Ja w tym temacie zanabyłem niedawno do celów ogólnych jak też i foto monitor iiyama Pro Lite XB2472HD z matryca typu VA i naprawde nie narzekam na odwzorowanie obrazów a w tej kategorii cenowej myślę, że jest wart polecenia.
Wersja do druku
Ja w tym temacie zanabyłem niedawno do celów ogólnych jak też i foto monitor iiyama Pro Lite XB2472HD z matryca typu VA i naprawde nie narzekam na odwzorowanie obrazów a w tej kategorii cenowej myślę, że jest wart polecenia.
Witam serdecznie.
Dwa tygodnie temu kupiłem Dell-a U2412M z IPS. Zależało mi na bardziej uniwersalnym monitorze stąd wybór kompromisu jakości i ceny.
Musze przyznać, że dopiero na nim zobaczyłem niektóre odcienie, na zdjęciach. Nie da się ich dostrzec w ogóle na matrycach TN. Szczególnie widać to w bardzo jasnych lub bardzo ciemnych partiach obrazu, gdzie na większości monitorów jest albo białe albo czarne. Np. Mam elementy grafiki z poziomem: "bieli" 252, 254, 252, które na większości zwyczajnych monitorów nie różnią się od sąsiadujących 255, 255, 255. Na tym od razu rzuca się w oczy. I to wyraźnie. Tak samo w przypadku czerni. Ogólnie da się rozróżnić nawet 254 od 255.
Bardzo duże kąty widzenia. Właściwie niemal do 180st. nie widać zmian.
Kolory określiłbym jako bardzo neutralne.
Jedynie poziom czerni mógłby być głębszy. Wieczorem to widać. Tak samo jak nierównomierne podświetlenie matrycy w narożnikach. To chyba jednak domena wszystkich ekranów z krawędziowym podświetleniem?
Postawiłem obok podobnego Dell-a PVA i jedyna różnica jaka rzuciła mi się w oczy to bardziej nasycone barwy. Czerń podobna. Ale to było na półce w sklepie, obraz z jednego źródła, choć monitor z PVA większy.
Pozdrawiam.
W PC Format nr.4 czytałem niezły artykuł na temat monitorów http://www.pcformat.pl/Wysoka-rozdzielczosc,a,2371 Jest i test który wygrał;Philips 221P3LPYES matryca TN
2-gie miejsce LG Flatron IPS226V matr.IPS
3-cie Asus VH242H matr.TN CCFL itd .
Jest jeszcze artykuł w tym samym numerze o kalibracji monitora(krok po kroku jak to zrobić) Ten numer powinien jeszcze być do kupienia w stoiskach prasowych - Nr. 4/2012.
Ja prawie dwa tygodnie poszukiwałem "idealnego" monitora a w końcu dałem sobie spokój i kupiłem NEC EA232WMI.
W porównaniu do tego co miałem na lapku jest przepaść - widzę tyle detali i świetne przejścia tonalne...
@henry1 uważaj tylko na tanie monitory z matrycą PVA - mają często b.podciągnięty kontrast.
Długo pracowałem na CRT, teraz padło na EIZO z matrycą PVA. myslę że to był dobry wybór. Na tyle dobry, że chyba zbieram na większy drugi :)
Nie chcę zakładać nowego wątku, a że dostaję tu na forum dobre rady:) więc zapytam co sądzicie o takim monitorze dla amatora:
http://allegro.pl/monitor-dell-profe...285154822.html
Nie ukrywam, że cena (niska) jest istotna. Co mnie do niego przekonuje oprócz ceny to ergonomia, matryca IPS i niskie zużycie prądu mimo tradycyjnego podświetlenia. Jedyna obawa, że ten model już chyba nie jest produkowany i możliwość trafienia na jakiś powystawowy z "przebiegiem"