Coś w tym jest. Napisz mi proszę które miejsce ma w tym szeregu ma A900 - to jest ten udany czy nieudany model? ;-)
Wersja do druku
Patrząc z perspektywy czasu i przez pryzmat awaryjności D7D/D5D dobrze się stało dla posiadaczy bagnetu KM, że SONY go przejęło.
Zastanawiające jak, to jest z tymi matrycami wykorzystywanymi przez Nikona. Krzysztof z KKM, ten od marketingu czyli deprecjonowania osiągnięć konkurencji i chwalenia swojego niezależnie jaka jest rzeczywistość często sugeruje, że Nikon korzysta z matryc SONY. Przedstawiciele Nikona w oficjalnych wywiadach podkreślają, że matryce są ich technologii. Może technologia jest Nikona, a SONY je tylko produkuje? Nie wyobrażam sobie, by przedstawiciele firmy Nikon mówili nieprawdę. Jeszcze mniej prawdopodobne, by w takiej sytuacji nikt z SONY nie zareagował.
Mnie nazwa SONY o torsje nie sprzyprawia. Jeśli sprzet pochodziłby od jednej firmy, to dla mnie i dobrze. Kupując w jednym sklepie więcej bym utargował :-P
Dokładnie - system to coś więcej niż nazwa marki na aparacie. Dobrze się stało, że jest kontynuacja, dla posiadaczy bagnetu KM z oczywistych względów i dla pozostałych - jest konkurencja...
D7D to fajna puszka była, miałem na nią kiedyś ochotę tylko się naczytałem o tych padających płytach...
Czasami tylko nie mówią całej prawdy, zresztą Nikon nie jest tu jakiś szczególny. W każdym razie oficjele koncernu jeszcze nie tak dawno mówili, że Nikon nigdy nie wypuści pełnej klatki bo ... nie ma takiej potrzeby ;-)
Wiesz, co innego mówić o planach firmy, a co innego twierdzić, że produkt jest twoim jeśli w rzeczywistości nie jest. Producenci aparatów rzetelnie informują czyjej produkcji jest matryca. Dlatego śmiem wątpić w paplaninę takich kolesi jak Krzysztof z KKM, którzy piszą po forach w ramach wykonywanych obowiązków zawodowych. Nie wierzę, by SONY nie zareagowało jeśli matryce byłyby ich technologii. Bardziej podejrzewam obie firmy o bliską współpracę.
Nikon zawsze informował, gdy wykorzystywał matryce SONY. Tak było chociażby w przypadku D70 i D200. Tak jest obecnie w przypadku D80. Jeśli twierdzi, że matryce FF są jego technologią, to tak jest.
Syd: tak... contax nie żyje. Dawno temu to była marka zeissa, potem gadali razem z pentaksem i w końcu contax był marką związaną z firmą Yashica, która z kolei została zjedzona przez Kyocerę, a ta trzy lata temu stwierdziła, że aparaty się im nie opłacają i zamknęli interes zupełnie. Wobec tego contax nie żyje i marka pewnie wróci do zeissa.
Co do matrycy D3x i A900 to nikt tego do końca nie wie. Nikonowcy mają na ten temat bajkę, że absolutnie nie mają czegokolwiek wspólnego z sony, a jeśli to oczywiście wszystko jest desingned by nikon i sony to tylko klepie. Tak samo było z D300 i nikt nie przyjmuje do wiadomości, nawet tego że wyprowadzenia co do jednego styku się zgadzają.
W każdym razie za matrycą jest jeszcze procesor, są przetworniki i całe algorytmy oszukiwania usera. Obraz wyjściowo może być trochę inny. Sony pierdzieli jpegi tak że się nie da na nie patrzeć, z rawów można wyciągnąć wiele. Nikon świetnie przetwarza sygnał, do rawów już zapisuje deko obrobiony, ale się nie chwalą tym bardzo. Mają też słabszy filtr AA, ale tak im lepiej, dopóki nie przedobrzą na tyle że mora będzie gryźć jak np w D70.
EuroLiberty: porównaj sobie matryce i ich wyprowadzenia. Zgadza się co do nóżki, tak w A700 i D300 jak i w A900 i d3x. Symbioza firm jest oczywista, a to co Ci marketoidy piszą do specyfikacji i nie jesteś tego w stanie sprawdzić to inna sprawa.
Zostawmy "kolesi" i sprawy personalne. Pewnie mało który z nas czyta Forum KKM a mało który z nich nasze. Nawet jak ktoś plecie bzdury, nie warto z niego robić "gwiazdy" na innych forach ;-). Nie wiem jak jest w tym przypadku, podobnie jak nie wiem jak jest do końca z tymi matrycami... W każdym razie człowiek nie może u nas się odnieść do "zarzutów" więc dajmy spokój...
domi jestem realistą. Nie wierzę w czasach patentów, zastrzeżonych znaków towarowych, zastrzeżonych nazw, praw autorskich itd., by firma SONY nie reagowała na wypowiedzi przedstawicieli Nikona, twierdzących, że matryce są ich technologii, jeśli byłyby technologii SONY. Skoro obie firmy z nich korzystają można wysnuć tezę, że obie firmy ze sobą współpracują. Problem w tym, że fanboye produktów SONY, jak i marketingowcy SONY udzielający się na forach przesądzają, że matryce są nie tylko produkcji, ale i technologii SONY. Zaprzeczają tym samym oficjalnemu stanowisku firmy Nikon.
Tak na marginesie. Nikon zawsze informował, gdy matryca była wynikiem myśli technicznej SONY. Tak było chociażby w przypadku D70, D200 jak i ostatnio D80. Skąd obecna niekonsekwencja?
Nie chcę się wdawać w głębszą dyskusje, bo nie mam z tego profitów ani satysfakcji. Nie mam już zapału do prowadzenia fanboyowskich dyskusji. Swoje sądzę i uargumentowałem dlaczego.
wczesniej sony nie robil lustrzanek z ta sama matryca co nikon, teraz robi i jest to bezpodrenia konkurencja
i stad zmiana polityki o informowaniu jaka matryce tam wpakowali
choc i tak kazdy wie ze w nikonach matryce to sony
pierwsze lustro od sonego α100 - Jul 06
nikon d200 - Nov05
a czy slyszales aby sony informowalo jakie panele siedza w ich telewizorach?
to samsung robi panale dla sonego i nie tylko dla sonego