Odp: [OlyTest] Olek na ślubie czyli nieplanowany test E-M1
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Możesz mi to wyjaśnić :?:
Bo wg tej teorii wychodzi na to, że przy średnim formacie musiał byś domykać do ~f/22 a na wielki, to już tylko wg zasad grupy "f/64" naświetlać.
Nie, temat był już poruszany kilka razy i zawsze budził niezdrowe emocje, fizyka obraża uczucia religijne części użytkowników. Jesli faktycznie nie wiesz o co chodzi, to możesz spróbować przebrnąc przez mój blog.
Przy cyfrowym średnim wystarczy f/13. Większość cyfrowych MF to cropy raptem o ok. 25% wieksze od FF :)
Fret, jajaki jest crop "cyfrowego średniego" to ja dobrze wiem :)
Pisałem o średnim i wielkim analogowym.
Swoją drogą na "portretni" ciężko znaleźć zdjęcie zrobione na f/11
ps. Janeczku, powtarzasz się ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Fret, jajaki jest crop "cyfrowego średniego" to ja dobrze wiem :)
Pisałem o średnim i wielkim analogowym.
Swoją drogą na "portretni" ciężko znaleźć zdjęcie zrobione na f/11
ps. Janeczku, powtarzasz się ;)
Chyba nie pisałem, że lubię f/11. Gdybym preferował tę wartość, to już bym siedział po uszy w Olku :)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
było ? Olympus wedding
Tylko zobacz ile ten biedak z Olkiem musiał się napstrykać z nadzieją żeby któreś było dobre ;)
A jeden strzał z dużego formatu i sprawa załatwiona ;)
Ostatnio przypadkiem miałem okazję pobawić się FF na otwartym koncercie plenerowym - nie mając lampy wspomagającej i korzystając z ISO 3200 miałem ponad 95% ostrych zdjęć nawet gdy były praktycznie przygaszone światła na scenie. AF zmiótł Olka, a pryzmat po raz kolejny pokazał swoją wyższość nad super-high-res-lcd.
Taki nieobrobiony (tylko wykadrowany i lekko odszumiony w LR4) samepelek:
Załącznik 122167
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
było ? Olympus wedding
Po angielsku nie rozumiem a z oglądania obrazków taki wniosek ze koleś z mikrusem nastrzela X fotek z których wybierze jedną a ów starszy pan z większym pudłem zrobi zdjęcie jedno ale od razu dobre...
:-)
------- edit--------
Robert był szybszy :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Ostatnio przypadkiem miałem okazję pobawić się FF na otwartym koncercie plenerowym - nie mając lampy wspomagającej i korzystając z ISO 3200 miałem ponad 95% ostrych zdjęć nawet gdy były praktycznie przygaszone światła na scenie. AF zmiótł Olka, a pryzmat po raz kolejny pokazał swoją wyższość nad super-high-res-lcd.
Taki nieobrobiony (tylko wykadrowany i lekko odszumiony w LR4) samepelek:
Załącznik 122167
Gdzie EXIF się zapodział? Nie to, że nie wierzę ale w wątku testowym byłoby to wskazane.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Gdzie EXIF się zapodział? Nie to, że nie wierzę ale w wątku testowym byłoby to wskazane.
Jestem ciekaw czy komuś będzie się chciało zgadywać z jakiej to puszki - nie lubię tendencyjnego narzekania na podstawie samego exif'a :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Jestem ciekaw czy komuś będzie się chciało zgadywać z jakiej to puszki - nie lubię tendencyjnego narzekania na podstawie samego exif'a :)
Puszka akurat najmniej istotna, bardziej np. czas ekspozycji... ale ok. zostawmy to. Tego typu zdjęcia, koncert w plenerze, zdarzało mi się dość często pstrykać (np. ost. foto w moim wątku). Nigdy nie odczułem aby AF stanowił jakiś problem, dużo bardziej użyteczne iso gdzie staram się nie przekraczać 1000 (max. 1600). E-M1 powinien pozwolić na więcej wszak dużo lepsza matryca.
Zdziwiło mnie słowo "zmiótł" Olka (w tego typu zdjęciach) stąd moja wypowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Zdziwiło mnie słowo "zmiótł" Olka (w tego typu zdjęciach) stąd moja wypowiedź.
Ostatnio gdy testowałem E-M1, to w warunkach niedoboru światła EVF skutecznie utrudniał pracę, a AF wyraźnie niedomagał. Co do czasu ekspozycji - najcześciej był pomiędzy 1/180 a /350 przy f4.