Odp: X-T1 - już oficjalnie
Testu Fotopolis jeszcze nie czytałem, rzuciłem jedynie okiem na załączone jpgi, najbardziej mnie interesuje niskie ISO. O ile zwykle obrazek z Fuji mi się podobał teraz mam mieszane odczucia. Nie wiem czy to kwestia tylko silnika JPG, ale te obrazki są takie sobie, szczegół, kolor, DR i ogólne wrażenie średnie. Jeszcze jedno - ta fota - lewa strona, góra budynku - skąd takie mydło, przy ogniskowej 23mm, f/5.6, 1/680s - powinna być "żyletka" a jest poruszenie? czy szkiełko takie słabe?
Faktycznie lewa strona wygląda wręcz fatalnie.
Czas 1/680 powinno być ostro.
Zresztą całe zdjęcie szału nie robi.
Na zdjęciu z butelkami to samo. A więc chyba nie trzęsąca się ręka...
Tylko "dygnięty" dla odmiany jest lewy dół (i środek). Aż taki astygmatyzm? Wada układu stabilizacji?
Na popularnym portalu aukcyjnym zaczynają się pojawiać X-Tjedynki - oferta z 18-55/2,8-4 ~5850zł
Wracamy do tytułu - "Hit czy Kit" ?
---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:48 ----------
na pixel-peeper pojawiają się pierwsze fotki z X-T1. Na razie z obiektywem 18-55, i na razie wyglądają dużo lepiej niż te próby z Fotopolis
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens...none&res=3&p=2
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Tylko "dygnięty" dla odmiany jest lewy dół (i środek). Aż taki astygmatyzm? Wada układu stabilizacji?
Też się zastanawiam, jak to się stało. Ale na Fotopolis wszystko jest możliwe :-)
Oficjalna cena sugerowana w Polsce to 6.799 zł w kicie z XF 18-55. Zestaw fajny, ale chyba byłoby mi szkoda tych 1.500 zł i wziąłbym tańszego X-E2.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
czytam, czytam, ale tamten wpis taki niepozorny że go przeoczyłem...
A test Fotopolis - no cóż, prawdopodobnie, nie mając aparatu w ręce też by się go dało wykonać. Niesprawdzili nic z istotnych (a przynajmniej istotnych dla mnie) funkcji i właściwości. Do tego... te zdjęcia przykładowe... mam wrażenie że najlepszą jakość obrazka dawał X-Pro1 a każdy kolejny aparat z tą jakością zjeżdżał... A może to moje oczekiwania rosną?
Witam !
Mozna miec zastrzezenia do roznych rozwiazan Fuji ale co do oferowanej jakosci obrazu firma utrzymuje wysoki standard i to widac nawet
na najtanszym oferowanym modelu X-A1 ktory nawet nie posiada matrycy X-TRANS.
Ilosc detali i przenoszonych odcieni w swiatlach i cieniach jest powalajaca.
Co do zdjec X-T1 z fotopolis to nie mam pojecia jak mozna tak popsuc foty tym bardziej, ze matryce X-TRANS daja
dosc spory DR i na DR 400% swiatla powinny byc przeniesione a cienie rozjasnione ;)
Jezeli najtanszy X-A1 radzi sobie z takimi scenami to X-T1 powinien jeszcze lepiej wypasc ;)
Pytanie dlaczego tak im wyszlo... ?
Pozdrawiam
W sprzedaży już 500 zł poniżej ceny sugerowanej:
http://notopstryk.pl/hg-o_l_87_4958.html