M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 rządzi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Najwięcej dylematów będą mieli posiadacze Olka używający już 20/1.7. W końcu jest to wymiana zbliżonego szkła. Fakt, Olymppus szybszy, ale ogniskowa inna (34 a 40 dla FF może robić różnicę). Są to inne szkła, Olek jest grubszy i szerszy i droższy.
Ja mam body Olka i 20mm. Na e-pl1 nie czuć takiej różnicy AF z 17tką, ale pod om-d jest już spora.
17mm naleśnikiem nie jest, ale i tak jest na tyle malutka, że argument wielkości przy wyborze jest drugorzędny.
Oba szkła są super, ale czy ma sens sprzedawanie jednego szkła na poczet drugiego... jak kto woli,
na AF na pewno zyska - podobnie jak przy wymianie Panasoniców 20mm 1,7 :arrow: 25mm 1,4
Puenta - Nie ważne które się kupi, będzie się zadowolonym, bo oba są optycznie zacne,
niemniej ja gdybym nie miał już 20mm, to teraz kupiłbym 17mm, bo ma MSC i tyle.
Odp: M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Zdjęcia niestety tendencyjne (chodzi o te fotki z liśćmi). Same zbliżenia, mające pokazać małą GO. Chciałbym zobaczyć jakiś kadr, w którym mieści się cała postać, ale podejrzewam, że zbyt wielu ich nie zobaczę, bo GO już nie będzie zachwycać.
Na lepsze kadry to pewnie trzeba nam będzie poczekać, aż ktoś na forum przetestuje ten obiektyw. Natomiast same wrażenia z użytkowania oraz jakości wykonania tego szkła wnoszą już pewną wartość takiego testu.
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Na lepsze kadry to pewnie trzeba nam będzie poczekać, aż ktoś na forum przetestuje ten obiektyw. Natomiast same wrażenia z użytkowania oraz jakości wykonania tego szkła wnoszą już pewną wartość takiego testu.
I na marginesie: w M43 GO to zaleta nie wada, dzięki anmael ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tak samo jak wzrost Pigmeja.
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
20/1.7 da się zrobić zdjęcie całej postaci ze "złamanym tłem". Nie jest to głębia, która powala, ale 35/2.0 na FF też Ci nie da tego, co byś oczekiwał od portretu. Spokojnie da się zrobić tak, żeby wiadomo było co jest głównym planem.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tak, zaleta wg mnie bardzo duża, bo aż taka głębia jak FF (która się wielu zachwyca) w 99% przypadków nie jest nam potrzebna, a robiąc 45/1.8 mogę strzelić 2 osoby ostre (jedna delikatnie obok drugiej), a na FF musiałbym przymykać i kombinować.
Ale to już się rozbija o wielkość krążka rozproszenia i podobne parametry, które amatorowi mało mówią - amator chce jak najpłytszą głębię - i kupuje 17/.95 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
17mm f2,5 1/40 sek Iso 3200 E-M5
O, Muzeum Kanału "Dętka". Podobało się? Fajna jasna fotka.
No i się APZ pochwalił link.
Ale się nie dziwie. Przyssał się na cały dzień do tego szkiełka :)
Moje wrażenia są podobne do IWO. Bo razem to macaliśmy w piątek wieczorem. Moim zdaniem jak ktoś ma 20 1.7 to raczej nie ma po co zamieniać. Ale jak ktoś rozważa coś w tych okolicach i ma OM-D albo zamierza kupić E-PL5 to warto się zastanowić. Oczywiście cena bedzie tu grała rolę. A jej na razie nie znamy.
PS: Moich zdjęć nie pokaże ze względu na gorszące treści, które tym instrumentem uwieczniłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Moim zdaniem jak ktoś ma 20 1.7 to raczej nie ma po co zamieniać
pewnie tez troche zalezy od tego czy 20tka z nowymi penami tez bedzie robila banding czy nie...
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Moim zdaniem jak ktoś ma 20 1.7 to raczej nie ma po co zamieniać.
Moim zdaniem warto będzie dokupić to szkiełko.
Trochę szerzej, do wnętrz to plus, do krajobrazu też plus. Porządnie wykonane, ostre.
Też bym sample pokazał, ale nie mam zgody modeli :)