helmuth, helenae, Kordek, mieszko634 - miło mi b. dziękuję :)
Kowalik
Wersja do druku
Jak już napisałem w galerii pod tym zdjęciem - znakomite! Przeglądając ostatnie fotki to to co zwraca moją uwagę to przede wszystkim dobre odszumienie tych 400 iso i niesamowite światło. Napisz coś więcej o jakiej porze dnia były robione.
Teraz kilka słów.
Mirek54 i zarazem 2em - ISO 400 - nie odszumiałem - za dużo słońca w pokoju i nie wiedziałem tego szumu - a mogłem poprawić...
Byłem dzisiaj w mojej drugiej czatowni w lesie, po dość długiej nieobecności. Jak się okazało bujne liście na drzewach skutecznie ograniczyły światło i chociaż miejsca na których "robię fotki" były całkowicie nasłonecznione, nie mogłem osiągać dobrych czasów i na dodatek straszne przepały na zdjęciach...
2em - najlepsza pora w lesie - moje miejsce - 11-15sta, wtedy kilka patyków, drzew, gałęzi które mam upatrzone bywają całkowicie oświetlone słońcem. Z drugiej strony czatowni mam piękną porośniętą mchem ułamaną gałąź, właśnie ze względu na nią wybrałem to miejsce - i się bardzo myliłem, bo słońca tam nie mam wcale ;) a dzięcioł duży siedzi na niej i sobie dłubie ziarenka razem z kowalikami prawie bez przerwy :)
Na łąki - najlepsze godziny popołudniowe koło 18-19 stej, wtedy jest super ciepłe światełko i zwierząt także dużo więcej.
Druga "opcja" to po burzy albo przelotnych deszczach w ciągu dnia.
Cieszę się, bo mam zgodę mojej lepszej połówki ;) na zakup nowego obiektywu - myślę o sigmie 150-400 - jednak mam postawiony warunek - muszę sprzedać ZD70-300 :cry: - czyli jestem w konsternacji :???:
pzdr
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeszcze ten z dzisiejszego dnia - jak widać nie żałuje im słonecznika ;) :
No mi wlasnie o ten kolorowy szum chodzilo.
po usunieciu tak mi wyszlo-mozna kolor podkrecic jeszcze,chociaz ja wole spokojniejsze barwy.
Napisz slowo i usuwam kicza mego
Tak, nie usuwaj bo jest dobrze, niech zostanie do porównania.
Używam Picture_Cooler2 do odszumiania - nic w nim nie robię - tzn otwieram fotkę i zapisuję, efekty MZ bardzo dobre - a tutaj po prostu nie użyłem tego programu.
Pzdr
nie odszumiałeś wcześniejszych powiadasz....to albo ja ślepnę albo to iso 400 w e-510 rzeczywiście jest (przynajmniej dla mnie) baaardzo uzyteczne! Dzięki za ustosunkowanie się do mojego pytania, marze o takich czatowniach, ale niestety w sercu gornoslaskiej aglomeracji jakim jest moje miasto niełątwo o miejsce odludne, zaciszne, leśne.
Kowalik ze słonecznikiem przepiękny. Gratulacje!!
Pan kowalik bardzo uroczy. Jednak nie warto oszczędzać na słoneczniku;-)
ps. a warunek postwiony przez Drugą połówkę jest jak najbardziej uzasadniony ekonomicznie... .
Kaz de Wro - co racja to racja ;) , jest jeszcze mały kłopot, obiektyw który chce zakupić został wycofany z produkcji - bynajmniej dla systemu 4/3
Kolejny do kolekcji:
Trzcinniczek (łąki noteć)
pzdr
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kilka słów o ptaszku - Trzcinniczek bardzo podobnie śpiewa jak Trzciniak, jednak jest łatwiejszy do sfotografowania, chociaż gabarytowo mniejszy. Do Trzciniaka mogłem zbliżyć się na odległość 2,3m - jednak on chowa się coraz niżej w gęściejsze trzciny i nie sp;osób zrobić mu zdjęcia - co nie oznacza, że jest to niemożliwe - Piotr Grześ ładnie go złapał.
pzdr
Śledzę z uwagą Twój wątek i za każdym razem spadam z krzesła pod wrażeniem efektów, jakie osiągasz. Trzcinniczek rewelacyjny. Musiałeś go sfotografować z odległości chyba nie większej, niż 1,5 m. Czy udało Ci się podejść go tak blisko, czy użyłeś jakichś sztuczek typu wabienie, czy namiot? Z tego, co zauważyłem, trzcinniczki nie są zbyt płochliwe, ale większość czasu spędzają schowane w trzcinach i tylko czasami wyłażą na odsłonięte miejsca. Parę dni temu obserwowałem jednego przez ok. 0,5 godziny i w tym czasie tylko dwa razy się pokazał. Cały czas śpiewał, widziałem po ruchu trzcin, gdzie jest, coś migało między łodygami, ale wyleźć i zapozować nie chciał.
Przy okazji: Ciekaw jestem, co Cię skłania do zamiany ZD 70-300 na Sigmę? Wprawdzie dodatkowe 100 mm piechotą nie chodzi, ale nie widziałem zbyt wielu zdjęć z tego obiektywu, które dorównywałyby Twoim.
Pozdrawiam.
No nie podbudowałeś mnie tymi słowami ;)
Kiedy kupowałem 70-300, także nie widziałem dobrych zdjęć z tego obiektywu i wcale mnie to nie zniechęciło - po prostu chciałem widzieć, poczuć i sam się przekonać. Może sigma to rzadki obiektyw i dlatego tak mało fot ? W każdym razie, chcę kupić a następnie sprzedać jeden z obiektywów - który, to wyjdzie w praniu.
Trzcinniczka "podjechałem" samochodem, we wnęce okna mam postawiony głośnik i wabiłem dźwiękiem. Oczywiście większość czasu przebywał gdzieś zasłonięty, aż w końcu się udało.
Pzdr
Trzcinniczka już oceniłam w galerii. Dodam jeszcze, że mój sąsiad robi zdjęcia w podobnym stylu co Ty. Poleciłam Mu Twoją galerię do obejrzenia : )
Witam
Skontaktuj się z panem Moose on używa tej Sigmy z tego co pamiętam dobra jest do 350mm wiele nie zyskasz w dodatku musisz ją przymykać nie wiem jak z Zuiko które posiadasz .
Pozdrawiam
A teraz zauważyłem że jesteś z Wielkopolski . Ja mieszkam w Poznaniu więc jak byś miał czas i ochotę na spotkanie jestem za .
Swietne zdjęcia i opisy. Dzięki za ucztę dla oka i aby Sigma spełniła Twoje oczekiwania.
helenae - więcej nie polecaj, bo jeszcze się zrobię sławny :wink:
Krolik77 - z Poznania powiadasz, ładne miasto, fajni ludzie - ale ja po dniu spędzonym tam mam zawsze dosyć - przytłacza mnie mocno ten hałas i ogromny ruch - ale to nic, może kiedyś będzie okazja, ostatnio byłem u Ciebie "poszaleć" na gokartach. Ja jestem z Chodzieży
Napisałem już PW do kolegi Moose
Wiejo - dziękuję, na razie martwię się tylko tymi 400mm, czy faktycznie nie będzie to za dużo, 300mm i czasy 1/100 się udawało, nie wiem ile musiałbym przyjąć dla 400mm min 1/200 ... nie wiem, zobaczymy jeśli w ogóle kupię.
Dosyć duży crop, no i centralnie, tak więc nie jest za czysto:
Świergotek łąkowy
Kowalik na słoneczniku bardzo dobry. Trzcinniczek i świergotek łąkowy też mi się podobają.
Kasprzyk kadr jest OK przy świergotku. To że centralnie nie przeszkadza a nawet można powiedzieć, że w tym przypadku to najlepsze umieszczenie ptaka. Dobrze, że nie obciąłeś liści, wszystko gra.
Trzcinniczek super.
W kąciku początkujących kolega używa tej sigmy. Nie wiem, czy czytałeś? Ale narzeka na pyłki, które się dostają do obiektywu.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18864
Sławku - właśnie centralnie mi pasowało.
jolly -masz plusa za link, przyznam szczerze, że zaczynam wątpić w możliwości tego obiektywu.
pzdr
Kowalik ze słonecznikiem uroczy!
Się nam kolega wyspecjalizował :grin:
Wszystkie fotki z wątku https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=19012
robiłem sigmą 135-400. Ale ja początkujący jestem w foceniu ptaszków - daleko mi do Ciebie.
Kilka paproszków pod przednią soczewą tej sigmy nie ma wpływu na jakość fotek, a przynajmniej ja nie zauważyłem.
Zwykle przymykam ją do 7.1 a nawet więcej jak światełko pozwoli, coby ostro było (ja wychodzi, to inna sprawa :oops:)
Pozdrawiam
Kasprzyk - śledzę twój wątek od momentu, kiedy udało mi się "ustrzelić gąsiorka" (po znalezieniu w szukajce OC twoich fotek tego ptaka). Motywujesz mnie tym bardziej, robiąc swe fotki prawie takim samym sprzętem, jaki posiadam. Jestem pod wrażeniem twoich fotek. Czekam na kolejne.
wanilia, Rinho, Tojfi - dziękuję
Tojfi - każdy czeka za następnymi - ja także ;) niestety coraz trudniej o nowego ptaszka, okres od kwietnia do końca maja chyba jest najlepszy, dużo ptaszków śpiewa i są łatwiejsze do uchwycenia.
Jak się uda to coś wstawię.
Pzdr
Miałem nie zamieszczać, ale z braku laku ;) - nie do oceny. Wczoraj zachwyciły mnie małe łabędziątka - po prostu cudne, zabrałem córeczkę, aparat i przybyłem powtórnie nad jeziorko - co tam - łabędzie na wyciągnięcie ręki - bez czatowni i maskowania ;) - porobię fajne fotki :cool: Tak, jasne tylko teoria - perspektywa wyższa o pół metra, słońce co minutę zachodziło i na odwrót, łabędziątka jak nie w trawie to za rodzicami, jak się zbliżałem na "czyste pole" - tatuś z posykiwaniem ostro na brzeg wyskakiwał, do całości córeczkę musiałem chronić - tak więc bez ciężkiej pracy nie ma kołaczy ;) i do tego szczęście potrzebne:
Pierwsze i trzecie urocze :) (łabędziątka)
Łabądki urocze. :)
Zazdroszczę Ci trochę ;) tych pięknych ptaszków. Czatownia poza moim zasięgiem. :(
Trzcinniczek very nice. Dawaj do galerii!!
Trzcinniczek super
Łabędzie bardzo milusie.
Niezwykle milisie te pływające porośniete puchem łabądki. Nie mogłeś wyrwac tego zielska co wlazło w drugie zdjęcie. To oczywiście żart bo nie wiem czy w słońcu na ekraniku bym je zobaczył. Trzcinniczek jak zwykle świetny.
Niezłe futrzaki :) z maluchów wyszły. Są strasznie słodkie.
Łabądki bardzo sympatyczne, takie pływające kępki puchu...:wink:
Trzcinniczek - kapitalne ujęcie, ale coś (ostrzenie, kompresja) stało się niedobrego z jakością (w porównaniu do innych Twoich zdjęć)...
Pozdrawiam i czekam na następne...
Witam
Dziękuję za wpisy. Tak, coś skopałem z ostatnim trzcinniczkiem, dokładnie to pierwszą wersję którą zamieściłem, już zeskalowaną i wyostrzoną, jeszcze raz wyostrzyłem i jakość poleciała, ale fakt faktem oryginał nie był idealny.
Nie zawsze będę zamieszczał super fotki, no nie idzie tak, dlatego to zdjęcie poniżej jest też gorsze jakościowo, jednak zamieszczam ponieważ to pierwsza cierniówka sfotografowana, może podobnie jak ze strumieniówką - druga fotka będzie już lepsza ;)
Cierniówka
K_Puchatek - dzięki, z tą poprzeczką masz rację ;)
Jedna ze "śmietnika" :
Pokląskwa - odkopana ;)
pzdr
Dla mnie ważne, że jest to z natury i znając Twój sposób focenia wiem, że okupione długim wyczekiwaniem i ogromną pasją. Do wątku i tak będę zaglądał gdyż tematyka jaką pokazujesz jest wciągająca, no chyba, że zaczniesz focić tekstury.
O kurcze, urocze te łabądki. Takie malusie i puchate. No piękne po prostu. A najpiękniejszy pierwszy.
Nie dość, że świetnie ustrzelone fotki, to jeszcze człek sobie język połamie przy wymowie tych ćwir-ćwirów ;-)
Pozdrawiam