1 załącznik(ów)
Odp: Moje boje z fotopstryczkiem, czyli zdjęcia początkującego amatora
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
93. Zasmakuj w tradycji
Wybacz proszę, że tak pcham łapy bez pytania w twoje zdjęcie, ale czy tak nie wyglądało by trochę lepiej?
Załącznik 123283
Pewnie na prawdziwym konkursie to za taką interwencje lokalną by mnie od razy wywalili, ale jeśli chcemy pokazać, że mniej znaczy więcej, to może Ci się spodoba takie podejście.
Cytat:
Zamieszczone przez
ravbog
Nie jestem jakimś specjalistą od fotografowania kwiatów, ale w sumie trochę takich zdjęć popełniłem. W odniesieniu do Twoich zdjęć napiszę czego sam starałbym się uniknąć:
- bardzo ciasnego kadrowania - kwiatom trzeba dać trochę oddechu - tak około + 30% pola z otoczenia kwiatu więcej powinno już wystarczyć
- próbował bym też innego niż na wprost / z góry ustawienia aparatu aby je przedstawić z takiej perspektywy jak zwykle na nie nie patrzymy
- jeżeli sprzęt pozwala używam teleobiektywu i małej wartości przysłony dla większego "oddzielenia" motywu zdjęcia od otoczenia
a jeżeli chodzi o światło słoneczne (rozumiem, że chodziło o silne a nie jakiekolwiek :wink:) i zdjęcia to dzisiaj we Wrocławskim Ogrodzie Botanicznym próbowałem robić zdjęcia przy silnym świetle słońca, ale przy jego niższym położeniu ( godz. 17.00 - 19.00). Moim celem było uchwycenie podświetlonych płatków kwiatów. Coś się tam udało - będę je wstawiał do wątku "kwiatowego"
dzięki za wskazówki - będę o nich pamiętał przy następnych zdjęciach. Dużo problemu sprawiają mi jeszcze kolory. Na zdjęciach są jakby "przepalone". Histogram w rawach nie pokazuje żadnych przepałów, mimo to kolory zlewają się ze sobą. Już lepiej wygląda JPEG z aparatu niż wywołany RAW.
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
Wybacz proszę, że tak pcham łapy bez pytania w twoje zdjęcie, ale czy tak nie wyglądało by trochę lepiej?
Pewnie na prawdziwym konkursie to za taką interwencje lokalną by mnie od razy wywalili, ale jeśli chcemy pokazać, że mniej znaczy więcej, to może Ci się spodoba takie podejście.
Pewnie byłoby lepiej, ale i inaczej. Chciałem pokazać baner z napisem "zasmakuj w tradycji" zestawiony z toi-toiami w tle i panią w stroju z epoki, która przypadkiem pojawiła się w tym miejscu.
Niestety samo zdjęcie kiepsko mi wyszło i chyba na nic próba jego ratowania :) Nic to, są kolejne do zrobienia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Dużo problemu sprawiają mi jeszcze kolory. Na zdjęciach są jakby "przepalone". Histogram w rawach nie pokazuje żadnych przepałów, mimo to kolory zlewają się ze sobą.
Wstaw ORF-a zdjęcia na którym kolory wydają się przepalone - może do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?". Spróbuję przy nim "pogrzebać" i zobaczyć czy uda mi się uzyskać lepszy wynik. Zresztą może inni forumowicze też będą mieli na to czas i ochotę :wink:
3 załącznik(ów)
Wczoraj wieczorem padało (dziś zresztą też pada), wykorzystałem więc nieciekawą aurę do poćwiczenia na moich modelach. Tym razem do obróbki RAWów użyłem Olympus Viewer 3 - oto efekty:
101.
Załącznik 123812
102.
Załącznik 123813
103.
Załącznik 123814
Najbardziej podoba mi sie 103, na 102 platki kwiataka zlewaja sie moim zdaniem w jedna plame, zwlaszcza po lewej stronie.
ssonic
to prawda, właśnie o tym pisałem we wcześniejszych postach. Za radą ravbog-a muszę wrzucić ORFa do wątku o poprawianiu zdjęć i zobaczymy czy forumowi spece pomogą. Starałem się trochę poprawić tą plamę desaturacją i kontrastem, ale nie udało się dużo poprawić.
1 załącznik(ów)
Tym razem jedno:
104. 44 tysiące pustych krzeseł. 1 widz.
Załącznik 125835
3 załącznik(ów)
Po dłuższej niebytności wrocławskie historie:
105.
Załącznik 132767
106.
Załącznik 132768
107.
Załącznik 132769
Hej, muszę sobie te Twoje boje na spokojnie obejrzeć w wolniejszej chwili.
...
Jako poszukiwacz miejsc opuszczonych i zmurszałych, zatrzymałem się na dłużej przy serii o Pawilonie Czterech Kopuł.
Wiesz może, czy można tam jeszcze wejść i jaki jest obecny stan wnętrz, czy są one już może po remoncie ?
Poza tym wpadły mi w oko 67 i 68.
Ostatnie bardzo tajne. Pozdrawiam.