Odp: Raport o stanie Wisły
abir- bardzo fajne dokumentacyjne zdjęcia. Ciekawe jak tam jest dzisiaj, w lokalnej TV mówili o gotowości lodołamaczy pod Włocławkiem, będzie się działo:wink:
jagger - fajne podejście do tematu. Podobnie kombinowałem na zdjęciu nr 24 ale zrobiłem mniej odrealnione. Twoje lepsze.
Prośba do wszystkich wstawiających zdjęcia o ich numerowanie. Jeżeli dobrze policzyłem, to kolejne powinno mieć nr 35.
Fajny ten most macie w Tczewie :-) Podoba mi się…
Jagger jak zwykle nie pokonany
Trochę z historii kaprysów Naszej „Królowej”
Właściwie pod Włocławkiem Wisła sobie wartko płynie, a jej poziom jest regulowany poprzez zaporę, którą postaram się wrzucić w następnej partii. Dziś mi pogoda tak jak Wam nie dopisała z powodu zamglenia i śnieżycy i z fotek wyszło NIC :-). Jak się uda to w tygodniu może złapie te lodołamacze.. jak się uda oczywiście?
Dlatego dziś posiłkowałem się swoim archiwum.
W ostatnich dwóch latach mogliśmy się przekonać, że nasza „Królowa” potrafi być kapryśna. 22 czerwca 2010r zanotowaliśmy jej bardzo wysoki poziom, by po dwóch latach Wisła pokazała Nam swoje pazurki i prawie uschła.
Poniżej trochę mojego reportażu
Tak wyglądał brzeg Wisły 22,06,2010
Fot „A”
Prawie skończyła się skala do pomiaru stanu wody na Wiśle we Włocławku
Fot „B”
Jak zwykle w takich sytuacjach pojawia się mnóstwo ludzkości do pamiątkowych fotografii.
Fot „C”
Było groźnie
Fot „D”
Fot „E”
A dwa lata później (październik 2012)
Tyle się poziom obniżył
Fot „F”
Tu widać różnice w poziomach oraz przedłużoną po 2010r max skalę.
Fot „G”
Fot „H”
odczyt minimum
Czyżby to nie koniec wybryków „Królowej? Skoro Włodarze dospawali skalę, to pewnie coś wiedzą czego my nie wiemy....
No to niezły "rozrzut" poziomów ma nasza Wisełka:grin:
3 załącznik(ów)
4 dni po poście abira raportuję, że zwiększyło się zagęszczenie kry. Poniżej kilka zdjęć z okolic miejscowości Rybaki (ok. 10 km od Tczewa).
35.
Załącznik 79296
36.
Załącznik 79297
37.
Załącznik 79298
Na ostatnim (37) fajne zakrętasy :)
Agnieszka, fajne foty. 36 bardzo mi się podoba. Widzę, że słoneczko było? U mnie znów ponuro i zdziwiłem się bo kry bardzo mało. Oj na południu za dużo do Wisły sikają:wink::mrgreen:
To lecimy. Widoczki na Wisłę w Czarnowie. Po drugiej stronie Solec Kujawski.
38.
39.
40.
41.
A popołudniu skoczyłem jeszcze do Borówna :-)
42.
3 załącznik(ów)
Te zakrętasy fajnie wychodzą ze statywem na długich czasach :D
Poniżej wrzucam jeszcze raport o nadwiślańskich zwierzakach. Na pierwszym widać fajnie wydeptaną ścieżkę. Dość duże płaszczyzny śniegu i żadnych ludzkich śladów (oprócz naszych z dziś ale na zdjęciu ich nie ma).
43.
Załącznik 79299
Jakiś czas temu adambieg wrzucał (chyba w swoim wątku bo tego jeszcze nie było) fajną instalację wykonaną przez bobra. Myślę że moja nie jest gorsza :D
44.
Załącznik 79300
I jeszcze kilka misternie ostruganych patyczków:
45.
Załącznik 79301
EDIT: Musiałam szybko numerację zmienić bo Adam mnie ubiegł :D
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
4 dni po poście abira raportuję, że zwiększyło się zagęszczenie kry. Poniżej kilka zdjęć z okolic miejscowości Rybaki (ok. 10 km od Tczewa).
Informuję, że już nie poszczę:mrgreen:. Jem słodycze i piję alkohol.
Jak udało ci się Aga złapać niebo? (nr 35). 37 - fajna zatoczka.
Wyprzedziłaś mnie z tymi Rybakami. Miałem zamiar wybrać się tam przy lepszej pogodzie. Ale nic straconego. Można zajść to miejsce od strony "krzyżaków":wink:
---------- Post dodany o 19:43 ---------- Poprzedni post był o 19:38 ----------
Adambieg - Borówno śliczne. Czy to jest to Borówno koło Chełmna na trasie Świecie - Toruń?
Borówno to malutka wieś położona kilkanaście kilometrów na południowy wschód od Chełmna, przy drodze wojewódzkiej nr 550. Trasa Chełmno-Bydgoszcz. Jest jeszcze inne Borówno, bliżej Bydgoszczy, na lewym mrzegu Wisły przy drodze krajowej nr5. Ale do rzeki jest tam kilka kilometrów, za to jest fajne jezioro.