Odp: Fotki z mojego ogrodu.
Cytat:
Zamieszczone przez
voovoo2
kliknij na napis galeria:-)
Oj, przecież wiesz że nie o taką galerię mi chodziło ;-)
Pojechalem dzis do lasu,aparat tez mialem.No i kilka "dziel" stworzylem:wink:Aha,co to za grzyb?.Jest delikatnie rozowy pod spodem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Aha,co to za grzyb?.Jest delikatnie rozowy pod spodem.
Goryczak żółciowy, bywa pospolicie i mylnie nazywany szatanem, jest potwornie gorzki i w/g Wiki niejadalny, ale spotkałem już informację że jest jadalny po 4-ro krotnym przegotowaniu, tylko komu by się chciało :)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Goryczak żółciowy, bywa pospolicie i mylnie nazywany szatanem, jest potwornie gorzki i w/g Wiki niejadalny, ale spotkałem już informację że jest jadalny po 4-ro krotnym przegotowaniu, tylko komu by się chciało :)
Jako ostatnia wieczerza? :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
...niejadalny, ale spotkałem już informację że jest jadalny po 4-ro krotnym przegotowaniu, tylko komu by się chciało :)
Dzieki.Ja tez slyszalem,ze trza 4 razy gotowac,ale pomiedzy drugim a trzecim gotowaniem ma byc pelnia ksiezyca:eek::shock:
Wszystkie grzyby są jadalne,choć niektóre tylko raz.:-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Jako ostatnia wieczerza? :-D
Spokojnie, nie ma w naszym klimacie grzybów z hymenoforem rurkowym (sitko od spodu kapelusza), które byłyby niebezpieczne dla życia. Owszem - kilka borowików jest niejadalnych, ale po nich można się nabawić zwykle niestrawności. Jest wiele mitów dotyczących trujących borowikowatych, np. w niektórych regionach nie zbiera się borowików ceglastoporych - również nazywając potocznie szatanami, a to wyśmienite grzyby jadalne. Na goryczaka żółciowego trzeba uważać z tego powodu, że nawet jeden mały owocnik tego grzyba dodany do potrawy czy marynaty zepsuje ją nadając bardzo gorzki smak.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Spokojnie, nie ma w naszym klimacie grzybów z hymenoforem rurkowym (sitko od spodu kapelusza), które byłyby niebezpieczne dla życia. Owszem - kilka borowików jest niejadalnych, ale po nich można się nabawić zwykle niestrawności. Jest wiele mitów dotyczących trujących borowikowatych, np. w niektórych regionach nie zbiera się borowików ceglastoporych - również nazywając potocznie szatanami, a to wyśmienite grzyby jadalne. Na goryczaka żółciowego trzeba uważać z tego powodu, że nawet jeden mały owocnik tego grzyba dodany do potrawy czy marynaty zepsuje ją nadając bardzo gorzki smak.
Dobra Karol, wiesz że ja zgodny człek jestem.
Czyli ... Przed Ostatnia Wieczerza? No to już duży kompromis nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Dobra Karol, wiesz że ja zgodny człek jestem.
Czyli ... Przed Ostatnia Wieczerza? No to już duży kompromis nie?
Może być nawet Ostatnia Wieczerza- nigdy nie wiadomo co oprócz tego goryczaka znalazło się w garze ;-)