40 Sarny, dały się podejść w miarę blisko.
Załącznik 230549
Wersja do druku
40 Sarny, dały się podejść w miarę blisko.
Załącznik 230549
Zaskakująca jest białość tyłka tej po prawej - śnieg nie jest przepalony, a ten tyłek tak. Gdyby nie to - bardzo fajne zdjęcie.
Jeszcze wrócę do Mazurka z 39 - dopiero znalazłem trochę czasu żeby go pomęczyć :).
Tak mi to wyszło.
Załącznik 230558
Trochę kombinowałem
Załącznik 230589
Rzuć do poprawki, Bogdan na pewno spożytkuje.
41 I znowu wróbelek.
Załącznik 230615
42 Kwiczoł.
Pięknie dziś mi pozował, wykonałem mu prawie 30 zdjęć.
Załącznik 230657
Załącznik 230658
Gąsiorki zazwyczaj ufne są
Tak, kwiczoł, sprawdziłem teraz w smartfonowym katalogu.
Coraz bardziej zaczyna mnie to wciągać.
43 Gołąb sierpówka ( synogarlica turecka ).
Załącznik 230836
Jedynie wróbel na zdjęciu 41 tak jakościowo odstaje od fajnych pozostałych.
44
Parkowy gołąb.
Załącznik 230968
Fajna fotka, obiektyw dał radę, złapał ostrość.
TJ
Nie widzisz smoły w piórach? To samo było z wróblami. Histogram najlepszym przyjacielem fotografa.
EM1v2 + 40-150/2,8+MC20, co poszło nie tak ? sprzęt super zdjęcie jak z telefonu :( daleko było ?
Jeśli już coś to kwestia obróbki RAW-a
masz jpga ? wrzuć
Bardzo proszę :)
Załącznik 230972
I mój.
Załącznik 230973
Tak na szybko w testowanym Affinity
Załącznik 230974
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Opanowaniem i spokojem po konfrontacji zrewidować i na spokojnie poprawić.:lol:
Właśnie. Co wg Ciebie poszło nie tak?
Pytam, bo sam czasem próbuję upolować jakiegoś ptaka i różnie to wychodzi. Chciałbym wiedzieć, na co zwracać uwagę przy ocenie zdjęcia.
Z Twojego wpisu można odnieść wrażenie, że to nie kwestia obróbki czy sprzętu a raczej ekspozycji (ostrość, szumy, poruszenie itp). Z histogramu trudno wyczytać jakieś błędy w naświetleniu.
ogólnie chodziło mi o zdjęcie, a konkretnie kiepską jakość, nie wnikam w obróbkę itp., aparat dobry , szkło dobre, a zdjęcie koszmarne wizualnie :(
moim skromnym zdaniem model był dosyć daleko i nastąpiło zbyt duże kadrowanie które zabiło jakość, może się mylę ? 40-150/2,8 to ostre szkło, ale jest zasada która mówi, że odległość zabija jakość w przypadku przyrody, możesz mieć pierdyliard milimetrów ogniskowej, jak nie podejdziesz dostatecznie blisko zdjęcie będzie kiepskie, dlatego zdjęcia zwierzaków nie są łatwe :) chwytamy się sposobów - karma, głos itp. wszystko po to aby być blisko:)
Chyba się mylisz. Widziałeś rawa ?
jak na taki sprzęt zdjęcie jest kiepskie, gdzie są szczegóły ? popatrz na łapy gołębia powinna być widoczna faktura skóry, a mamy papkę,podobnie jest z piórami na głowie, ostrość powinna walić po oczach :)
jak masz kiepskie zdjęcie to raw nie pomoże, dlatego nie robię w rawa'ch - nie potrafię obrabiać to po pierwsze, po drugie z jednego wypadu mam kilkadziesiąt zdjęć, robię wstępną selekcję, reszta kosz, z wybranych kadrowanie, poprawa ekspozycji, pomniejszenie do 1600*1200 i wyostrzenie,to wszystko z mojej obróbki ( jestem leń) jak widzę, ze jest kiepsko to kosz, jutro też jest dzień zdjęciowy :)