... i drugie podejście do naprawdę wdzięcznego Rollei Retro 100 :-)
Pozdrawiam
jak zwykle - wdzięczny za opinie - Pat
Wersja do druku
... i drugie podejście do naprawdę wdzięcznego Rollei Retro 100 :-)
Pozdrawiam
jak zwykle - wdzięczny za opinie - Pat
Fajne dość portreciki, naturalne takie.
Bardzo podoba mi się zdjęcie z rowerzystą. Swoją dynamiką świetnie łamie statyczny kadr, ach, gdyby tylko było prosto. Ale jest fajnie.
Wyplamkowac by sie przydalo,lub dokladniej w czasie kolejnych etapow sie przygladac materialowi.
I jak zwykle pamietamy,ze mierzymy na cienie,a w cyfrowej na swiatla.
Korzystamy rowniez z filtrow.
:grin::grin::grin:
Dzięki, dzięki :-)
Mirku - chodzi o filtr np. czerwony?
Plamkowania i stemplowania nie za bardzo umiem:oops: ale staram się uważać na negatywy i płukać porządnie. W tym tygodniu mam dostać szczypce do ściągania wody z negatywów. Może to coś pomoże.
Mógłbyś mnie troszkę nakierować na to mierzenie na cienie? Boję się przepaleń, kiedy mierzę na największe cienie. Staram się brać pomiar z miejsc trochę jaśniejszych niż najciemniejsze...
Będę wdzięczny za uwagi.
Hrabio - dzięki za życzliwość. Krzywizna to kolejny efekt stresowania się podchodzeniem do ludzi. Zapominam o sprawach kompozycyjnych, bo trochę mnie pali aparat w rękach. Ale pracuję nad tym.
Pozdrawiam
Pat
Akurat w ostatniej wrzutce nie widze jakos potrzeby filtra czerwonego.Moze tylko przy tej pajeczynie kabli za tramwajem,ale one mogly by sie zgubic,gdyby niebo wyszlo za ciemne i nici z dramaturgi.Pokusil bym sie o zielony wzglednie niebieski,moze zolto zielony jako medycyne uniwersalna.
To ze w analogu mierzymy na cienie a nie na czernie to juz sam wydedukowales.Cien nigdy nie jest czarny.Jesli posiadasz filtry to zrob jedno ujecie krajobrazu z zastosowaniem wszystkich po kolei.Zobaczysz co daja.Czerwona dachowka,kwiaty,beda mialy inna szarosc niz trawa.Bez filtra czerwony,zielony sie prawie nie rozni,niebieski tylko jest jasniejszy a czesto prawie bialy.
To tylko jeden film a ile mozna sie dowiedziec i doswiadczyc.
Nie zapomnij o wspolczynnikach przy naswietlaniu-filtry wydluzaja czas i to kazdy inaczej.
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...nake_River.jpg
Tu Adams zastosowal czerwony
Dzięki :)
Popróbuję na pewno.
Pozdrawiam
Pat
kolejne filmy :cry: za burtą:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10567
jasna ciężka i niespodziewana cholera:cry:
co im to przeszkadza?