Odp: Lightroom - kilka pytań
Pobrałem sobie demo nowego LR 4.3 i bawię się z wołaniem RAWów z mojego nowego e-pl3 oraz z OM-D i e-pl5 (sample z sieci). Wcześniej wywoływałem zdjęcia na jakiejś wersji 2 ileś z E1 i E510.
Czy to normalne, że zdjęcia z nowych Olków mają nawet na ISO 200 delikatny szum? Zdjęcia ze starych Olków były na ISO 100 i 200 gładkie jak skóra niemowlaka. Czy to wynika z tego, że mamy dużo większą rozdzielczość matrycy, czy może coś źle ustawiam w ustawieniach wyostrzania i redukcji szumu?
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Pobrałem sobie demo nowego LR 4.3 i bawię się z wołaniem RAWów z mojego nowego e-pl3 oraz z OM-D i e-pl5 (sample z sieci). Wcześniej wywoływałem zdjęcia na jakiejś wersji 2 ileś z E1 i E510.
Czy to normalne, że zdjęcia z nowych Olków mają nawet na ISO 200 delikatny szum? Zdjęcia ze starych Olków były na ISO 100 i 200 gładkie jak skóra niemowlaka. Czy to wynika z tego, że mamy dużo większą rozdzielczość matrycy, czy może coś źle ustawiam w ustawieniach wyostrzania i redukcji szumu?
Nie sądzę aby to była wina programu LR 4.3. Aby się przekonać otwórz tego samego RAW-a w LR i dedykowanym programie do RAW Olympusa na domyślnych ustawieniach i porównaj.
U mnie szum (co prawda z panasonica G1) jest taki sam zarówno w programie jaki dostałem z aparatem (SILKYPIX Developer Studio 3.0 SE) jak i w LR 4.3 czy ACR. W każdym razie w powiększeniu 1:1 nie widzę różnicy.
Domyślnie redukcja szumu (luminancja) w LR 4.3 jest ustawiona na 0, kolor na wartość 25. Podobnie w ACR.
Być może (choć nie sądzę) LR w wersji 2 miał domyślnie redukcje szumu (luminancje) ustawiana na jakąś małą wartość i stad różnica.
Dzięki za odpowiedź, nie mam teraz starych rawów z E1 pod ręką, ale sobie to posprawdzam. Bawiłem się też RT. Wołalem sampelki z sieci z nowego mZD 17 1:1,8 i chyba w nim nie ma softwarowej korekcji geometrii dla tego obiektywu, gdyż kadr wyszedł dużo szerszy i zniekształcony, niż dla tego samego obrazka wolanego w LR.
Mam pytanko (pewnie banalne) do użytkowników programu Lightroom 4. Po zakupie programu chcę oczywiście uaktualnić do nowszej wersji 4.3 Nośnik na płycie to wersja 4.1 Klikając na : Check for Updates... prowadzi mnie tu: http://www.adobe.com/support/downloa...21&fileID=5533
Zapewne jest to pełny plik instalacyjny programu. Zainstalowałem już wersję 4.1 czy na to doinstalować tą ściągniętą wersję 4.3 czy odinstalować 4.1 i zrobić instalkę na czysto 4.3. Czy nie ma to znaczenia?
-----------------
Edit. Już nieaktualne. Zrobiłem to jako nakładkę na zainstalowaną już wersję 4.1. Podczas instalacji wersja 4.3 odinstalowała wersję 4.1 bo na chwilę zniknęła ikona LR z pulpitu. O nr. seryjny już się nie pytał. Także mam obecnie LR 4.3 o co mi chodziło.
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Ten link przypomniał mi to:
http://www.youtube.com/watch?v=wankC2JbCbc.
U mnie szum na ISO200 z OM-D w LR widoczny jest gołym okiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Johny_85
Podaj jakiś link do takiego rawa, bo sam chciałbym sobie to zobaczyć.
Może to niedokońca dobry przykład ale:
http://wyslijto.pl/plik/iwkqe31j21
BTW. zdjęcia z m43 są bardziej cyfrowe jak z Lustrzanki
Cytat:
Zamieszczone przez
Johny_85
Ściągnąłem tego RAW-a. Odpowiem tak u mnie w LR w rzeczywistym rozmiarze 1:1 trudno by mi było powiedzieć o widocznym szumie. W powiększeniu 2:1 da się już zauważyć.
Nie wiem jak masz w ustawieniach domyślnych w sekcji Detail. U mnie wyostrzanie domyślne jest na wartość 25, a suwaki Radius-1,0 ; Detail-25 ; Masking-0. Po zjechaniu wyostrzaniem na 0 lub zwiększeniu parametru Masking szum praktycznie niewidoczny nawet przy powiększeniu 2:1. W domyślnych ustawieniach te lekkie wyostrzanie działa na wszystkie piksele wzmacniając lekko szum. Można to sobie oczywiście dostosować według potrzeb.