w końcu moje drugie hobby, wspaniale, poniżej moje akwa domowe i dwa stwory
w końcu moje drugie hobby, wspaniale, poniżej moje akwa domowe i dwa stwory
Ładne akwa i amano.
thx, no to może teraz rybicia, dla akwarysty nie powinna stanowić żadnej zagadki
I tu się zgadzam , więc nie obrażajcie się o słowa krytyki. Wasze zdjęcia pokazują li tylko okazy fauny akwarystycznej często w problematycznym wykonaniu foto.
Nie widać ciekawie skomponowanych wnętrz akwarium właśnie: "zachęcającym do założenia takowego u siebie"
Czyni to natomiast inspirując na pewno pokaz slajdów zaserwowany przez kol. Careme.
Ja dawno temu oglądając rybki w sklepie akwarystycznym zostałem "namówiony" na własne akwarium właśnie ekspozycjami wnętrz akwariów wręcz artystycznymi.
Jeszcze w ten sam dzień kupiłem swoje pierwsze akwarium. Mam gdzieś jego zdjęcie, jak znajdę to pokażę. Będzie na nim widać , że naprawdę trudno jest zrobić choć przyzwoite zdjęcie wnętrza akwarium..
I myślę, że o to chodziło naszemu koledze Sawie. Więc odpuśćcie niepotrzebnemu przegadywaniu się.
Krakman - spoko. Chodziło mi o to, że focenie akwarystyczne jest o niebo bardziej żmudne niż innych zwierząt w dziale ocena.
A teraz pora na fotkę i na poradę, bo nie wiem co zrobić.
Poniżej macie krewetkę młodą red cherry - długość ok. 5 mm. Nie wiem jak Wy, ale u mnie ziarno widać na tle. Jednakże jak robię powiększenie w programie (używam C1) to tło wygląda inaczej i rzekłbym lepiej. NOISE REDUCTION: Luminance i Color na max, Details na minimum.Co źle robię?
Dodam, że dyfrakcja wywołana szybą jest bardzo duża.
Załącznik 143167
Powiększenie fotki w programie - screenshot.
Załącznik 143166
kolejna fota, tym razem pokazująca "ekspozycje" choć przyznaje przyrosło sie roślinom i wymagaja ciecia
moja kostka po restarcie na mięciutkiej wodzie ze studni, CR 15szt od 2 tygodni pływają i chyba dobrze się mają; już są po wylince ale jeszcze małe i się chowają (nie potrafię ich wszystkich zliczyć ale sporo się kręci po zbiorniku); 2 boki okleiłem czarną folią bo ładnie uwydatnia kolory roślin i zwierzaków ale zrobiło się bardzo kontrastowo i ciemno pomimo 2 lamp po 11W; spróbuję następne foty doświetlić z góry fleszem przez jakiś prosty dyfuzor DIY;
Załącznik 143598Załącznik 143599Załącznik 143600
pzdr
Hołek
Holek, bardzo ładnie. Z tego co widzę, to masz neonki i kiryski. Nie koliduje to z crystalami - swoją drogą ładne. Ja to jakiś opór mam - pewnie ze względu na wymóg miękkiej wody.
Z dzisiejszej sesji mojego krewektarium-mcharium w stylu mizube:
Akwa na nowo odpalone z początkiem stycznia. W międzyczasie trochę zmian było. Ostatnia - korzeń (tydzień temu - wczoraj pojawiła się pleśń).
- Akwarium - 40x25x30
- Oświetlenie -1 x Solar Duo 11 watt 6500k
- Ogrzewanie - grzałka 50W - nie wiem czy nie usunąc. - na czas zdjęcia usunięte
- Temperatura - 24 stopnie
- Parametry wody - niemierzone
- Filtracja - Aquael 20 - kaskada (wsad ceramika + gąbka) - na czas zdjęcia usunięte
- Kamienie - lawa
- Łupiny kokosa
- CO2 - brak
- Nawożenie - potas + węgiel w płynie
- Podłoże - Denerle Shrimp
Flora:
- java moss
- phoenix moss
- christmas moss
- minipelia
- pelia (ale kiepsko rośnie)
Fauna:
Krewetki
- red cherry
- sakura
Załącznik 143645
nie koliduje, ale skubane wiecznie głodne i zaczepiają mniejsze krewetki;
pomijając kwestię bocznych szyb, bo rzucają się w oczy (w sensie że nie przetarte :wink:) to jak Ci mech porośnie na korzeniach to będzie super "drzewko";
aha, czy masz ślimory czy może przytuliki? bo ja mam plagę tych drugich, pomimo restartu; gdzieś nie doczyściłem roślin i teraz znowu mi się rozłażą... :|
a plagę ślimaków oganąłem kiedyś zbierając to co widziałem a pozostałe chyba padły od większej dawki carbo w płynie (taka jest moja teoria :))
pzdr
Hołek