piwo i czipsy już mam... i czekam :-P:mrgreen:
Wersja do druku
Alnico - świetne kadry i świetne foto.
Pozdrawiam.
uciekł mi z drzewa...
Załącznik 96578
Załącznik 96579
i parę dni wcześniej...
Załącznik 96581
Załącznik 96580
Czajka z języczkiem bardzo czupurna ;) :D
Drapole ładne bardzo.
Gość wodopojny:
przepraszam za jakość , jeszcze z kompakta.
Załącznik 96760Załącznik 96761
ten drugi wygląda na wkurzonego:wink:
czajka
Załącznik 97461
Co to za wątek.......!!! :shock:
Fajne macie ptaszki ,też bym takie chciał.......... sfocić:)
Dla tych co się wstydzą pokazać ptaka, tak dla ośmielenia pokażę tym razem małego ptaszka, koliberka:
Załącznik 97667
widać że warunki nie były wymarzone, koliberki widuję rzadko, najczęściej na zdjęciach.:wink:
piekny ptak, musiałeś chyba szybko działać, żeby go złapać i nie spłoszyć
nie wyglądal na zadowolonego... ;)
To ja tez coś durzucę:
Poranek w Krzesińskim Parku Krajobrazowym
tak to czapla. Mnie sie spodobal klimat poranka - stad tylko zarys ptaka+mgla
tu kolejne ten sam klimat :
---------- Post dodany o 21:15 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------
Bonus : Czapla siwa - to samo miejsce 3 godziny później
Koliberek śliczny! :)
A czapla bardzo klimatyczna! :)
Taka sobie mewia młodzież:
---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------
I taka "troszkę" większa mewia młodzież:
Czy ktoś z Forumowych ornitologicznych Specjalistów orientuje się co to może być za mewa? Mniejsza to ewidentnie śmieszka, więc nawet nie pytam, natomiast ta większa to dla mnie zagwozdka (tyle się domyślam, że ma prawdopodobnie szatę 3z :D i... nic więcej)
Dwa el condory (stary i młody) trochę za wysoko latały :grin:
Śliczne wróbelki. :-)
Fajne wróbelki, faktycznie ich coraz mniej, z wielu miejsc niestety już poznikały. U mnie przynajmniej sporo ich krewniaków - mazurków.
Taka ciekawostka z Wikipedii:
W roku 1958 chiński przywódca komunistyczny Mao Zedong ogłosił program "Wielkiego skoku naprzód", w ramach którego - m.in. realizując hasło, że gospodarką dowodzą "generał żelazo, generał węgiel i generał zboże", doprowadzono do zniszczenia znacznych ilości narzędzi rolniczych, które w wiejskich dymarkach przetopiono na surowe i bezwartościowe żelazo. To poskutkowało drastycznym spadkiem plonów, o który Mao Zedong obwinił wróble i rozkazał rok później wszystkim Chińczykom je wytępić (a wraz z wróblami także szczury, muchy i komary) w ramach "Kampanii walki z czterema plagami". W wyniku tej akcji, podczas której wszystkie napotkane ptaki nieustannie płoszono, tak że po kilkudziesięciominutowym przebywaniu w powietrzu spadały na ziemię martwe z wycieńczenia (wróbel w normalnych warunkach nie lata nigdy dłużej niż kilka minut, zazwyczaj po krótkim locie przysiada), w ciągu kilku dni wytępiono prawie wszystkie wróble w Chinach.
Skutki tych działań Chiny odczuły rok później z powodu plagi szarańczy. Ich larwy, pozbawione naturalnego wroga, rozpleniły się i wyjadły plony. W kraju zapanowała trzyletnia klęska głodu (1959-61), w wyniku której - jak się szacuje - zmarło 30 mln ludzi, głównie na chińskiej wsi, a jedną z jej przyczyn była walka z wróblami.
ładne kadry, fajne ziarnodzioby:grin:
A to mój ptak:
Załącznik 99405Załącznik 99406Załącznik 99407
Takie mało egzotyczne, a nawet pospolite ale to nie znaczy że innych na żywca nie widziałem. Te kolorowe zjawiają się zazwyczaj kiedy "sprzęt" został w domu lub warunki świetlne pozwalają tylko ptaszora pooglądać.
to środkowe jest bardzo ładne
Kurcze, pierwszy raz ktoś napisał coś takiego o mojej fotce. Wielkie dzięki abir!!! Nawet nie wiesz jak bardzo podniosłeś mnie na duchu i to w momencie kiedy już traciłem nadzieję że i mi coś się w tej dziedzinie uda. A wszystko przez fotki np. Kasprzyka czy krisa70 ale i wielu innych. Oglądając ich zdjęcia bałem się zamieścić coś swojego gdyż widziałem bardzo dużą różnicę jakości. Moj problem polega na tym że jestem informatycznym zerem i nie jestem w stanie obrobić foty w jakimkolwiek zaawansowanym programie graficznym a okreslenia typu "warstwy" itp to dla mnie pełna egzotyka.:cry:
nie przejmuj się, nie jesteś sam w temacie "nieobróbki" cyfrowej i to nie jest problem. rzeczywiście koledzy wymienieni przez Ciebie są dobrzy w te klocki:grin:. osobiście dużo się uczę na ich fotografiach. uważam, że zdjęcie z aparatu powinno wyjść dobre, a w kompie to tylko kontrast, ostrość, jakieś tam tony czy expozycja i kadrowanie. jestem przekonany że zdjęcia naszych kolegów nie wymagały wielkich poprawek w PS. każdy może zrobić ładne zdjęcie tylko w przyrodzie rzadko wychodzą ładne zdjęcia z przypadku. tu potrzebna jest większa praca.
jak ładnie można pokazać zwykłego wróbla możesz zobaczyć kilka postów wyżej dzięki ronin75
Nigdy nawet nie pomyślałem że fotografie w/w powstały tylko w efekcie znajomości tajników cyfrowej obróbki. Wiem że takie ujęcia to efekt godzn spędzonych w czatowniach, które też należało zbudować i okresowo naprawiać. Mój podziw dla ich i umiejętności jest tym większy że sam będąc na emeryturze i posiadając nie najgorszy sprzęt nie mam na tyle zaparcia aby choć spróbować im dorównać.