Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Miło jest dostawać dobre noty za zdjęcie w galerii. Ale mam propozycję, przedstawiam Wam rawa z lesnymi smugami. Kto ma ochotę może sobie pobrać i zrobić własną wersję cz-b. Tylko jedną mam prosbę, pokażcie coście uczynili i opiszcie jak, bo ja naprawdę chętnie się jeszcze czegoś nauczę:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Miło jest dostawać dobre noty za zdjęcie w galerii. Ale mam propozycję, przedstawiam Wam rawa z lesnymi smugami. Kto ma ochotę może sobie pobrać i zrobić własną wersję cz-b. Tylko jedną mam prosbę, pokażcie coście uczynili i opiszcie jak, bo ja naprawdę chętnie się jeszcze czegoś nauczę:grin:
To bardzo urokliwe miejsce i fota też. Pobieram do treningu, choć nie oczekuj, że ode mnie będziesz się mógł czegoś nauczyć - bo ja na tym samym etapie :mrgreen:
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Tak na szybo bo dziewczyna marudzi, że siedzę cały dzień przy kompie. Plik wywołałem na standardowych ustawieniach w Photoshopie i przyciąłem je do kwadratu, odcinając to co moim zdaniem było zbyteczne (sorry :) ). Następnie zrobiłem desaturacje (Image>Adjustments>Destaturation) obrazka i poruszałem chwilkę suwakami kontrastu dla podciągnięcia czerni (Image>Adjustments>Brightness/Contrast). Promienie swiatła wyciągnąłem narzędziem Selective Color (Image>Adjustments>Selective Color>Whites). Kolejnym krokiem było utworzenie nowej warstwy z winietą, którą zazwyczaj robię troszkę na około używając opcji wtapianie (Select>Modify>Feather). Na samym końcu przy pomocy narzędzia Brush nałożyłem na warstwę z winietą maskę aby na promieniach światła nie było brzydkiej szarości po wtapianiu czerni z winiety. Pozdrawiam
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Pokażę com uczynił:
Załącznik 79568
Co do opisu nie wiem czy jest sens dokładny umieszczać. Wywołane w Lightroom 4. W swojej wersji z galerii jakbyś zwiększył kontrast byłoby w zasadzie to samo. Wiem przeważnie pisałem, że zbyt ciemne:), tu akurat mi takie bardziej odpowiada. Kwestia gustu. Twoje też mi się podoba co wyraziłem w ocenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
Tak na szybo bo dziewczyna marudzi, że siedzę cały dzień przy kompie.
Mam Tak Samo Jak Ty !!! :-P
2 załącznik(ów)
Przede wszystkim to dzięki Wam za odzew i próby. Interesował mnie zestaw czynności i funkcji jakie ruchomicie do poprawy tej fotki, nikogo nie zamierzam poddawać jakiejś krytyce, bo wiem ze każdy zrobi jak umie.
Andtor ja swoją fotę tą z galerii wywołałem tylko Olympus Viewerem, a jednym z ustawień rawa była GRADACJA na AUTO. Piszę o tym specjalnie, bo przy takim ustawieniu w programie, kontrastu regulowac nie mozna. Oczywiście gdybym zmienił gradację na mormalną, regulacja będzie możliwa, tylko wtedy fotki są jakby ciemniejsze.
Na razie nie będę instalował innego programu, bo i tak za bardzo sobie z nimi nie radziłem. Viewer pomógł mi obrobić większość fotek, lepszych i gorszych, ale da się z nim żyć.
Jak macie jakieś własne wnioski, chetnie przeczytam.:grin:
Dzięki i pozdrówka:grin:.
Cytat:
Zamieszczone przez
ZibiZ
Mam Tak Samo Jak Ty !!! :-P
Kto nie ma. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że dzisiaj cały dzień oglądałem Australia Open a potem pykałem na konsoli... o co tym kobietkom chodzi? :)
wytrwały jesteś:grin:.
A cóżeście testerzy tak ucichli:?::grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Andtor ja swoją fotę tą z galerii wywołałem tylko Olympus Viewerem, a jednym z ustawień rawa była GRADACJA na AUTO. Piszę o tym specjalnie, bo przy takim ustawieniu w programie, kontrastu regulowac nie mozna.
Nie znam tego programu ale zapewne jest możliwość zapisania zdjęcia po tej powiedzmy wstępnej obróbce w formacie TIF (aby nie tracić jakości). Następnie w jakimś prostym darmowym programie np. PhotoScape czy PhotoFiltre (Gimp lepszy ale trochę trudniejszy w obsłudze) dodać tego kontrastu, zmniejszyć rozmiar, lekko wyostrzyć i zapisać do jpg.