Mam wersję 2.0 softu w lampie i nadal jest przelicznik x2!!! O co tu chodzi!!!
Wersja do druku
Mam wersję 2.0 softu w lampie i nadal jest przelicznik x2!!! O co tu chodzi!!!
Z tego co czytałem w instrukcji wynika że można ustawić aby lampa doświetlała inaczej niż wynika to z ogniskowej, np. dla ogniskowej 100 przyporządkować lampie ogniskową 80 albo i mniej. Wtedy oczywiście wszystkie ogniskowe proporcjonalnie są działeczke niżej (szerzej) i być może dla tego ustawienia 14 obiektywu odpowiada 12 lampy. Oczywiście tracimy na zasięgu ale lampa szerzej świeci.
Mam pytanie. od paru dni jestem posiadaczem metza 48. Zastanawiam się nad zakupem akumulatorków. Jak na razie włożyłem zwykle baterie. Nie wiem czy to wina lamy czy baterii ale mam bardzo długi czas ładowania nawet do 50 s. Miałem w domu jeszcze inne cztery nowe paluszki. Początkowi było ok., ale po parunastu błyskach to samo. Nie wiem czy reklamować lampę czy kopić aku. Poza tym wszystko jest ok.
Witaj. To wina baterii. Musisz zaopatrzyć się w akumulatory, najlepiej 2600mAh lub 2700mAh. Polecam tanie akumulatory Pentagram Infinity. Można je kupić np. na allegro lub u któregoś z dystrybutorów marki (u mnie w mieście jest np. www.monsterpc.pl).
Mam komplet Infinity 2600mAh i komplet GP 2700mAh. Pierwsze kosztowały mnie 25zł za komplet, drugie 60zł za komplet. Infinity sprawują się LEPIEJ od GP.
Na temat innych aku niewiele wiem, bo nie miałem okazji używać ;)
Ja bym z Pentagramami jednak dał sobie spokój. Na 8 szt. które kupiłem jedna ma max. 900mAh, jedna od razu do kosza, a reszta różnie, od 2100mAh do 2400mAh. (nominalnie powinny mieć 2500mAh). Mam ładowarkę BC-700 więc łatwo sobie mogłem sprawdzić faktyczne pojemności. Lepiej kupić Eneloopy 2000mAh. Trzymają ładnie pojemność i nie rozładowują się tak jak zwykłe akku, jak nie są używane. Używam ich z FL36R i czas ładowania lampy jest jak dla mnie wystarczający (mimo tego, że tylko 2 w lampie).
Dzięki wszystkim za doradę.
diabolique;278199]Kup akumulatory. Nawet jeśli okaże się, że to wina lampy, to po reklamacji akumulatory na pewno przydadzą się do nowej.
Mam zamiar kupić aku lecz po dwudziestym bo spłukałem się przy zakupie lampy. Do tego czasu miałem zamiar pobawić się ze zwykłymi bateriami.
Misiek miałeś rację to wina baterii. Pożyczyłem akumulatorki od kumpla i wszystko jest ok., lampa śmiga, że teraz to radość jest bawienia się.
W instrukcji wyczytałem, że akumulatory przyspieszają ładowanie lecz nie przypuszczałem, iż będzie to tak widoczna różnica.
Jeszcze raz dzięki.
Zgadzam się. Sam miałem do czynienia z różnymi akumulatorami. Najlepiej w lampie narazie sprawdzają się eneloop'y. Bardzo szybkie ładowanie i jak narazie zero strat (sprawdzane na BC-900). Z kilku co miałem polecam Duracell i Sanyo eneloop. Duracell'e mam jakieś 4 lata 1500 mAh i do dzisiaj działają bez problemów.
Polecam Sanyo. Miałem zwykłe 2700mAh rok. Tym bardziej Eneloopy.
Sprawdziłem je przed sprzedażą ładowarką bc-700 - nic nie straciły na rzeczywistej pojemności.