Odp: ZD 35-100/2.0 - moje subiektywne wrażenia i opinie
Cytat:
Zamieszczone przez
herbie_mp
Czytam czytam... i ja też powiem swoje.
Miałem kiedyś okazję podpiąć, na dłuższą chwilę, to szkiełko do swojej puszki (E-510) na zlocie (od Baudolino właśnie :smile:) i później nie miałem chęci go już oddawać :razz: Mnie on spasował idealnie... Fakt, że ciężki... Fakt, że wielki... Ale mnie osobiście podpasił jak rzadko :grin: Może kiedyś się go dorobię, a chciał bym bardzo :mrgreen:
Faktem też jest to, że można go pewnie zastąpić 12-60 i 50-200, ale to już dwa szkła a i cenowo robi się groźniej :wink:
pamiętam, taki zestaw z tym szkłem nosi się na ramieniu jak karabin i nie ma problemu.
Tylko trzeba było się wcześniej nie wymigiwać od służby wojskowej ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
...modelka sie rozpraszala i takie tam :)
Modelka rozpraszała się tym, że zmieniałeś obiektywy? Hmm... A czy ona w ogóle wiedziała, że jest na sesji zdjęciowej? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
pamiętam, taki zestaw z tym szkłem nosi się na ramieniu jak karabin i nie ma problemu.
Tylko trzeba było się wcześniej nie wymigiwać od służby wojskowej ;-)
Droplet, ja przyzwyczajony jestem, ja swoje odsłużyłem dla kraju... :wink::wink::wink:
Szkiełko fajne. Tyle że fizyki się nie oszuka i skoro jest 2.0 to musi być wielkie. Kto wie czy nie lepsze byłoby mniejsze, ale ze światłem 2.8. Na matrycy 4/3 pewnie mogłoby być jeszcze mniejsze niż Sigma 50-150 2.8.
Dla mnie niestety to szkło jest bezużyteczne. Nie dlatego że jest złe optycznie (bo wszak jest świetne), czy że ma taki sobie AF (Sigma 50-150 też nie jest demonem szybkości). To szkło jest po prostu za duże i za ciężkie dla mnie.
Szkoda tylko że nie jest do końca bezkompromisowe i nie ma napędu SWD (tak samo chyba jak 14-35?).
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Szkiełko fajne. Tyle że fizyki się nie oszuka i skoro jest 2.0 to musi być wielkie.
Patrząc na inne szkła, to jakoś "oszukali". 35-100 niestety im nie wyszedł pod tym względem :/
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Pomijając kto jest idiotą, ak to nie. To najbardziej mi podchodzi (po namyśle) zastosowanie 35-100 jako szkła sesyjnego :P Moge walnąć foto całej postaci, a sekundę później (bez rozpraszania przekładaniem obiektywów siebie i modelki/modela/modeli) "zoomnąć" i trzasnąć samą twarz. Bez martwienia się o zmiany ewentualnej jakości, jasności i GO :P IMHO to jest nie do przecenienia.
Tomek
Zgadzam się w 100%. Posiadam to szkło w swojej kolekcji i doceniam jego uniwersalność. Pomimo wagi i gabarytów nie jest to dla mnie przeszkodą ani jakąś uciążliwością w fotografowaniu. Wiem, że trzymam porządny kawał optyki i dla mnie jest to dużym plusem.