Odp: Olympus E-5 - opinia ;)
[QUOTE= Ale jak sobie wszystko podliczyłem, a zwłaszcza jak zobaczyłem, ile musiałbym zabulić za odpowiednika ZD 14-54, to mi przeszło.[/QUOTE]
Widzisz i sprowadziłeś wszystko do kasy. Ja wchodząc w Olka kilka lat temu kierowałem się w dużej mierze ceną. Nabyłem E-300 w podwójnym kicie za kwotę jaką bym musiał dać za Nikona D70 z marnym szkłem. Wtedy wybór był prosty. Teraz niekoniecznie, za porównywalne pieniądze są puszki dające lepszy obrazek. Teraz jestem w Canonie, ale jak widzicie nadal zaglądam do tego forum i nie w głowie mi trolowanie. Mocno kibicuję firmie i może kiedyś m4/3 mnie skusi. Pewnie to kwestia szkła takiego jak 12-60 czy 11-22, dobrze skorygowanego.
Możemy się pocieszać, że z Olkami jest jak z Jaguarami lub jeszcze bardziej niszowymi samochodami, ale prawda jest taka, że system "lekko" ostaje jeśli chodzi o jakość obrazka. Wybrałem świadomie E-30 ze względu na dostępną w przyzwoitej cenie optykę i fjuczury jakie dostałem w body. Nie zmieniłbym korpusu na E-5 bo zysk tylko na pancerności. Natomiast gdyby pojawiło się E5 II (E-7) na 16M matrycy z OMD to myślę, że 5 minut bym się nie zastanawiał.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Hmmmm ... dlaczego nie jestem zaskoczony, że nyny odpowiedział na poprzedniego posta ????
To odpowiedzi sa limitowane, nie wiedzialem :roll:
A to, ze zainwestowales w uzywany zestaw olympusa to jest akurat zadnym wyznacznkiem...
Proponujesz wejscie w system i jak to napisales czekanie i liczenie, az wyjda jasne stalki juz dopelnilo obraz.
Dalszej czesci elaboratu nawet nie zamierzam komentowac..
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
puciu
Widzisz i sprowadziłeś wszystko do kasy. Ja wchodząc w Olka kilka lat temu kierowałem się w dużej mierze ceną. Nabyłem E-300 w podwójnym kicie za kwotę jaką bym musiał dać za Nikona D70 z marnym szkłem. Wtedy wybór był prosty. Teraz niekoniecznie, za porównywalne pieniądze są puszki dające lepszy obrazek. Teraz jestem w Canonie, ale jak widzicie nadal zaglądam do tego forum i nie w głowie mi trolowanie. Mocno kibicuję firmie i może kiedyś m4/3 mnie skusi. Pewnie to kwestia szkła takiego jak 12-60 czy 11-22, dobrze skorygowanego.
----------------------------
----Podobają mi się takie wyważone opinie jak Twoja...Mnie w Olym na początku zaciekawiły innowacje i większa GO :) pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A to, ze zainwestowales w uzywany zestaw olympusa to jest akurat zadnym wyznacznkiem...
Jakbyś uważnie czytał, to jest - wyraźnie napisałem, że za tą samą sumę miałbym wg wielu "lepszy" zestaw. Używane E-5+12-60 wcale nie oznacza tani i nieprzemyślany.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Proponujesz wejscie w system i jak to napisales czekanie i liczenie, az wyjda jasne stalki juz dopelnilo obraz.
Nie wiem skąd to wyczytałeś, ale ja mojego pozostania w systemie nie uzależniłem od wypuszczenia taniej jasnej stałki....
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
...ale mam oferte na kupno canona 60d z 18-135 mm i 50mm 2.5 za 730 eur czyli nawet taniej niz za body e-5
Rewelacja! Puszka, która premierę miała 10 lat temu. :) Ma ponad 6megapixli i USB1.1 bierz w ciemno :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Rewelacja! Puszka, która premierę miała 10 lat temu. :) Ma ponad 6megapixli i USB1.1 bierz w ciemno :roll:
Jak wytrzeźwiejesz, to zauważysz, że nie chodzi o D60 :D
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jak wytrzeźwiejesz, to zauważysz, że nie chodzi o D60 :D
Masz + (niestety musze rozdac troche zanim Tobie przyznam)
Wszyscy juz widza poprzez pryzmat N. i szukaja dziury w calym, dobrze ze jest troche postronhych osob :)
pozdro
---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post był o 19:06 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Jakbyś uważnie czytał, to jest - wyraźnie napisałem, że za tą samą sumę miałbym wg wielu "lepszy" zestaw. Używane E-5+12-60 wcale nie oznacza tani i nieprzemyślany.
To teraz przejzyj watek od poczatku i poczytaj o czym pisalem...
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Nie wiem skąd to wyczytałeś, ale ja mojego pozostania w systemie nie uzależniłem od wypuszczenia taniej jasnej stałki....
A z tego (i nie pisalem, ze ty uzalezniasz cos bo krok juz zrobiles) tylko polecasz cos po czym liczysz na cos czego nie ma, i to jest fenomen:
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
To co mi oferuje puszka i szklarnia Olka zaspokaja moje potrzeby w 90% (ciągle liczę na jasne (poniżej F2.0) stałki do portretów).
Brawo za pomysl...
pozdro
:mrgreen: Za duży wybór u konkurencji. D60 od Canona i Nikona a na dodatek 60D, dobrze że Olympus nie idzie tą drogą. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
:mrgreen: Za duży wybór u konkurencji. D60 od Canona i Nikona a na dodatek 60D, dobrze że Olympus nie idzie tą drogą. ;)
Tak, lepsza jest droga przekrętów finansowych i zostawiania użytkowników dużego 4/3 z ręką w nocniku. Lepiej nie poruszajmy tematu polityki firmy.