-
Mój free-avast skaner chyba nie generuje logów, ale przepisałem win32 (config) warm czy jakoś tak.
Na razie próbuję pozbyć się tego wszystkiego za pomocą programu antywirusowego. Ale przyznam się, że słabo na tym się znam, jakby co poproszę kolegę z osiedla obok:-) No a jak nie będzie wyjścia, to format dysku. Trzeba by też chyba przeskanować płytki cd/dvd, bo mogą być też chyba na nich i się aktywować przy każdym włożeniu do komputera. Taką akcję robiłem już kilka miesięcy wcześniej, być może jednak wtedy całkowicie nie pozbyłem się wirusów:(
Jednak nie przypuszczam, że to od tego ten problem z rawami. Rawy od dawna się psuły, a nie sądzę, że tak długo wirusy są na kompie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zrobiłem skan bezpłatnym activeskan z www pandy
00139061 Cookie/Doubleclick TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@doubleclick[1].txt
00139061 Cookie/Doubleclick TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@doubleclick[1].txt
00139064 Cookie/Atlas DMT TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@atdmt[2].txt
00139064 Cookie/Atlas DMT TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@atdmt[1].txt
00145393 Cookie/Tradedoubler TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@tradedoubler[1].txt
00145393 Cookie/Tradedoubler TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@tradedoubler[2].txt
00145738 Cookie/Mediaplex TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@mediaplex[1].txt
00145738 Cookie/Mediaplex TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@mediaplex[1].txt
00167753 Cookie/Statcounter TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@statcounter[1].txt
00167753 Cookie/Statcounter TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@statcounter[2].txt
00168061 Cookie/Apmebf TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@apmebf[1].txt
00168061 Cookie/Apmebf TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@apmebf[1].txt
00168090 Cookie/Serving-sys TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@serving-sys[2].txt
00168090 Cookie/Serving-sys TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@serving-sys[1].txt
00168093 Cookie/Serving-sys TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@bs.serving-sys[1].txt
00168093 Cookie/Serving-sys TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@bs.serving-sys[1].txt
00534496 W32/Conficker.C.worm Virus/Worm No 1 Yes No c:\windows\system32\oqlhs.dll
Te cookies to tylko są śledzące, więc myślę, że nieszkodliwe w tym przypadku. Ale ten ostatni myślę jest niebezpieczny. Tylko że próbowałem go odnaleźć na dysku i usunąć, ale nawet bo włączeniu opcji pokaż ukryte pliki i foldery, nie mogę ich znaleźć.
Sam skaner anty znalazl go i zrobił kwarantannę. Zobaczymy pozniej jak z rawami, bede fotki robil w trybie raw + jpg, zeby nie stracic jakiegos zdjęcia, jakby co. I tak mialem tak robic ze wzgledu na wygode (nie trzeba po zdjeciach wywolywac wszystkich, najwyzej te wybrane)
-
oki, batalia z wirusami wygrana, nowy system i jest czyściutko. Teraz zobaczę, jak z RAWAMI. Na razie jak robiłem fotki w ustawieniu raw+jpg, zauważyłem, że jeden jpg jest uszkodzony, jakby przesunęły się fragmenty zdjęcia; w najlbliższym czasie sprawdzę, jak jest z rawem do niego...
-
Uszkodzony RAW od kolegi photoo:
http://lkowalik.com/P8138373.ORF
-
Dzięki kowalikster:) A Ty sprawdziłeś tego RAWA?
-
Wyglada jak by sie do konca nie zapisal,albo cos w niego ingerowalo na kompie.Podobnie rawy moj Nikon zapisywal,paski byly roznej szerokosci i w roznych miejscach.Po jakims czasie wyzionął ducha.Wymiana matrycy ożywiła aparat.
-
Dziękuję Mirek54:) za sprawdzenie. Czy to kwestia oprogramowania, że ja nie mogłem podejrzeć tego RAWA? (ja używam LR), czy może coś źle robiłem? Program LR od razu wyrzucał, że plik uszkodzony.
Właśnie wróciłem z wakacji w Tatrach, przywiozłem coś 270 zdjęć (zapisanych RAW + jpg), jak je wrzucę do LR, to się okaże czy niektóre są uszkodzone. Jeśli tak, czy powinienem już reklamować aparat? W komputerze nie powinno się nic dziać złego z tymi plikami, wyczyściłem system z wirusów, działa program antywirusowy, nawet dysk systemowy w komputerze jest inny (fizycznie).
Może sprawdzić jeszcze na innej pamięci? I tak mam zamiar zakupić drugą CF.
-
Jeden program wyświetla uszkodzone zdjecie inny sprawdza je wcześniej i wywala błąd... ot zalezy od widzimisię programisty.
Uszkodzone zdjęcia to na 93% wina karty, a nie aparatu.
-
Wiele wywolywaczek na dzien dobry odrzuca uszkodzone Rawy,niektore czytaja ile moga.Nie znam sie na tym ,czy to wina oprogramowania czy lenistwo programisty.
-
W spakowanym ORFie wystarczy przekłamanie na jednym bicie i już wszystko się sypie (od tego miejsca do końca).
Pewnie w tym przypadku z formą jest wszystko OK ale treść uległa uszkodzeniu.
-
No i z 271 zdjęć w Tatrach, dwa zdjęcia są uszkodzone:(
Jednak chyba coś w tym jest, że to coś z kartą. Zmieniłem od jakiegoś czasu sposób kasowania zdjęć; wcześniej po prostu od razu formatowałem pamięć pod aparatem, teraz najpierw kasuję zdjęcia, dopiero później format. Różnica taka, że wcześniej na karcie było kilka/kilkanaście rawów uszkodzonych, teraz jest jedno, dwa zdjęcia lub wcale. Myślicie, że kolejność postępowania może mieć wpływ na zapis?