezygnując z migawki, a tu już by nie było fajne.
Migawka ma jeszcze kilka właściwości, które powodują, ze jest raczej niezbędna... Była kiedyś o tym dyskusja... szczegółów nie pamiętam niestety.
M3 - wiadomo, klasa sam dla siebie. Ale kosztuje furmankę pieniędzy. Większość aparatów z centralną migawką (nie tylko dalmierze, ale wszystkie małpy analogowe) wydają słyszalne dźwięki. Czytałem gdzieś, że cyfrowa Leica m8 (chyba takie oznaczenie ma ten model) tłucze się dość głośno.
Więc jeśli nie ma jakiegoś racjonalnego powodu to wolę, żeby aparat nie miał migawki.
Tylko po to producent ma włożyć do aparatu kosztowną, hałaśliwą migawkę, żeby zrobić czarną klatkę? Mam lustrzankę cyfrową od 2,5 roku i jeszcze nigdy nie potrzebowałem pstryknięcia czarnej klatki.
Więc jeśli będę miał taką potrzebę, to wolę nałożyć dekielek za trzy złote.
Kosztowne to to na pewno nie jest. Sony swoje lustrzanki sprzedaje w cenie małpek, więc jeśli migawka którą stosuje jest kosztowna, to inne elementy aparatu muszą być tanie jak barszcz. Myślę jednak, że to migawka należy do tych elementów za kilka centów... A czy jest hałaśliwa? Nie wiem, nigdy jej nie słyszałem - zagłusza ją klapanie lustra.
Ok, ale warto jeszcze mieć świadomość, że inni mogą mieć odmienne potrzeby i upodobania. I ci inni wcale nie muszą być mniejszością, którą można pominąć.
Czarna klatka to raczej przydatny patent. Kupujemy lustra m.in dla lepszej jakości obrazu, aby np. robić zdjęcia na długich czasach. Kompakt da kaszkę.
Niektóre kompakty też mają substrakcję czarnej klatki, więc muszą mieć mechaniczną migawkę. I wcale w nich nie słychać jej działania.
Właśnie! migawko-przysłona:P Jak można było zapomnieć...
W prostych aparatach analogowych bez wymiennej optyki migawka centralna wbudowana w obiektyw robi za przysłonę. Otwiera większą dziurę lub mniejszą. Więc bez problemu przysłona może zamknąć całkowicie dopływ światła.
Filmy - fajnie, ale... Po co >60kl/s? Rozumiem, cos jak Casio pokazuje w reklamach, ruch rozlozony na milionowe czesci sekundy, zdjecia migawkowe :D ale zastosowania tego w normalnych filmikach nie widze... amatorsko to i 60 klatek mozna zwolnic. No chyba, ze dazymy do polaczenia profi aparatu i profi kamery...
w cenie $10k ;]
lepiej żeby nie dążyli :)
Zupełnie nie rozumiem tych wypowiedzi które zakładają ze im więcej klatek tym proporcjonalnie większy "mega" transfer do karty będzie potrzebny. Wszelakie kompresory obrazu zapisują różnice miedzy klatkami kluczowymi, im częściej będą klatki - tym mniejsze różnice pomiędzy nimi, nie sadze żeby dla strumienia 720p/1080i było potrzebne więcej niż 30 mbit/s (3,7 MB/s), aktualne karty osiągają bez problemu dużo większe prędkości.
Hmm.. migawka - czy jeśli używam wstępnego podnoszenia lustra, to po klapnięciu i tych kilku sekundach, taki ciche 'pyk' to migawka? Jeśli tak, to w moim e1 jest ultracicha. Nie wiem czy ktoś mógłby ją usłyszeć na ulicy, nawet takiej, gdzie jest cicho, nie ma gwaru etc.
I chciałem podziękować moderatorom za zrobienie porządku - teraz czyta się lepiej, ciekawiej i nie muszę przebrnąć przez n postów dot. ff, upadku systemu i braku jasnych stałek.
Pozdrawiam
Tak to to, i w E-500 też jest cicha.
Gorzej chyba jest w mechanicznych analogach. Hałasuje jeszcze wracająca sprężynka i jakieś tam rzeczy...
Nie wiem czy w tym rzucie było, jak nie to będzie (lepiej obrazuje wielkość szkieł)
Olympus E-400 DR (YSNR: 42@iso 100)
http://www.digit.no/photoalbum/view/...arge&id=134715
Olympus E-3 DR (YSNR: 39.80@iso 100)
http://www.digit.no/photoalbum/view/...arge&id=190247
Canon 400D DR (YSNR: 36@ iso 100 / 40@iso 200)
http://www.digit.no/photoalbum/view/...arge&id=119572
edit: widzę ze krzykacz od DR zniknął
No i można podyskutować o ostatnim zdjęciu ;)
Konstrukcja micro 40-150 jest taka zwarta i w ogóle trzyma się kupy. Zastanawia mnie czy będzie wewnętrzne zoomowanie, czy coś się będzie wysuwać jak w większym bracie...
Zbyt krótki jest jak na 150 mm, więc na pewno wysuwać się będzie z niego tubus.
To troszkę szkoda... nazwa micro do czegoś zobowiązuje. :P
i nadal cicho co to będzie za micro
żadnych nowych wieści...
a tu słychać na canonowych forach plotki że nie będzie wprost następcy 5D, tylko następca 40D (czyli 50D?) z FF... Nikon wyskoczył z D700, a Canon tradycyjnie ma inny układ modeli i będzie taniej od D700 (vide 40D i D300 albo 450D i D80)
jakieś przecieki od Olka?
a tu jakieś podobno przecieki od zasłużonej dla 4/3 firmy Leica:
http://www.imaginginsider.com/?p=80413
ale, ale.. na dpreview info że Olek ogłosił nowe modele małpek
może wkrótce puści też jakąś parę o 4/3 ?
Co to jest? Wszyscy czekają na puszkę, a tu jakąś szmatę pokazują ;)