-
@wrocek sproboj zrobic zdjecie na szerokim koncie z dolu (z przyklekniecia) wyzszej osobie, nie mowmy tu o dziecku,
Dlatego z jakiego poziomu powinno sie robic jest wzgledne, napewno os aparatu powinna byc prostopadle do "celu" a nie bedzie przeklaman, w stylu wydluzonych czy skruconych obiektow
-
@DraXan:
Mówiąc o przyklęknięciu miałem na myśli umieszczenie aparatu w połowie wysokości fotografowanej osoby. Oczywiście nie można tego traktować jako nienaruszalnej zasady. Np. w zdjęciach vodnika podoba mi się zastosowana perspektywa (mimo, że wyszło to przypadkiem :wink: ).
-
.
-
Nowe fotki do oceny: Krakowska architektura - nowe i stare.
1.
ExposureTime - 10/5000 seconds
FNumber - 5.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 50
ExposureBiasValue - 0.70
MeteringMode - Multi-segment
ExposureMode - Manual
2.
ExposureTime - 10/3200 seconds
FNumber - 5.60
ISOSpeedRatings - 50
MeteringMode - Spot
3. 30 metrow od poprzedniego miejsca...
ExposureTime - 10/4000 seconds
FNumber - 5.60
ISOSpeedRatings - 50
ExposureBiasValue - -0.70
MeteringMode - Multi-segment
ExposureMode - Manual
-
Wow. "Ponurość" ostatniego obiektu oddana jest rewelacyjnie. Krzaki przypominają trochę klimat z obrazów Beksińskiego
dooomin
-
Zdjęcia miło się oglądają, na 1 i 3 podoba mi się zastosowany filtr?
Co do kompozycji to na pierwszym zdjęciu, wydaje mi się że można by pokazać balustrade z trochę innej perspektywy, tak by stworzyć większą głębie ostrości, oraz zwiększyć kontrast tak, aby wzmocnić linie łaczeń płytek.
Co do drugiego, to podoba mi się zaznaczenie pierwszego planu, tzn. pozostawienie go w cieniu, i odcięcie od reszty kadru
W trzecim, tak jak wspomniałem na początku podoba mi się efekt. Reszta jakoś do mnie nie przemawia.
-
Ostatnie najbardziej pzrypadło mi do gustu. Po pierwsze - interesujący obiekt, a po drugie - uwielbiam takie zabawy ze zdjęciami :))
-
.
Moim zdaniem 3 wymiata wszystkie poprzednie :) Fajowy klimat na fotce, lubie takie :) Tak cicho i ponuro :)
-
Faktycznie... klimat 3 fotki jest nieziemski. Az sie prosi by w drzwiach stanal duch utopionej dziewczyny :lol:
-
Spokojnie, to tylko Vodnik :-)